-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 03 /11:51

Konstitucinis Teismas: Neringa Venckienė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją

Antradienį Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė išvadą dėl apkaltos Seimo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnei Neringai Venckienei. KT nusprendė, kad N.Venckienė jau ilgiau nei metus nesilankydama Seimo posėdžiuose sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. Todėl Seimas turės tęsti apkaltos procedūrą.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

KT tokią išvadą priėmė remdamasis argumentais, kad posėdžių N.Venckienė nelankė be pateisinamos priežasties, o juos lankyti yra Seimo nario pareiga.

Taip pat KT nustatė, kad Seimo narys privalo dalyvauti jam pradėtame apkaltos procese, o, jei to nedaro, nors apie jį yra informuotas, apkalta gali vykti jam nedalyvaujant. 

KT išaiškino, kad N.Venckienei apie apkaltos procesą buvo tinkamai pranešta, nes laiškai siųsti jos deklaruotos gyvenamosios vietos adresu, elektroniniu Seimo narės paštu, perduoti per partiją ir jos frakciją.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./KT priėmė išvadą dėl Neringos Venckienės
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./KT priėmė išvadą dėl Neringos Venckienės

Taip pat nustatyta, kad ji bendravo su partiečiais, todėl esą aišku, kad ji turėjo galimybę reaguoti, bet to nepadarė. Taip pat atkreiptas dėmesys, kad ji neinformavo Seimo apie ketinimus išvykti iš šalies.

Teismas konstatavo, kad iki apkaltos proceso pradžios lapkritį N.Venckienė nuo balandžio praleido 64 Seimo posėdžius ir 25 Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžius.

KT konstatavo, kad ji veikė savo interesus iškeldama aukščiau valstybės.

„Šiais veiksmais ji diskreditavo Seimo autoritetą“, – paskelbė KT. Anot Teismo, tai, kad per tą laiką N.Venckienė registravo įstatymų projektus, nereiškia, kad nedalyvaudama Seimo posėdžiuose ji tinkamai vykdė parlamentarės pareigas.

Todėl nuspręsta, kad N.Venckienė sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją. KT išvada priimta vienbalsiai.

Tikisi, kad negelbės kaip V.Uspaskicho

Išklausyti sprendimo į KT atėjo Seimo atstovai parlamentarai liberalas Eugenijus Gentvilas, socialdemokratas Vytautas Saulis ir Seimo kanceliarijos Komisijų biuro patarėja Vita Misiūnienė.

Po išvados paskelbimo E.Gentvilas žurnalistams sakė, kad dabar apkalta N.Venckienei turi būti tęsiama Seime. Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė turi duoti pavedimą vienam iš Seimo vicepirmininkų pradėti organizuoti tolesnes apkaltos procedūras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./KT priėmė išvadą dėl Neringos Venckienės
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./KT priėmė išvadą dėl Neringos Venckienės

„Tikiuosi, kad Seimo pirmininkė nesielgs šiuo atveju taip, kaip elgėsi Viktoro Uspaskicho atveju, ir tas procesas neturėtų ilgai užtrukti. Aš manau, kad Seime bus priimtas sprendimas atsižvelgiant į šios dienos KT sprendimą“, – teigė E.Gentvilas.

Tiesa, ar tai gali įvykti dar vasarą E.Gentvilas spėlioti nesiryžo. „Žinote, su šia Seimo direktore man sunku spėlioti“, – pareiškė jis. Kol kas signalų, kad apkaltos procesą gali būti stengiamasi atidėti E.Gentvilas nejunta, tačiau neatmeta, kad asmeniniai interesai „darbiečius“ ir „Drąsos kelio“ atstovus gali suburti.

L.Graužinienė: gerbiu Konstitucinio Teismo sprendimą

Seimo pirmininkė Darbo partijos vadovė L.Graužinienė sako gerbianti KT sprendimą.

„Gerbiu Konstitucinio Teismo sprendimą ir mes visus veiksmus priimsime, kaip numato Seimo statutas, ir pradėsim procedūras, kurios ir priklauso“, – BNS komentuodama KT išvadą sakė L.Graužinienė.

Klausiama, kaip Darbo partijos atstovai balsuos sprendžiant dėl N.Venckienės mandato panaikinimo, L.Graužinienė sakė negalinti atsakyti už frakcijos nuomonę.

„Darbo partijos frakcija svarstys savo posėdyje ir priims savo sprendimą, aš nesu frakcijos narė, negaliu atsakyti už frakcijos nuomonę“, – sakė parlamento vadovė.

Sprendimą kritikuoja

N.Venckienei valstybės paskirtas advokatas Eimantas Šriupša pareiškė, kad jį nustebino KT išvadoje paskelbta mintis, jog Seimo narė apie jai pradėtą apkaltos procedūrą buvo informuota tinkamai.

„Mūsų tokia gynybos pozicija buvo, kad vis tik Seimo narė nebuvo tinkamai informuota. Ji neturėjo galimybės gintis tinkamai. Esminis dalykas yra tai, kad Seimo narei yra paskelbta paieška Šiaulių apygardos prokuratūros nutarimu. Keistas dalykas, kad yra paskelbta paieška, o yra traktuojama, kad ji tinkamai informuota“, – kalbėjo jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eimantas Šriupša
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eimantas Šriupša

Advokatas tikino, kad jam pačiam su N.Venckiene bendrauti neteko ir susisiekti nepavyko, nors tai daryti jis bandęs.

E.Šriupša kol kas negali pasakyti, ar jis atstovaus N.Venckienei ir apkaltos procedūrų Seime metu, mat kol kas jis yra jai paskirtas valstybės gynėjas.

Rėmėjas atėjo tik vienas

Akivaizdu, kad N.Venckienės rėmėjų gretos išseko. Anksčiau prie valstybės institucijų, kur buvo sprendžiami su politike susiję klausimai, jie nuolat rengdavo protestus, o dabar į KT atėjo vos vienas vaizdo kamera nešinas jos šalininkas.

Iš Lietuvos išvykusi Seimo narė parlamente nesirodo nuo praėjusių metų balandžio, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Prokurorai nori pateikti kaltinimus N.Venckienei dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo ir piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis. Dėl teisinės pagalbos Lietuvos teisėsauga kreipėsi į Jungtines Valstijas, kur, spėjama, šiuo metu gyvena parlamentarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius