-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 24

Kovo 11-osios akto signataras: renta buvo paskirta už riziką

Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo akto signataro Liudviko Narcizo Rasimavičiaus-Rasimo teigimu, renta jiems yra skirta už riziką, kurią signatarai prisiėmė dirbdami tuo metu parlamente, rašo „Lietuvos žinios“.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Jis tikino, kad demokratinių valstybių naujai neišrinkti į parlamentą ar atsisakę dalyvauti rinkimuose parlamentarai išmokas gauna, nes tai išplaukia iš teisinio lygių galimybių principo.

„Daugelyje demokratinių valstybių naujai neišrinkti į parlamentą ar atsisakę dalyvauti rinkimuose parlamentarai (Europos Sąjungoje – ir komisarai) gauna pinigines išmokas arba ir toliau jiems mokama tam nustatyta parlamentinio atlyginimo dalis. Tai išplaukia iš teisinio lygių galimybių principo, kad tie, kurie kuria įstatymus ar turi įstatymų priėmimo iniciatyvos teisę, tuo pat metu negali jais naudotis gausindami savo turtą ar pajamas“, – tvirtino pašnekovas.

„Kai parlamentarai dirbo svarbių istorinių lūžių, susijusių su rimtais pavojais, visokiausiais pavadinimais jiems mokamos neribotą laiką. Taigi ne mes nepriklausomybės atkūrimo darbą vertiname pinigais, o tie, kurie šiandien aiškina, kad mums mokama per daug. Juk ne mes patys tą parlamentarų atlyginimą, pavadintą Lietuvoje renta, sau pasiskyrėme ar jos dydį nustatėme (...) Paskirtas buvo po Seimo narių ilgų diskusijų, po diskusijų visuomenėje – ir ne už mūsų vieną parašą, o už riziką, už beveik trejų metų parlamentinį darbą tokiomis sunkiomis ir pavojingomis sąlygomis, kurių šiandieniniai parlamentarai net neįsivaizduoja“, – teigė signataras.

Seimo nario atlyginimas neatskaičius mokesčių šiuo metu su galiojančiais sumažinimais sudaro 6,9 tūkst. litų.

Jis teigė, kad sprendimas mažinti signatarų rentas yra politinis ir susijęs su kritika valdančiajai konservatorių partijos vadovybei, esą kitų partijų ar verslo atstovai dėl to nepykdavo.

„Taigi aš tokį žingsnį vertinu kaip akivaizdų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovybės politinį kerštą visiems signatarams už dalies signatarų aktyvią veiklą praeityje ir dabar (...) O va Andrius Kubilius, net būdamas opozicijos lyderiu, pyko. Prisimenu, kai kritikavome jį už „Leo LT“ sukūrimą, įrodinėjome, kad ne elektros tinklai Lietuvoje yra vertybė, o geros sutartys, kokia elektra tais tinklais tekės, kad Lietuvos energetinę nepriklausomybę bet kada gali paversti niekais savanaudiškos ilgalaikės suktų „energetikų klano“ atstovų sutartys, kas ir kokiais kiekiais naudosis tais tinklais, A Kubilius akivaizdžiai pyko, niūriai žiūrėjo į šalį ir tylėjo, kad susiprastume baigti ir išeiti“, – tikino L.N.Rasimavičius-Rasimas.

Seimas praėjusį antradienį pritarė siūlymui sumažinti signatarų rentas.

Projektui, kuriuo nuo 50 iki 40 proc. Seimo nario atlyginimo būtų mažinama signataro renta, po pateikimo pritarta 48 Seimo narių balsavus už, 10 – prieš, 35 susilaikius. Projektas toliau bus svarstomas parlamentiniuose komitetuose.

Pataisos aiškinamos tuo, kad valstybinių rentų dydis nustatomas remiantis algos dydžiu neatskaičius mokesčių, tad realiai renta siekia daugiau kaip pusę į rankas gaunamo Seimo narių ar prezidento atlyginimo.

Seimo nario atlyginimas neatskaičius mokesčių šiuo metu su galiojančiais sumažinimais sudaro 6,9 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius