-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 30

Krikščionių sąjunga siūlo sekti Vengrijos pavyzdžiu ir Lietuvoje uždrausti keisti lytį

Lietuvoje teisiškai nėra galimybių pasikeisti lytį, nors šalis yra įsipareigojusi įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą byloje L. prieš Lietuvą. Tačiau naujai susikūrusiai Krikščionių partijai to maža. Ji rudens sesijoje norėtų iš naujo registruoti įstatymų pataisas ir sekant Vengrijos pavyzdžiu uždrausti teisiškai keisti lytį.
Rimantas Jonas Dagys
Rimantas Jonas Dagys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Žmogiškos yra tik dvi lytys. Ir jos niekada nesikeičia. Jos visą laiką tokios buvo ir bus. Tai yra DNR kodas ir niekur tu nuo jo nepabėgsi. Tai yra taip. Kiekvienam mokslininkui tai yra aišku, bet dabar prasidėjo tokie dalykai, kad nors kalbame apie mokslo pažangą ir integraciją, kad mokslas – žmonijos ateitis, bet kartu pradedame mokslą daryti balsuodami (…) arba mūsų susigalvojimo keliu pakeisti kažką. (...)

Atėjo pats laikas mums pradėti teisiškai taisyti kvailystes, kurios anksčiau buvo savaime suprantama, kad tokių dalykų būti negali, bet, kai jau pradėjome rašyti įstatymą, tai gal reiktų pasekti mūsų Rytų kaimynų iš ES pavyzdžiu ir rudens sesijoje pateikti pataisą, kad mūsų kode įrašyta lytis yra prigimtinė ir jos keisti kode niekada negalima.

Mes pasiūlysime tą padaryti taip, kaip tai padarė vengrai savo įstatyme aiškiai parašydami, kad kode yra prigimtinė lytis.

Neduok Dieve, paskui su žmogumi kas nors atsitiks, o kaip nustatyti kažkokią trečią, ketvirtą ar penktą lytį? Kas tas bus ir kaip tai identifikuoti, niekas nežino. Užtenka kvailioti. Mes pasiūlysime tą padaryti taip, kaip tai padarė vengrai savo įstatyme aiškiai parašydami, kad kode yra prigimtinė lytis. O ten toliau, kaip žmogus jaučiasi, tai čia jau jo jausenos, o ne lyties klausimas“, – antradienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė Krikščionių sąjungos pirmininkas Rimantas Jonas Dagys.

Kaip gamtos mokslų daktaras, paklaustas, kaip tuomet su hermafroditais, kurių gamtoje pasitaiko, R.J.Dagys tikino, kad žmogus nėra vienaląstė būtybė.

„Žmogus – ne hermafroditas, tai žinduolis, kuriame yra dvi lytys, ir vyro ar moters genai dominuoja“, – aiškino jis.

Seimo narys Egidijus Vareikis tęsė aiškindamas, kad būna žmonių ir su Dauno sindromu ir jie turi savo vietą visuomenėje, tačiau asmens kode esą visi turi lytį nurodantį skaičiuką ir tai yra nepakeičiama.

Kaip pavyzdį, kuriuo esą reikėtų sekti, R.Dagys mini Vengrijos parlamento priimtą teisės aktą, draudžiantį piliečiams teisiškai pakeisti savo lytį, kuriame nustatyta, kad lytis apibrėžiama kaip „biologinė lytis, pagrįsta pirminiais lyties požymiais ir chromosomomis“.

Šis daug pasipiktinimo ir kritikos sulaukęs įstatymas užkerta kelią pakeisti asmens lytį, užfiksuotą gimus, todėl neleidžiama pakeisti asmens teisiškai pripažįstamos lyties.

Panašių idėjų Seime buvo ir anksčiau. 2017-aisiais grupė Seimo narių pasiūlė Civiliniame kodekse įtvirtinti, kad lytis yra genetiškai nulemta žmogaus prigimtinė savybė, ir uždrausti Lietuvoje lyties keitimą.

Tuometėmis pataisomis siūlyta nustatyti, kad vyriškos arba moteriškos asmens lyties nustatymo teisinis pagrindas yra genetiškai nulemta lytis, o „farmakologinės, chirurginės procedūros ar psichiatrinė, psichologinė terapija, kuriomis siekiama pakeisti genetiškai nulemtos asmens lyties požymius (lyties keitimas), Lietuvoje yra draudžiamos“.

Tokias pataisas 2017-aisiais įregistravo 31 parlamentaras, daugiausiai valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, taip pat keletas konservatorių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narių.

Šios pataisos buvo registruotos, kai Teisingumo ministerija parengė įstatymo projektą, leidžiantį translyčiams asmenims be teismo dokumentuose pakeisti nuorodą į lytį, vardą, pavardę ir asmens kodą. Šiuo metu žmonės, kurie tapatinasi su kita lytimi nei yra jų biologiniai lyties požymiai, pasikeisti dokumentus gali tik per teismą.

Asmens lytinės tapatybės pripažinimo įstatymo projektas taip ir nebuvo pateiktas svarstyti Seimui. Siūlytos Civilinio kodekso pataisos taip pat liko nepriimtos.

Lietuva 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl to, kad šalyje nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką. Strasbūro teismo sprendimo vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas ne kartą ragino Lietuvą ištaisyti šią teisės spragą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius