-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KT atvers Seimo nario R. Žemaitaičio apkaltos bylą dėl jo antisemitinių pasisakymų

Konstitucinis Teismas (KT) antradienį pradės nagrinėti Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio apkaltos bylą dėl jo antisemitinių pareiškimų.
BNS nuotr.
BNS nuotr.

Ji bus nagrinėjama žodinio proceso tvarka viešame posėdyje.

„(Posėdyje numatyti – BNS) pirmiausia pasisakymai, liudytojų apklausa, o tada dar šalių diskusijos“, – BNS nurodė Konstitucinio Teismo atstovė spaudai Giedrė Maksimaitytė.

Pernai lapkričio 21 dieną Seimas nusprendė pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pasisakymų ir kreipėsi į KT, kad šis įvertintų, ar parlamentaro teiginiai prieštarauja Konstitucijai.

Galutinę išvadą KT turėtų parengti per mėnesį.

Į KT posėdį kviečiamas R. Žemaitaitis, taip pat Seimo apkaltos komisijos pirmininkas konservatorius Arūnas Valinskas, Seimo kanceliarijos patarėjos Vita Vaitekūnė, Indrė Žukauskaitė, Seimo kanceliarijos Teisės departamento vyresnioji patarėja Viktorija Staugaitytė, Teisės departamento Viešosios teisės skyriaus vyresnioji patarėja Ona Buišienė.

Į posėdį taip pat kviečiami specialistai: Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto lektorius Laimutis Laužikas, Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto profesorė Jūratė Ruzaitė, Lietuvos socialinių mokslų centro Sociologijos instituto Etninių tyrimų skyriaus vadovė Monika Frėjutė-Rakauskienė.

Posėdyje turėtų dalyvauti ir Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentas daktaras Nerijus Šepetys, Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto lektorius Linas Venclauskas, Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisės programų koordinatorė Greta Baltikauskaitė.

Seimo nuomone, R. Žemaitaitis praėjusių metų gegužės 8, gegužės 9, birželio 13 ir birželio 14 dienomis paskelbė antisemitinius, tautinę nesantaiką kurstančius įrašus socialiniame tinkle „Facebook“ bei visuomenės informavimo priemonėse ir tokiais savo veiksmais galimai sulaužė Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Seimo patvirtintoje specialios komisijos išvadoje nurodoma, kad R. Žemaitaitis nepaisė iš Seimo nario priesaikos, jos konstitucinio statuso, atsakingo valdymo principo, Konstitucijos kylančių, reikalavimų, jog tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymas, šmeižtas ir dezinformacija yra nesuderinami su laisve reikšti informaciją.

R. Žemaitaitis Seimo apkaltos komisiją vadina neteisėta, o jam metamus kaltinimus – absurdiškais.

Jeigu KT konstatuotų, kad Seimo narys šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, parlamentas turėtų balsuoti dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Parlamentas vasarį panaikino R. Žemaitaičio teisinį imunitetą, kad prokurorai jam galėtų pateikti įtarimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius