-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 18 /17:35

Kontrolierės verdiktas: paimdami vaiką Palangoje specialistai darė klaidų ir pakenkė jam

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė, atlikusi tyrimą dėl galimai netinkamų vaiko teisių apsaugos specialistų veiksmų paimant vaiką iš šeimos (vaiko mamos) bei vaiko teisių ir interesų užtikrinimo, nustatė, kad specialistai padarė klaidų. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė tyrimo nekomentuoja, nes dar nespėjo su juo susipažinti.
Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip bandoma iš mamos paimti vaiką, plinta visuose socialiniuose tinkluose.
Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip bandoma iš mamos paimti vaiką, išplito visuose socialiniuose tinkluose. / 15min.lt koliažas

Šis vaiko iš mamos paėmimas įvyko 2023 m. rugsėjo 21 d. Tačiau gruodžio 4 d. socialiniuose tinkluose buvo paviešintas vaizdo įrašas, po kurio kilo skandalas.

Pakenkė vaikui

Kontrolierė nustatė, kad dėl netinkamo Tarnybos darbo organizavimo, nepakankamo vaiko teisių apsaugos specialistų profesionalumo ir kompetencijos, ilgai užsitęsus vaiko paėmimo į saugią aplinką procesui, vaikas galimai patyrė neigiamus išgyvenimus, stresą, baimę.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Edita Žiobienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Edita Žiobienė

Kontrolierės nuomone, siekiant, kad vaiko paėmimo procesas truktų kaip galima trumpiau, vaikas patirtų kuo mažesnį stresą, būtinas atsakingas, operatyvus, išsamus pasiruošimas procesui, įvertinant specialistų (pvz. psichologo) pasitelkimo pagal poreikį galimybę.

Nurodė, ką reikia taisyti

Kontrolierė atkreipė Tarnybos dėmesį į nustatytus Tarnybos veiklos ir darbuotojų veiksmų trūkumus organizuojant ir vykdant mažamečio vaiko paėmimo iš šeimos (vaiko mamos) procesą ir pasiūlė imtis priemonių, kad būtų pašalintos priežastys ir sąlygos tokio pobūdžio pažeidimams ateityje atsirasti, taip pat pasiūlė spręsti dėl teisinės atsakomybės vertinimo, socialiniuose tinkluose paviešinus jautrius vaiko asmens duomenis.

Atkreiptinas dėmesys, kad jeigu daromas vaizdo ir garso įrašas, jis gali būti teikiamas tiktai teismui ar kitoms valstybės įgaliotoms institucijoms, priimančioms su vaiku susijusius sprendimus.

Vaizdo ir garso įrašų su jautriais vaiko asmens duomenimis paviešinimas socialiniuose tinkluose neatitinka geriausių vaiko interesų ir sudaro prielaidas vaiko teisės į asmens duomenų apsaugą pažeidimui. Viešindami su vaiku susijusią bet kokio pobūdžio ir formato informaciją, vaiko tėvai turi labai atsakingai vertinti ar nebus pažeidžiamos vaiko teisės ir interesai ir vaikas nebus psichologiškai traumuojamas.

Siekiant Tarnybos funkcijų įgyvendinimo efektyvumo ir kokybės, kontrolierė siūlė užtikrinti kokybišką vaiko teisių apsaugos specialistų reikiamų kompetencijų ugdymą bei atkreipė dėmesį į Tarnybos veiklos teisinio reglamentavimo tobulinimo poreikį, aiškiau ir detaliau nustatant vaiko paėmimo į saugią aplinką proceso koordinavimą, eigą, bendradarbiavimą.

Pažymėtina, kad Tarnyboje atliekamas vidaus aplinkybių tyrimas, kurio metu Tarnybos vadovas priims atitinkamus sprendimus dėl vaiko teisių apsaugos specialisčių, paėmusių mažametį iš šeimos (vaiko mamos) galimų tarnybinių nusižengimų vertinimo.

Tarnybai nurodyta informuoti apie atlikto Tarnybos vidaus patikrinimo rezultatus ir priimtus sprendimus dėl pateiktų kontrolierės siūlymų.

Mama specialisčių veiksmų neskundė

Kontrolierės pranešime rašoma, kad prokuratūroje 2023.10.23 išnagrinėjus pareiškėjos skundą, policijos pareigūnų ir vaiko teisių apsaugos specialistų veiksmai baudžiamosios teisės aspektu nevertinti, nesant tam pagrindo. Vaiko mamai buvo paaiškinta, kad jeigu ji mano, jog vaiko teisių apsaugos specialistės netinkamai atliko savo pareigas, jų veiksmus turi teisę apskųsti Tarnybai. Mama specialisčių veiksmų Tarnybai neskundė.

Teismas 2023.10.19 vertino, kad mamos veiksmai minėto įvykio metu atskleidžia akivaizdų nusiteikimą prieš Tarnybos specialistus, savo emocijų nevaldymu ar sąmoningu jų demonstravimu ir perteikimu vaikui, daromą poveikį sudėtingoje situacijoje esančio vaiko emocinei būsenai.

I.Skuodienė dar nespėjo susipažinti

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė teigė, kad dar nesusipažino su kontrolierės pateiktomis išvadomis, nes jas gavo tik šiandien. Ji teigia, kad su išvadomis bus susipažinta artimiausiu metu, todėl jų kol kas nekomentuoja.

I.Skuodienė teigia, kad vaiko teisių gynėjų vidinis tyrimas yra atliekamas platesne apimtimi: „aiškinamės ne tik darbuotojų atliktus veiksmus ir jų kokybę, bet ir minimą įvykį lėmusias priežastis“. Ji žada, kad apie tyrimo rezultatus visuomenė bus informuota artimiausiu metu, kai tik jis bus baigtas.

Nelankė mokyklos, slapstėsi

Anksčiau Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė I.Skuodienė sakė, kad skyrybų proceso metu teismui nustačius vaiko gyvenamą vietą su tėčiu, mama slapstėsi, vaikas nelankė ugdymo įstaigos, o jau buvo besibaigiantis rugsėjis.

Komentuodama vaiko paėmimo atvejį ji sakė, kad mamos buvimo su vaiku vietą nustatė policija, vaiko teisių apsaugos specialistai buvo skubiai iškviesti į įvykio vietą paimti vaiko.

„Vaiko teisių apsaugos specialistai gavo pranešimą iš policijos, kad vaiko buvimo vieta surasta, mama su vaiku, ir mes turime skubiai atvykti į vietą. Tai buvo vaiko perkėlimas iš nesaugios aplinkos“, – kalbėjo I.Skuodienė.

15min montažas/Ilma Skuodienė
15min montažas/Ilma Skuodienė

„Mama slapstėsi, tai buvo rugsėjo 21 diena ir vaikas nelankė ugdymo įstaigos, nedalyvavo savo socialinėje aplinkoje, būreliuose, neleido laiko su draugais, mama keitė buvimą skirtinguose miestuose, buvo rasta policijos, tai buvo Palanga. Ar tai tikrai geriausia vaikui slapstytis su mama mokslo metais?“ – kalbėjo I.Skuodienė.

Sukritikavo prezidentas

Tarnybos sulaukė kritikos išplitus vaizdo įrašui su vaiko teisių specialistų bei policijos iš mamos paimamu vaiku.

Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, jog institucijoms trūksta tikro rūpesčio vaiko interesais ir kad šioje sistemoje negali dirbti žmonės, „išsioperavę empatijos ir gailesčio silpnesniajam jausmą“. Jis ragino socialinės apsaugos ir darbo ministrę imtis tyrimo dėl šios situacijos.

Ministrė Monika Navickienė į tai pareiškė, jog tokie šalies vadovo komentarai yra populiarumo vaikymasis. Prezidentūra atkirto, kad ministrė politikuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius