-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 28

Kur gauti ginklų? JAV ir NATO trūksta ginklų ir sau, ir Ukrainai

Sovietų Sąjungai žlugus, Europos šalys suskubo pasinaudoti „taikos dividendu“ – smarkiai sumažino savo gynybos biudžetus, kariuomenes ir ginklų arsenalus.
Ukrainos kariai fronte
Ukrainos kariai fronte / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Beveik po dešimtmečio grėsmę ėmė kelti „Al-Qaida“ ir daugiausia dėmesio teko kovai su terorizmu, kuriai reikėjo kitokių karinių investicijų ir lengvesnių, ekspedicijoms pritaikytų pajėgų.

Net ilgai trukusios NATO operacijos Afganistane mažai kuo priminė sausumos karą Europoje, kuriam reikalinga gausi artilerija bei tankai. Be to, beveik visos gynybos ministerijos manė, kad karas niekada nepasikartos.

Deja, jis kartojasi.

Kažkada Europoje buvęs neįsivaizduojamas, o dabar Ukrainoje siautėjantis karas ryja kuklias artilerijos, amunicijos ir oro gynybos atsargas, kurias kai kurie NATO nariai vadina Europos „bonsų armijomis“.

Net galingosios JAV turi tik ribotas ukrainiečių trokštamų ir jiems reikalingų ginklų atsargas, o Vašingtonas nenori atimti pagrindinių ginklų iš tokių jautrių regionų, kaip Taivanas ir Korėja, kur Kinija ir Šiaurės Korėja nuolatos kelia grėsmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius