Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 05

Krašto apsaugos viceministrė: jaučiame nuolatinį norą išbandyti mūsų kibernetines sistemas

„Kibernetinis saugumas neturi sienų. Jokio skirtumo, ataka gali būti iš Rusijos, sėkmingai – ir iš Kinijos arba Šiaurės Korėjos. Reikia labai gerai suprasti, ką oponentas naudoja, ir tam ruoštis“, – apie ES Kibernetines greitojo reagavimo pajėgas sako KAM viceministrė Greta Monika Tučkutė. Šioms pajėgoms Lietuva pradėjo pirmininkauti vasarį, tiesa, jau ne pirmą kartą. Su kokiais kibernetiniais iššūkiais susiduria Lietuva ir kaip tam galima pasiruošti?

Dar 2018-aisiais metais Lietuva buvo pradėjusi Kibernetinių pajėgų globą. Kuo šiandien yra kitaip, kuo tai svarbu?

– 2018-ais metais prasidėjo bendradarbiavimas Europos Sąjungos PESCO projektų rėmuose, kur Lietuva prisiėmė lyderystę ir įkūrė Greitojo reagavimo kibernetines pajėgas. Tuo metu buvo 6 valstybės, dabar yra 9 valstybės narės, dalyvaujančios šiose pajėgose.

Narių skaičius, planuojame, didės, nes jau kai kurios valstybės yra išreiškusios norą. Kai kurios valstybės, tokios kaip Prancūzija, šiame formate dalyvauja stebėtojo teisėmis. Matome, kad šios pajėgos kaip niekad yra aktualios, nes kibernetinių iššūkių (arba atakų, arba išbandymų forma) atsiranda įvairiausių ir jų dažnėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius