Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 30

Krizės nuotaikas skaidrino baletas

Tikslingu ir taupiu biudžeto pinigų panaudojimu besirūpinanti Valstybės kontrolė leido sau šiek tiek paišlaidauti. 90-ąjį įstaigos jubiliejų gausus būrys svečių paminėjo mėgaudamasis baletu.
Valstybės kontrolė
Valstybės kontrolė / A.Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Baletas Nuotaika

Ekonominis nuosmukis, gana niūrios prognozės dėl šalies ateities ir nuolatiniai Vyriausybės raginimai taupyti nesutrukdė Valstybės kontrolei iškilmingai paminėti apvalią sukaktį.

Vakar po pietų apie 700 kviestinių svečių Nacionaliniame operos ir baleto teatre (NOBT) klausėsi aukščiausių šalies vadovų sveikinimo kalbų, stebėjo Valstybės kontrolės darbuotojų apdovanojimo ceremoniją, vėliau gėrėjosi Mikio Theodorakio baleto „Graikas Zorba“ šokėjų pasirodymu. Nors taures svečiai kėlė savo sąskaita, šventės malonumas mokesčių mokėtojams atsiėjo apie 30 tūkst. litų. Tiek atseikėta už patalpų nuomą ir baleto spektaklį.

Ypatingi svečiai

Daugumą į NOBT atskubėjusių svečių – apie 600 – sudarė Valstybės kontrolės darbuotojai su antrosiomis pusėmis. Šimtas kitų buvo svečiai iš užsienio, Seimo, Vyriausybės nariai, kitų valstybinių įstaigų vadovai. Jubiliejiniame renginyje lankėsi Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, premjeras Andrius Kubilius. Iš Briuselio specialiai į šventę atvyko eurokomisarė Dalia Grybauskaitė. Ji, kaip teigiama, yra gera valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės draugė.

„Sensacijos tikrai nebus: vynu ir vaišėmis nuklotų stalų nepamatysite“, – prieš vakarą LŽ patikino Valstybės kontrolės Komunikacijos departamento laikinoji direktorė Orijana Jakimauskienė. Iš tiesų renginio svečių padėklais nešini padavėjai nepasitiko. Norėjusieji pakelti taurę vyno, išgerti kavos ar arbatos, paskanauti saldumynų turėjo už tai susimokėti.

Kalbos, padėkos ir medaliai

Minėjimas pradėtas kalbomis. Pirmoji sveikinimo žodį tarė gėlėse tiesiog paskandinta R.Budbergytė. Po oficialių kalbų vyko apdovanojimų ceremonija. Nusipelniusiems įstaigos darbuotojams buvo įteiktos Seimo pirmininko, parlamentinio Audito komiteto, Valstybės kontrolės padėkos ir atminimo medaliai. „Šie medaliai buvo užsakyti prieš daugybę metų. Ypatingų sukakčių proga įteikiame juos labiausiai nusipelniusiems savo įstaigos darbuotojams“, – aiškino O.Jakimauskienė. Paskui šventės svečiai, teatro fojė atsikvėpę nuo gausybės sveikinimų, vėl rinkosi į Didžiąją salę žiūrėti baleto.

Sensacijos tikrai nebus: vynu ir vaišėmis nuklotų stalų nepamatysite. Prieš vakarą LŽ patikino Valstybės kontrolės Komunikacijos departamento laikinoji direktorė Orijana Jakimauskienė.

Ragino susimąstyti

O.Jakimauskienė aiškino, kad paminėti solidžią sukaktį Valstybės kontrolės įstaiga stengėsi kiek įmanoma kukliau. Renginys valstybės kišenę palengvino 30 tūkst. litų. Dieną Seime dar vyko Valstybės kontrolės organizuota tarptautinė konferencija valstybinio audito klausimais. Valstybės kontrolierė R.Budbergytė teisinosi, kad paminėjimas suplanuotas dar pernai, kai nebuvo jokio taupymo vajaus. Be to, pasak jos, 30 tūkst. litų – nedideli pinigai. „Taupymas – tai perteklinio vartojimo atsisakymas, o šie renginiai davė naudos. Pavyzdžiui, per konferenciją Valstybės kontrolės darbuotojai išgirdo geriau dirbti įpareigojančių dalykų“, – tvirtino R.Budbergytė.

Tuo metu A.Kubilius ragino pamąstyti, ar verta tokiems renginiams leisti pinigus. Tačiau paskui pridūrė, kad į istorines sukaktis nedera numoti ranka. „Be abejo, istorijos paminėjimas yra svarbi valstybės gyvenimo dalis. Kai kuriems panašaus pobūdžio renginiams pinigų ieškome ir negailime“, – teigė premjeras.

Galėjo ir kukliau

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis stebėjosi sunkmečiu vykstančiais palyginti prabangiais valstybės institucijų jubiliejų minėjimais. Anot jo, ekonominės krizės sąlygomis derėtų susilaikyti nuo nereikalingo išlaidavimo ir apsieiti be didelių švenčių. „Nieko bloga, kad valstybinės įstaigos pamini įsimintinas datas. Tačiau turint omenyje dabartinę mūsų šalies finansinę padėtį, galima ir susilaikyti nuo įvairių iškilmių“, –  įsitikinęs „tvarkietis“.

V.Mazuronis nesupranta ir aukščiausių valstybės vadovų pozicijos šiuo klausimu. Anot jo, A.Valinskas su A.Kubiliumi nuolat ragina taupyti, tačiau patys mielai dalyvauja renginiuose, kurie galėtų kainuoti ir mažiau. „Gal tai viena valdančiosios koalicijos programinių nuostatų: kalbėti viena, o daryti visai ką kita?“, – stebėjosi V.Mazuronis.

Virtinė jubiliejų

Valstybės kontrolė pratęsė pernai lapkričio mėnesį per pagrindines Lietuvos valstybės institucijas nusiritusį jubiliejų maratoną. 90 metų sukaktis tuomet paminėjo Vyriausybė, daug ministerijų: Užsienio reikalų, Finansų, Švietimo ir mokslo, Vidaus reikalų (VRM), Teisingumo (TM), Žemės ūkio (ŽŪM) ir Krašto apsaugos (KAM). Kai kurios jų surengė ne kuklius minėjimus, bet gerokai paišlaidavo. VRM, TM, ŽŪM ir KAM šventiniai vakarai su iškilmėmis teatruose ar viešbučiuose, užsakytomis dainomis ir vaišėmis atsiėjo beveik 600 tūkst. litų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius