-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 15 /22:37

Konservatoriams – kritikos strėlės dėl chaotiškų žinių apie A.Anušauską: valdžia pavojingai skatina gandus

Penktadienio popietę Lietuvos politinę padangę sudrebino netikėta žinia apie krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko atsistatydinimą. Konservatorių vadovai sulaukė parlamentarų ir politikos stebėtojų kritikos bangos, kad nekomentuodami pasitraukimo priežasčių tik kursto spekuliacijų bangą geopolitiškai jautriu laikotarpiu.

Kritikų teigimu, atsisakymas įvardyti ministro pasitraukimo priežastis visuomenėje natūraliai kelia daugybę klausimų.

Premjerė situaciją komentuoti žada tik pirmadienį. Šeštadienį ministrą priims prezidentas Gitanas Nausėda – jo patarėjų teigimu, susitikimo netikėtai pasiprašė pats ministras. 15min šaltinių teigimu, ministras iš posto traukiasi dėl nesutarimų su premjere.

VIDEO: A.Anušauskas po atsistatydinimo: dėkoju visiems dirbusiems kartu

Politologas Tomas Janeliūnas sako, kad krašto apsaugos ministro atsistatydinimas – ne šiaip menkavertė žinia, kurią galima ignoruoti.

„Įsivaizdavimas, kad galima komentuoti tik darbo valandomis – tai išties keistas atsakymas, kuomet viskas, kas susiję šiuo metu su saugumo klausimais, visuomenę ypatingai jaudina. Neduodant konkrečių atsakymų visuomenei yra paliekama erdvė patiems keisčiausiems gandams.

Ši vyriausybė žadėjo maksimalų skaidrumą, tačiau kritiniais momentais vis kažkodėl tai pamiršta“, – 15min sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas

Apie ministro atsistatydinimą penktadienio popietę pirmasis užsiminė žurnalistas Edmundas Jakilaitis, vėliau pranešta apie būsimą A.Anušausko susitikimą su prezidentu Gitanu Nausėda, o galiausiai Vyriausybės spaudos tarnyba informavo, kad gautas atsistatydinimo raštas.

Kritikuoja ir partneriai, ir opozicija

Tarp A.Anušausko ir kai kurių partijos bendražygių ne kartą yra buvę įtampos – į jį kritikos strėlių pažerdavo ir partijos pirmininkas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, ir Seimo narys Laurynas Kasčiūnas. Jie situacijos iki šiol taip pat nekomentavo.

Kibirkščių buvo sukėlusi ir pasirinkta taktika dėl Vokietijos brigados pritraukimo, ir santykis su kariuomenės vadovybe, ir šalies nacionalinių pajėgumų stiprinimo planai.

Buvęs premjeras, opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis susiklosčiusią padėtį vadina apgailėtina.

Jo teigimu, apie tokio ministro pasitraukimo aplinkybes turi būti papasakota kuo greičiau, nelaukiant pirmadienio.

„Jeigu dabar kažkas įvyko, tai mes turime žinoti, kas įvyko. Gal tai susiję su mūsų nacionaliniu saugumu“, – svarstė jis.

„Žinant tai, kad tam ministrui sunkiai sekėsi dirbti ir buvo įvairiausių istorijų, skandalų su paslapčių atskleidimais ir negebėjimu daryti proveržio sistemoje, ir tokių didelių nusišnekėjimų, ir jį visą laiką laikė“, – pridūrė S.Skvernelis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis 15min teigė, kad ministro pasitraukimą galėjo lemti kitokia retorika dėl Rusijos grėsmės arba konservatorių pasirengimas rinkimams.

Jis tuo pačiu pabrėžė manantis, kad „konservatoriai nepadarė nieko Lietuvos saugumo prasme“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

Pastabų penktadienio pavakarės įvykiams turi ne tik opozicinės jėgos, tačiau ir koalicijos partneriai.

„Pirmas įspūdis toks – valstybei tai tikrai nėra naudinga. Šitoje karo situacijoje vienas iš kertinių ministrų iškrenta, ar savo noru, ar pasiūlyta – čia žiūrėsime“, – 15min sakė vienas liberalų lyderių Eugenijus Gentvilas.

Jo teigimu, koalicijai stabilumo tai neprideda, tačiau ji ir toliau dirbs, tad reiks „parodyti daug kantrybės“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Eugenijus Gentvilas

Kritiškas buvo ir „laisviečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

„Aš manau, kad Lietuvos saugumas tapo santykių aiškinimosi aikštele. Ir premjerės konfliktiškumas, nuolatiniai NSGK pirmininko ir paties ministro nekalbadieniai, visokios patyčios lėmė štai tokį rezultatą“, – 15min teigė V.Mitalas.

„Dabar mes esame priversti laukti kažkokių paaiškinimų ir komentarų – tiek visuomenė, tiek ir valdančiosios koalicijos nariai, tai yra visiškai nepateisinama“, – pridūrė jis.

Irmantas Gelūnas nuotr. Vytautas Mitalas
Irmantas Gelūnas nuotr. Vytautas Mitalas

Žinia apie A.Anušausko ketinimą atsistatydinti buvo netikėta ir pirmajam Lietuvos vadovui po nepriklausomybės atkūrimo Vytautui Landsbergiui.

„Aš tikrai negaliu nieko nei komentuoti, nei vertinti – man tai labai netikėta žinia. Aš turiu sužinoti daugiau apie priežastis, apie situacijas, kas jį paskatino tokiam žingsniui“, – sakė konservatorių garbės pirmininkas.

Nei su I.Šimonyte, nei su konservatorių frakcijos seniūne Radvile Morkūnaite-Mikulėniene, nei su L.Kasčiūnu 15min susisiekti kol kas nepavyko – jie neatsiliepia į skambučius.

Primena Ukrainos pavyzdį

Tačiau kai kurie stebėtojai kritikoje įžvelgia per daug dramos. Politikos ekspertas Ainius Lašas iš Kauno Technologijos universiteto primena, kad kažkuo panaši situacija yra buvusi ir Ukrainoje, kur ne vieną dieną sklandė gandai apie kariuomenės vado atleidimą.

„Jėzusmarija, kokia krizė – Anušaukas padėjo pareiškimą ant stalo ir kažkas negali sulaukti, ką į tai pasakys premjerė. Lyg Lietuvoje nebūtų institucijų ir jos nežinotų, ką veikia.

Kiek atsimenu Ukrainoje, kur iš tiesų vyksta karas (Lietuvoje jis nevyksta), gandai apie kariuomenės vado atleidimą sklandė ne vieną ir ne dvi dienas prieš jo faktinį atleidimą. Ir ką? Ir nieko. Atėjo laikas, atleido ir Ukraina nesugriuvo. Nesugrius ir Lietuva per savaitgalį“, – feisbuke rašė A.Lašas.

„Pramuštas naujas šitos valdžios dugnas“

Kritiškai penktadienio pavakarės įvykius įvertino ir visuomenininkas, laidų vedėjas Andrius Tapinas.

„Pramuštas naujas šitos valdžios dugnas“, – feisbuke rašė jis.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Jo teigimu, atsakymai turėtų būti visuomenei pateikti nedelsiant, nelaukiant pirmadienio.

„galit dar visi per savaitgaliuką pasinervuoti galvodami ir kurdami sąmokslo teorijas ir baugindami vieni kitus“, – teigė A.Tapinas.

„Nes vykstant karui ir likus pusei metų iki rinkimų – pasikeisti krašto apsaugos ministrą ir dar tokiu būdu šokiruojant žmones – yra tobula. Ir vėl neatsirado visoje Vyriausybėje ir partijoje niekas, kas pasakytų – pala, negalima šitaip, susikursim dar vieną krizę lygioje vietoje“, – tęsė jis.

Visuomenininkas reziumavo: „Glušių gvardija, o ne valdančioji partija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius