-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 27

L.Graužinienė iš Baudžiamojo kodekso siūlo išmesti įžeidimą ir nepagarbą teismui

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė siūlo iš Baudžiamojo kodekso išbraukti straipsnius dėl įžeidimo, nepagarbos teismui, o už šmeižtą numatyti tik baudą. Primename, kad Darbo partijos įkūrėją Viktorą Uspaskichą prokurorai baudžiamojon atsakomybėn dar kartą nori patraukti dėl nepagarbos teismui. Jis teisėjus yra viešai išvadinęs nusikaltėliais.
Loreta Graužinienė Ukrainoje
Loreta Graužinienė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

L.Graužinienė Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Baudžiamojo kodekso pataisas.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, jas parengti paskatino teisininkų akademinės bendruomenės, teisininkų praktikų (advokatų, teisėjų, prokurorų ir kt.) ir žurnalistų diskusijos, per kurias buvo iškeltas siekis stiprinti saviraiškos laisvę, dekriminalizuojant kai kurias baudžiamajame įstatyme aprašytas veikas.

Baudžiamoji atsakomybė nebebūtų taikoma už įžeidimą, valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimą ir nepagarbą teismui.

Pagal pataisas, baudžiamoji atsakomybė nebebūtų taikoma už įžeidimą, valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimą ir nepagarbą teismui.

Dabar už šias veikas numatyta bauda, viešieji darbai, laisvės apribojimas, areštas ir laisvės atėmimas iki dvejų metų, priklausomai nuo veikos pobūdžio.

Tuo metu už šmeižtą L.Graužinienė siūlo palikti baudžiamąją atsakomybę, tačiau šį Baudžiamojo kodekso straipsnį paredaguoti taip, kad „tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, neva šis padarė nusikaltimą, baudžiamas bauda“.

Pasak Seimo pirmininkės, atsakomybę už teismo negerbimą, taip pat ir už tam tikrų kategorijų valstybės tarnautojų įžeidimą numato ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksas.

„Akivaizdu, jog toks teisinės atsakomybės diferencijavimas pagal asmens einamas pareigas yra nelogiškas, nepagrįstas ir diskriminacinis“, – aiškinamajame rašte tvirtina Seimo vadovė.

Atsižvelgdama į Konstitucinio Teismo bei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktikoje ne kartą akcentuotą baudžiamosios atsakomybės kaip kraštutinės priemonės idėją, ji mano, kad už minėtas veikas pakaktų atsakomybę numatyti Administracinių teisės pažeidimų kodekse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius