-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 06

Krašto apsaugos ministrė: NATO gynybos ministrai patvirtino ilgalaikį įsipareigojimą Afganistanui

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė spalio 6 d. Briuselyje vykstančiame NATO gynybos ministrų susitikime kartu su kitais ministrais ir NATO nepriklausančių valstybių atstovais aptarė misiją Afganistane.
NATO gynybos ministrų susitikimas
NATO gynybos ministrų susitikimas

„Svarbiausia, kad Afganistane buvo konstatuotas progresas – ministrams pateikta informacija, jog sukilėlių išpuolių šiais metais, lyginant su praėjusiais, yra 17 proc. mažiau. Kita vertus, ministrai sutarė, kad įsipareigojimas Afganistanui yra ilgalaikis. Net baigus kovinius veiksmus, po 2014 m. šiai šaliai reikės didelės paramos“, – sakė R.Juknevičienė.

Ministrės teigimu, susitikime buvo dar kartą pabrėžta, kad NATO nesiruošia po 2014 m. išeiti iš Afganistano. „Visų šalių ministrai vieningai patvirtino, kad „kartu atėjome ir kartu išeisime“, – pažymėjo R.Juknevičienė. Šiuo metu Tarptautinių saugumo palaikymo pajėgų (angl. ISAF) misijoje dalyvauja 49 šalys.

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pabrėžė, kad Afganistanas kas dieną tampa vis labiau pajėgus kontroliuoti savo teritoriją.

„Atsakomybės perdavimo procesas vyksta ir jis nesustos. Mūsų įsipareigojimas Afganistano ateičiai išlieka stiprus“, – sakė jis ministrams. Pasak jo, kitais metais Čikagoje (JAV) vyksiančiame NATO gynybos ministrų susitikime bus aptarti dar konkretesni atsakomybės afganams perdavimo žingsniai.

Nors gynybos ministrai pažymėjo, kad Afganistane dar laukia nemažai iššūkių, tačiau išreiškė valią ir toliau tęsti atsakomybės perdavimo procesą. Afganistano prezidentas Hamidas Karzajus yra paskelbęs pirmąją šalies provincijų, perduodamų afganų atsakomybėn bangą. Spalį turėtų paaiškėti ir kitos provincijos,tarp kurių gali pakliūti ir Lietuvos vadovaujama Goro provincija. Provincijos atkūrimo grupėje (PAG) Čagčarane šiuo metu tarnauja apie 150 Lietuvos karių.

Ministrams taip pat buvo pristatytas misijos Afganistane progresas. Šiuo metu šalyje jau yra apie 300 tūkst. Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų karių, kurie vis geriau sprendžia jiems kylančius iššūkius. Afganų karius apmoko NATO mokymų misija.

Ministrai pabrėžė, kad Afganistano nacionalinių pajėgų plėtra yra ilgalaikės sėkmės Afganistane garantas, tačiau šioms pajėgoms reikalinga įvairi parama – tiek mokymo, tiek finansinė. Afganistano gynybos ministro Abdulos Rahimo Wardako teigimu, ši parama yra gyvybiškai svarbi.

NATO gynybos ministrų susitikimas
NATO gynybos ministrų susitikimas

2010 m. lapkritį Lietuvos vadovaujama Policijos operacinė apmokymo ir sąveikos grupė (POMSG), kartu su PAG-12 rotacija, pradėjo veiklą Goro provincijoje. 2011 m. pradžioje į tarptautinę misiją Afganistane buvo išsiųsta Lietuvos vadovaujama tarptautinė Oro pajėgų mokymo grupė, padedanti rengti Afganistano nacionalinės armijos Oro korpuso aviacijos vieneto karius. Oro pajėgų mokymo grupėje dalyvauja Lietuvos karinių oro pajėgų, Latvijos, Belgijos ir Ukrainos atstovai. Įgyvendinant naująją NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) strategiją Afganistane, be Lietuvos vadovaujamos POMSG Goro provincijoje dislokuotus Afganistano armijos karius ruošia Lietuvos vadovaujamos Goro PAG kariai. Afganistano pietuose dislokuotas Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų eskadronas taip pat prisideda rengiant Afganistano policijos kovinę kuopą.

Spalio 5 d. NATO gynybos ministrai diskutavo apie gynybos finansavimą. Buvo pabrėžtas NATO šalių politinėse gairėse išsakytas įsipareigojimas siekti, kad gynybos biudžetams šalys skirtų 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Taip pat pažymėta, kad NATO nebegali ir toliau kliautis kelių šalių (ypač JAV) pajėgumais, o Europos šalys pačios turi vystyti trūkstamus pajėgumus, kurie reikalingi siekiant užtikrinti Aljanso veiksmingumą. Aptariant protingos gynybos (angl. smart defence) principą, R.Juknevičienė pažymėjo, kad NATO oro policijos Baltijos šalyse misija yra būtent sėkmingas protingos gynybos pavyzdys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius