Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krizė kelyje į Šalčininkus: krovininių automobilių eilė auga kaip ant mielių

Krovininių automobilių eilės pasienyje su Baltarusija ir toliau auga, o blogiausia situacija Šalčininkų rajone, kur eilė nutįsusi apie 12 kilometrų. Vietos meras Zdzislavas Palevičius tvirtina, kad dėl eismo saugumo sulaukia skundų iš vietos gyventojų ir dėl susidariusios situacijos jau kreipėsi į Nacionalinį krizių valdymo centrą. Jo atstovai trečiadienį ketina vykti į Šalčininkus.

Kelionė iš Vilniaus į Šalčininkus ir atvirkščiai pastaruoju metu gali užtrukti ilgiau nei įprastai, kadangi pagrindiniame kelyje nutįsusi keliolikos kilometrų krovininių automobilių eilė.

Ji antradienį siekė Šalčininkėlių kaimą, nuo Šalčininkų pasienio kontrolės punkto nutolusį apie 13 kilometrų į šalies gilumą.

Ramūno Jakubausko nuotr./Krovininių automobilių eilės pabaiga ties Šalčininkėliais
Ramūno Jakubausko nuotr./Krovininių automobilių eilės pabaiga ties Šalčininkėliais

Pakelėje pastatyta biotualetų, ant kelio riboženklių prikabinta maišų šiukšlėms, tačiau eismo sąlygos atkarpoje nuo minėto kaimo iki posūkio į Šalčininkus šiuo metu ypač pavojinga.

Tuo įsitikino 15min žurnalistas, antradienį vykęs įvertinti situacijos, apie kurią jau bene savaitę kalba šalčininkiečiai.

Bene prasčiausia padėtis yra kelio vingyje ties Ažulomio kaimu, kur geroms 20 minučių buvo susidariusi spūstis, o vienas gudruolis tuo metu tiesiog praskuodė šalimais kelio esančiu pėsčiųjų ir dviračių taku.

Ramūno Jakubausko nuotr./Ties Ažulomio kaimo vingiu situacija prasčiausia
Ramūno Jakubausko nuotr./Ties Ažulomio kaimo vingiu situacija prasčiausia

Padėtų papildoma aikštelė?

Spūstyje stovėjo ir krovininiu automobiliu Šalčininkų link vykęs Genadijus. Ryškią liemenę užsivilkęs ir rankose cigaretę neramiai laikęs vyras sunkiai tvardėsi dėl susidariusios spūsties ir dėl krovininių automobilių eilės.

Jis 15min teigė, kad galbūt eilę padėtų sumažinti papildoma palaukimo aikštelė, o eismo saugumui lemiamos įtakos turėtų platesnis kelias.

„Žinoma, kad gyventojams tai trukdo. Galėtų kokią papildomą stovėjimo aikštelę įrengti ar kad kelias būtų platesnis“, – kalbėjo vidutinio amžiaus vyras.

Ramūno Jakubausko nuotr./Krovininių automobilių eilė pasienyje su Baltarusija
Ramūno Jakubausko nuotr./Krovininių automobilių eilė pasienyje su Baltarusija

Kad krovininių automobilių eilė trukdo eismui bei sukelia nepatogumų gyventojams sakė ir Šalčininkuose kalbintas Anatolijus.

„Žinoma, kad tai problema. Nežinau, kodėl ji kilo. Ar per sieną kažkodėl nepraleidžia, ar kažkokios sankcijos“, – teigė Dieveniškėse gyvenantis vyras.

„Nesusitvarkoma su tokiu srautu“

Tuo metu krovininių automobilių eilėje – kantrybės išbandymas. Eilės pabaigoje kalbinti krovininių automobilių vairuotojai 15min teigė laukiantys jau bemaž parą.

„Vakare jau bus para (...) Manau, kad taip yra dėl to, jog buvo uždaryti du pasienio punktai, todėl dabar nesusitvarkoma su tokiu srautu“, –svarstė vairuotojas Viktoras, tuo metu pasislinkęs su savo krovininiu automobiliu keletą metrų į priekį.

Kiek toliau eilėje sutiktas Jaroslavas laukė ant kelio su kuprine ir paklaustas, ar žino, kodėl taip ilgai tenka laukti, atsakė, jog „Dievas žino“.

„Nenori greitai praleisti“, – lakoniškai atsakė vyriškis.

Jis svarstė, kad didelė eilė galėjo susidaryti ir dėl to, jog eilės priekyje, prie punkto, yra susikaupę mašinų, kurių vairuotojų šiuo metu nėra, todėl ten dabar negalima įvažiuoti.

Paklaustas, ką veikia laukdamas, jis staiga nudūmė su lengvuoju automobiliu ką tik prazvimbusių ir netoliese sustojusių giminaičių link.

„Va, giminaičiai atvažiavo, tai važiuoju į parduotuvę“, – atsisveikindamas pasakė Jaroslavas.

„Visi gyventojai mato labai didelę problemą“

Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevičius 15min sakė, kad krovininių automobilių eilė kelia nepatogumų gyventojams, keliauti nesaugu.

„Ne tik aš, bet ir visi gyventojai mato labai didelę problemą (...) Ir eismo saugumas, ir bendra tvarka, ir t.t. – labai nepatogu, kadangi daug gyventojų važinėja į darbą Vilniuje, grįžta, ypač vakare“, – pasakojo vietos savivaldybės vadovas.

„Kiekvieną dieną žmonės skambina ir sunku atsakyti, kaip čia susitvarkyt su šita situacija, tai aš galvoju, kad čia ne tik savivaldybės, bet ir valstybės institucijų reikalas“, – pridūrė jis.

Ramūno Jakubausko nuotr./Zdzislavas Palevičius
Ramūno Jakubausko nuotr./Zdzislavas Palevičius

Jis teigė apie situaciją informavęs ir bendrovę „Via Lietuva“ (buv. Kelių direkcija), ir Nacionalinį krizių valdymo centrą, kuris, anot mero, turėtų spręsti šią problemą.

„Galvoju, kad šita įstaiga turi imtis priemonių. Įpareigoti galbūt ir policiją, kad budėtų ir reguliuotų eismą, ir ženklus pastatyt, ir galbūt šviesoforą, kad eismas būtų ne tik patogesnis, bet ir saugesnis“, – svarstė Z.Palevičius.

Pasienio punktą geriau uždaryti?

Šalčininkų pasienio kontrolės punktas yra vienas iš dviejų vis dar veikiančių punktų į Baltarusiją, kitas veikia Medininkuose.

Pasak Šalčininkų rajono mero, gerai, jog punktas vis dar atidarytas, kadangi nemažai vietos gyventojų turi giminių Baltarusijoje ir atvirkščiai, tačiau jeigu situacija su padidėjusiomis krovininių automobilių eilėmis tęsis, punktą turbūt geriau uždaryti.

„Viena vertus, gyventojai suinteresuoti, kad punkto neuždarytų, bet, kita vertus, jeigu tęsis tokia situacija, tai geriau uždaryti. Jeigu tai toliau tęsis, tai ką daryti?“, – kalbėjo Z.Palevičius.

Ramūno Jakubausko nuotr./Krovininių automobilių eilė pasienyje su Baltarusija
Ramūno Jakubausko nuotr./Krovininių automobilių eilė pasienyje su Baltarusija

Pasienio kontrolės punktų direkcijos duomenimis, šiuo metu ties Šalčininkais laukia apie 800 krovininių automobilių, o prognozuojamas laukimo laikas – daugiau nei penkios dienos.

Medininkuose situacija kiek geresnė – čia laukia 710 krovininių automobilių, o laukimo laikas yra keturios dienos.

Sezoninis padidėjimas?

Nacionalinio krizių valdymo centro atstovas Darius Buta 15min teigė, kad situacija su krovininių automobilių eilėmis žinoma, o eilės išaugusios ir dėl artėjančių stačiatikių Velykų.

„Eilės yra stebimos kiekvieną dieną (...) Matome tiek Šalčininkuose, tiek Medininkuose išaugusias eiles. Tai yra sezoninis eilių padidėjimas, nes artėja stačiatikių Velykos, aišku, šiemet prisidėjo galbūt ir tai, kad yra apsunkintas keleivių vizavimas į Baltarusiją“, – teigė centro atstovas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Darius Buta
Lukas Balandis / BNS nuotr./Darius Buta

Jo teigimu, Nacionalinio krizių valdymo centro atstovai trečiadienį vyks į Šalčininkus, kur susitiks su vietos savivaldybės vadovais ir aiškinsis susidariusią situaciją.

„Rytoj vykstama į vietą ir kartu su rajono savivaldybe aiškinsimės, kaip galima būtų padėti“, – sakė D.Buta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius