-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 24

KTU pradeda 145 mln. litų vertės verslą, mokslą ir studijas siejančio centro statybas

Lapkričio 25 d. Kauno technologijos universitete (KTU) bus įkasta simbolinė kapsulė, reiškianti Nacionalinio atviros prieigos MTEP centro statybų pradžią. Vėliau vėliau vyks KTU rektoriaus prof. Petro Baršausko inauguracija.
Nacionalinis atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras
Nacionalinis atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras / KTU nuotr.

Nacionalinis atviros prieigos mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros centras (MTEP ) iškils šalia KTU Dizaino ir technologijų fakulteto. Tikimasi, kad šis centras taps vienu svarbiausių mokslo, verslo ir studijų vienovės pavyzdžių, inovacijų generavimo ir kūrimo vieta, statybų pradžia.

Centro vertė – 145 mln. litų

Centro statybos finansuojamos lėšomis dviejų Europos Sąjungos projektų, kurie įgyvendinami pagal Ūkio bei Švietimo ir mokslo ministerijų kuruojamas priemones. Komplekso statybų vertė yra 54 mln. litų, naujausiai mokslo ir verslo įrangai aprūpinti skirta apie 90 mln. litų. Statybas tikimasi baigti 2013 m. birželį.

Nacionalinis atviros prieigos MTEP centro statybos yra finansuojamos dviejų projektų: „Slėnio „Santaka“ technologijų perdavimo ir verslo inkubatoriaus bazės įkūrimas“ bei „Nacionalinio atviros prieigos MTEP centro įkūrimas“ lėšomis.

Pastatas bus sudarytas iš dviejų dalių, sujungtų stiklo koridoriumi. Vienoje dalyje įsikurs verslo įmonės, kitoje – mokslo laboratorijos su moderniausia ir unikaliausia šiuolaikine įranga.

Nacionalinio atviros prieigos MTEP centro statybų rangovas yra bendrovė „Pireka“, darbus prižiūri bendrovė „Projektų centras“.

Viskas vienoje vietoje

Centre vienoje teritorijoje bus sutelktas mokslinių tyrimų, studijų ir imlaus žinioms verslo potencialas, sukurta bendro naudojimo infrastruktūra ir kryptingai vykdomi Lietuvos ūkiui aktualūs mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) darbai šiose kryptyse: darniosios chemijos; mechatronikos ir susijusių technologijų; ateities energetikos; informacinių ir komunikacinių technologijų.

„Įkūrus pasaulinio lygio MTEP centrą bus sukurtos puikios sąlygos moksliniams tyrimams, jų rezultatų komercializavimui ir studijoms; taip pat bus įrengtos modernia tyrimų technika aprūpintos laboratorijos, leisiančios tinkamai atlikti naujus mokslinius tyrimus ir eksperimentus.

Centras bus atviras tiek Lietuvos, tiek užsienio mokslo ir studijų institucijų bei įmonių atstovams – mokslininkams, magistrantams, doktorantams ir kitiems tyrėjams, be to, centre atsiras ir Jaunimo verslumo ugdymo institucija, – teigė KTU rektorius prof. Petras Baršauskas. – Visa tai skatins kurti inovatyvius, didesnę pridėtinę vertę turinčius produktus, stiprins šalies ekonominio ir intelektinio potencialo augimą, užtikrins efektyvų mokslo ir verslo bendradarbiavimą.“

Konkurse – 13 darbų

2009 m. pradžioje buvo skelbtas slėnio „Santaka“ projektų konkursas, kuriame dalyvavo 13 darbų. Nugalėtoju pripažintas G.Janulytės-Bernotienės studijos pasiūlytas projektas.

Jis pasirinktas atsižvelgus į du kriterijus. Visų pirma, jame siūlomas statyti visas pastatų kompleksas – jį sudarytų vadinamasis 4 aukštų 16-os laboratorijų „fabrikas“, 400 vietų auditorija ar konferencijų salė, kurią nesunkiai galima transformuoti į 4 sales, ir 7 aukštų verslo centro pastatas.
Apsispręsti padėjo ir antrasis kriterijus – šio projekto pastatai gražiai užbaigia Studentų miestelį prie K.Baršausko gatvės, jie labiausiai atitinka bendrą miestelio viziją.

Pagal šios žinomos architektės projektą KTU Studentų miestelyje, prie Cheminės technologijos fakulteto, visiškai renovuotas ir 2010 m. duris atvėrė modernus KTU Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centro pastatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius