-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 29

Krepšinis paskatino Kauno tupyklų atgimimą

Artėjantis Europos vyrų krepšinio čempionatas paskatino miesto valdžią greičiau spręsti ir viešųjų tualetų problemą. Valdiškos nusilengvinimo įstaigos turės vieną šeimininką, o čempionato metu miesto centre pridygs krūva biotualetų.
„Auksinis“ tualetas galbūt vėl atvers duris.
„Auksinis“ tualetas galbūt vėl atvers duris. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Neseniai Kauno miesto mero Rimanto Mikaičio kabinete vyko karinio štabo susirinkimą primenantis pasitarimas. Pagrindinis svarstytas klausimas: kaip patenkinti kauniečių ir į Europos vyrų krepšinio čempionatą atvykusių miesto svečių poreikius kultūringai atlikti gamtinius reikalus.

„Nusprendėme savivaldybei priklausančius viešuosius tualetus perduoti savivaldybės įmonei „Kauno švara“. Miesto centre planuojame pastatyti pakankamai lauko biotualetų. Krepšinio šventės dalyviai, turistai neturėtų vargti, ieškodami vietos patenkinti žmogiškuosius poreikius“, – žadėjo Kauno miesto mero pavaduotojas Kęstutis Kriščiūnas.

Tikslaus skaičiaus nežino

Vicemero teigimu, viešbučiai dar neatsiuntė duomenų apie tai, kiek turistų yra užsisakę kambarius rugsėjo dienomis vyksiančio Europos vyrų krepšinio čempionato metu, todėl apskaičiuoti tikslesnio žmonių srauto šiuo laiku dar negalima.

„Žalgirio“ arenoje telpa 15 tūkst. žiūrovų, nemažai kauniečių ketina žiūrėti rungtynes restoranuose, kavinėse. Tad tikėtina, jog čempionato piko metu po miesto centrą ir senamiestį šurmuliuos gausus būrys žmonių, nemažą dalį jų sudarys ir užsieniečiai.

Kauno centre, senamiestyje įsikūrusių kavinių ir restoranų tualetai pakankamai tvarkingi ir švarūs. Bet jie nedideli – dauguma jų turi po vieną intymųjį kambarėlį vyrams ir moterims.

Ar atrakins „auksinį“ tualetą?

Nuo Laisvės alėjos pradžios iki Rotušės aikštės yra tik du viešieji tualetai. Vieną jų, Nepriklausomybės aikštės ir Gedimino gatvės kampe, turistai turėtų rasti nesunkiai, nes virš M.Žilinsko galerijos iškilusi nuogo vyro su išryškintais paslėpsniais skulptūra gali būti ir savotiška užuomina, kad netoliese yra WC.

Kitas talpus viešasis tualetas yra tik Senamiestyje, Rotušės aikštėje.

Buvęs miesto sanitarinės kultūros pasididžiavimas, privatus viešasis tualetas Muzikinio teatro aikštėje, prie restorano „Miesto sodas“, neveikia jau daugiau kaip metus. Tiesa, juo naudojamasi, bet nelegaliai.

Per „Hanzos dienų“ šventę, kai miestą užplūdo turistai, Kauno apygardos teismas leido atrakinti vadinamąjį „auksinį“ tualetą prie Kauno pilies. Teismo sprendimu buvo laikinai sustabdytos laikinosios apsaugos priemonės, 600 tūkst. Lt miestui kainavęs jūrinis konteineris trumpam atvėrė duris.

Vicemeras K.Kriščiūnas sakė, kad kol kas nenuspręsta, ar ši skandalais apaugusi išvietė bus atvira ir krepšinio čempionato metu. Bet kuriuo atveju, teisinių rūpesčių ją atrakinti nebus, į teismą antrą kartą kreiptis nereikės: užtenka ankstesnio sprendimo sustabdyti laikinąsias apsaugos priemones.

Švarą palaiko universitetai

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Šarūnas Rudys įsitikinęs, jog tualetų problema Kaune nėra aštri, kituose šalies miestuose ji daug opesnė.

Valdininkui netiesiogiai pritarė ir pensininkas, buvęs higienos specialistas Vaclovas Taunys, besidomintis miesto sanitarinių mazgų būkle.

„Kauno centre apstu vietų, kuriose gali kultūringai ir, svarbiausia, nemokamai pasėdėti,– dėstė V.Taunys. – Kai mane prispiria reikalas, traukiu į Kauno technologijų universiteto ar Vytauto Didžiojo universiteto centrinius rūmus, ten yra erdvūs, švarūs, modernūs tualetai. Aš akiniuotas, su portfeliu rankose, todėl visi mano, jog esu profesorius ir neveja lauk kaip pašaliečio.“

Tikisi išvengti rūpesčių

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis mano, jog čempionato metu sanitarinių keblumų miesto svečiams neturėtų iškilti.

„Mieste, daugiausia centre, pastatysime apie 60 biotualetų, 40 šiukšlių konteinerių, budės švaros tarnybos“, – tikino A.Pakalniškis.

Tiek biotualetų turėtų užtekti, nors „Hanzos dienų“ švenčių metu jų buvo pristatyta daugiau kaip 100. A.Pakalniškio manymu, tiek buvo per daug.

Miesto centre kultūringų tupyklų pakaks, bet jei didesni žmonių srautai patrauks pasivaikščioti po Ąžuolyną, keblumų gali iškilti. Tiesa, parke yra erdvios, sodriai žalia spalva nudažytos, bet daugiau nei 15 metų nevalomos išvietės vyrams ir moterims. Tik vargu ar ten užsukti išdrįs ne tik užsieniečiai, bet ir vis labiau europėjantys mūsiškiai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius