Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 08

Korupcijos mažėja statybose, daugėja „buitiniu lygmeniu“

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus Žimanto Pacevičiaus, korumpuočiausia sritis Lietuvoje – viešieji pirkimai. Pastaruoju metu vėl daugėja korupcijos apraiškų politijoje ir muitinėje.
Žimantas Pacevičius
Žymantas Pacevičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Pastebėjome korupcijos sumažėjimą statybos sektoriuje, bet priežastis irgi aiški – pačių statybų sumažėjo. Padaugėjo korupcijos atvejų, sakykime, tokiu buitiniu lygmeniu, kalbant apie kelių policiją, muitininkus ir panašiai, kurių prieš porą metų buvo šiek tiek apmažėję, tarp jų ir  pačių policijos vadovų bei organizacijų priemonių sąskaita“, – antradienį pristatydamas STT veiklos ataskaitą Seimui sakė  Ž.Pacevičius. Jis pabrėžė, kad labiausiai korupcija veši viešųjų pirkimų srityje. „Šitas klausimas lieka atviras ir pavyksta įrodyti tik tuos dalykus, kur mes taikome savo atitinkamas priemones. Dalis, gal ir didesnė dalis, vis dėlto prasmunka šitų pirkimų“, – kalbėjo STT vadovas.

Beje, kalbėdamas apie naujas tendencijas STT darbe, Ž.Pacevičius minėjo, kad Lietuvoje populiarėja nauja praktika maskuoti korupcijos ryšius, kai samdomos privačios tarnybos, kurios neutralizuoja specialiųjų tarnybų įdiegtą klausymosi įrangą. 

Seimo narius domino prezidentės Dalios Grybauskaitės metiniame pranešime antradienį minėti skaičiai, kad pernai už korupcines veikas šalyje buvo pradėta per 700 ikiteisminių tyrimų, tačiau teismą pasiekė vos kas antra byla, o laisvės už piktnaudžiavimą tarnyba realiai neteko vienas asmuo, už kyšininkavimą – nė vieno. „Nekomentuosiu. Tai jau beprasmiška ir gėda“, – statistiką komentavo šalies vadovė.

Turi praeiti dar ne vieni metai, kad žmonės suprastų, jog šie dalykai yra negeri.Ž.Pacevičius patikslino, kad minėtas 700 bylų pernai tyrė įvairios teisėsaugos institucijos, STT pradėjo kiek daugiau nei 200 ikiteisminių tyrimų. Pasak jo, įvairiomis bausmėmis buvo nuteisti 52 asmenys, išteisinti tik 5. „Kalbėti apie bausmės dydį – tikrai ne mūsų kompetencija“,  – pridūrė STT vadovas.

Taip pat parlamentarai domėjosi, ar kovai su korupcija padėtų keturi D.Grybauskaitės metiniame pranešime minėti ginklai. Ji siūlė nustatyti tvarką, kad  valstybės tarnautojas, pareigūnas, piktnaudžiavęs tarnyba savanaudiškais tikslais, netektų tarnybos, o galimybė į ją grįžti turėtų būti vertinama itin atidžiai. Taip pat, jos siūlymu, visas turtas, įsigytas už neteisėtai gautas pajamas, turi būti konfiskuojamas. Be to, prezidentė ragino didinti baudas už korupcinius ir ekonominius nusikaltimus, ilginti senaties terminus.

STT direktorius sutiko, kad norinti keisti situaciją „reikia ką nors daryti“. Tačiau, jo nuomone, nors visuomenė, kaip rodo apklausos, labiausiai nori didesnių bausmių, iš tiesų lūžį kovoje su korupcija bus galima pasiekti tik tada, kai pasikeis žmonių mąstysena. „Turi praeiti dar ne vieni metai, kad žmonės suprastų, jog šie dalykai yra negeri“,  – įsitikinęs Ž.Pacevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius