Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 08

Kovoje su kontrabanda – laisvės atėmimas už smulkesnius nei iki šiol nusikaltimus

Siekdama pažaboti kontrabandą, Vyriausybė svarsto galimybę griežtinti bausmes, numatant baudžiamąją atsakomybę už mažesnio masto nusikaltimus, ir labiau skatinti pareigūnus, teigia premjeras Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Visų pirma siūlyma keisti Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymą, suteikiant pasienio policijai didesnius įgaliojimus. Antras pasiūlymas – peržiūrėti baudų skyrimo sistemą už kontrabandos pervežimą ir diferencijuojant bei didinant pačią baudų sistemą“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jis taip pat pabrėžė, kad ministrų kabinete ketinama diskutuoti ir apie „reiškinius, kurių kol kas neįvertina Baudžiamasis kodeksas“. „Pavyzdžiui, kad kontrabandos vežėjai ar vairuotojai, ar kiti nusikalstamos veiklos dalyviai jau tiek pripratę prie dabar galiojančios baudų sistemos, kad tai įtraukia į savo kontrabandinių prekių savikainą ir jiems tas baudas sumoka didieji kontrabandos organizatoriai“, – kalbėjo A.Kubilius.

Jo įsitikinimu, būtina „reikšmingai didinti“ pagal įstatymus numatytą atsakomybę, nes dabar galiojanti „matyt, yra nepakankamai efektyvi priemonė“.

Šiandien, kai skiriama tik administracinė bauda, šios baudos dydis įtraukiamas į kontrabandinių prekių savikainą ir todėl tokia priemonė „neatlieka atgrasomojo vaidmens“.Be to, A.Kubiliaus teigimu, kitą savaitę tikimasi pasiekti susitarimą dėl pareigūnų skatinimo sistemos. „Bendra nuostata, sakyčiau, yra tokia, kad tikrai tokia sistema būtų reikalinga, yra kai kurie jau nuo 2002 metų galiojantys, bet nebeefektyvūs nutarimai. Per savaitę ir į šį klausimą turime rasti atsakymą“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Savo ruožtu teisingumo ministras Remigijus Šimašius žurnalistams pabrėžė, kad pagal pradinį pasiūlymą numatyta, jog kai kurios kontrabandos veikos, kai neteisėtai gabenamos ne tokios didelės vertės prekės, būtų apysunkiai nusikaltimai. Anksčiau, esant mažam kontrabandos mastui, grėsdavo tik administracinė atsakomybė.

„Gabenant ar realizuojant kontrabandą, pagal dabartinį reglamentavimą baudžiamoji atsakomybė kyla, kai kontrabandos vertė yra per 250 minimalių pragyvenimo lygių, tai yra apie 36 tūkst. litų. Siūlome įvesti apysunkių nusikaltimų kategoriją – nusikaltimų, kai kontrabanda gabenama už vertę, didesnę kaip 50 minimalių gyvenimo lygių, tai yra 6,5 tūkst. litų. Tokiu atveju asmeniui būtų skiriama bauda arba laisvės atėmimas iki ketverių metų“, – dėstė ministras.

Pasak jo, šios priemonės padėtų išaiškinti kontrabandos organizatorius, mat dabar, kai skiriama tik administracinė bauda, šios baudos dydis įtraukiamas į kontrabandinių prekių savikainą ir  todėl tokia priemonė „neatlieka atgrasomojo vaidmens“. „Nesiaiškinant, kieno prekės yra vežamos sunkvežimyje ir kas jas ten įdėjo, asmuo tiesiog sumoka baudą. Kai grėstų baudžiamoji atsakomybė, daugeliu atveju būtų daugiau informacijos apie tikruosius užsakovus“, – įsitikinęs teisingumo ministras.

R.Šimašiaus teigimu, baudos dydžio numatymas būtų paliktas teismo diskrecijai, o tai, ar gresia bauda, ar laisvės atėmimas iki ketverių metų, priklausytų nuo nusikaltimo aplinkybių.

„Šiuo atveju formaliai sankcija yra nukreipta tarsi ir prieš smulkiuosius kontrabandininkus, nes iki šiol už 30 tūkst. litų gabenantis kontrabandą sumokėdavo tik administracinę baudą ir išvengdavo baudžiamosios atsakomybės, o dabar to nebus: jei už 7 tūkst. litų ir daugiau gabeni, bus baudžiamoji atsakomybė. Daugiausia tikimasi išardyti kontrabandos tinklus. Tais atvejais, kai asmeniui grės baudžiamoji atsakomybė ir bus atliekamas tyrimas, tikimasi, kad tai atves prie nusikaltimo organizatorių“, – sakė ministras. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius