-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 23

Laikas tvarkyti senus nenaudojamus automobilius ir nudėvėtas padangas

Aplinkosaugininkai kviečia gyventojus senų padangų ar jų atliekų nemėtyti prie garažų, pakelėse ar miškuose bei deramai sutvarkyti kiemuose paliktus nebenaudojamus automobilius.
Uždarius miestiečiams žinomą atliekų surinkimo aikštelę Viršuliškėse, gyventojai dėvėtas padangas krauna į krūvą šalia jos.
Padangos aikštelėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniuje jau savaitę vyksta organizuota prevencinė priemonė „Neeksploatuojamas automobilis – 2009“. Vilniaus miesto gyventojai yra raginami pranešti telefonu (8 5) 231 2584, elektroniniu paštu vilnius.vpk.vtt.etpps@vrm.lt. arba į artimiausią seniūniją apie neprižiūrimus ir nenaudojamus, bendro naudojimo automobilių stovėjimo vietose laikomus automobilius, teigiama išplatintame pranešime spaudai.

„Bendrojo naudojimo vietoje laikantis neeksploatuojamą, paliktą be priežiūros automobilį jo savininkas yra raštiškai perspėjamas imtis priemonių pasirūpinti transporto priemone, –  sakė Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento Užterštų teritorijų ir atliekų skyriaus vyriausiasis specialistas Audrius Naktinis. – Automobilius reikia suremontuoti ir pradėti eksploatuoti arba išvežti iš bendrojo naudojimo vietos ir perduoti eksploatuoti netinkamus automobilius tvarkančiai įmonei. Neįvykdęs šių veiksmų, asmuo baudžiamas bauda nuo 250 iki 500 Lt, o šią veiką padarius pakartotinai, skiriama bauda nuo 500 iki 1000 Lt su transporto priemonės konfiskavimu arba be jo.“

Senas padangas, teigia aplinkosaugininkai, kaip ir kitas didžiąsias atliekas (baldus, televizorius, šaldytuvus ir kitokią naudotą buitinę techniką, kompiuterius, buitines, butų remonto atliekas ir antrines žaliavas, senas padangas), gyventojai gali atvežti ir nemokamai palikti didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse.

Šiuo metu Lietuvoje 31-oje savivaldybėje veikia 47 didžiųjų atliekų surinkimo aikštelės, planuojama įrengti dar 98 tokio tipo aikšteles. Gyventojai informacijos apie atliekų surinkimą gali teirautis savo miestų ar rajonų savivaldybėse, ieškoti šių savivaldybių interneto svetainėse.

Vilniaus gyventojai padangų (iki 4 vnt.) atliekas nemokamai gali palikti tik 2 didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse - Lentvario g. 15 ir UAB „Ecoservice“ teritorijose, Gariūnų g. 71. Nuo šių metų vasario mėnesio UAB „Ecoservice“ priima didžiąsias atliekas iš Vilniaus miesto gyventojų nemokamai pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais nuo 6 iki 18 val.; antradieniais ir ketvirtadieniais –  8 iki 20 val.; šeštadieniais ir sekmadieniais – nuo 9 iki 15 val.

Nudėvėtos automobilių padangos ir jų atliekos gali būti perdirbamos arba panaudojamos energijai gauti. Pagal Aplinkos ministerijos AB „Akmenės cementas“ pasirašytą susitarimą dėl nemokamo padangų atliekų priėmimo iš savivaldybių ir regioninių atliekų tvarkymo centrų iki šių metų gruodžio 20 d. ši įmonė nemokamai priims ir panaudos energijai iki 2000 tonų savivaldybių ir regioninių atliekų tvarkymo centrų pristatytų padangų ir jų atliekų.

Autoservisuose turi būti priimamos visos transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto veiklos metu susidariusios atliekos, taip pat ir naudojimui nebetinkamos padangos. Jos neturi būti grąžinamos transporto priemonės savininkui. Šiuo atveju už atliekų sutvarkymą turi mokėti jų savininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius