Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 28

Lankytojams atvėrė Rokantiškių piliavietę

Baigtą tvarkyti Rokantiškių piliavietę šalia Naujosios Vilnios pirmieji aplankė riteriai, vakar čia surengę savo turnyrą. Ginklų žvangesį ši vieta turėjo girdėti ne kartą. Spėjama, kad Rokantiškių pilis – viena seniausių Lietuvoje.
Riterių turnyras tapo pirmuoju renginiu ant lankytojams atverto Rokantiškių piliakalnio.
Rokantiškių piliavietė tapo patrauklia vieta. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Riteriai

Ji pastatyta dar XII a. kunigaikščio Alšio. Dabar iš čia atsiveria nuostabi apylinkių panorama.

Kelerius metus tvarkyta teritorija pritaikyta pasivaikščioti aktyvų poilsį mėgstantiems žmonėms, kadangi laipioti po aukštus ir gana stačius kalnus tenka negailint savo kojų. Tačiau užlipus į patį viršų prieš akis – rudenėjantys Naujosios Vilnios vaizdai.

Piliavietėje įrengti takai, laiptai, stendai, kuriuose užfiksuota šimtametė vietovės istorija, pasakojama apie čia rastus archeologinius radinius. Anot Pavilnių regioninio parko direkcijos, kuri ir įgyvendino šitą projektą, vadovės Vidos Petiukonienės, tai dar vienas Vilniaus kultūros paveldo objektas, apie kurį daugelį metų nieko nežinota arba žinota labai mažai.

„Tai buvo kalva, apaugusi medžiais, kokių daug, bet kuo šitos aukštos kalvos istorija reikšminga Vilniaus miestui, žinojo tik vienetai. Direkcijos uždavinys yra atkurti tokias pažeistas gamtos bei kultūros paveldo vertybes ir jas pritaikyti lankymui“, – teigė V.Petiukonienė.

2008 m. piliavietę kasinėjo archeologai, jų atradimai nustebino. Anot direktorės, tai, kad šioje vietoje būta rūmų, kam jie priklausė ir kada buvo sudeginti, žinota ir anksčiau, tačiau archeologams pavyko rasti didžiulį kiemą su savo patalpomis, įvažiavimo vartus, gynybinio bokšto vietą.

Piliavietė patenka į Vilniaus vaizdingojo maršruto trasą, kuri sostinės apylinkėmis driekiasi apie 80 km. Čia organizuodami žygius, ekskursijas užsuka ir kartu su Pavilnių regioninio parko gidais keliaujantys vilniečiai. Anot V.Petiukonienės, ši vieta buvo lankoma ir iki šiol, tačiau dabar tai daryti kur kas patogiau.

Kalno apačioje, šalia S.Batoro gatvės, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, į kalnus veda takai, laiptai. Nuo paties kalno viršaus atsiveria įspūdinga Naujosios Vilnios panorama. Vaizdo neužstoja ir medžiai, kadangi kalno šlaituose palikti tik ąžuolai.

„Piliakalniai niekada nebuvo apaugę mišku, per amžius buvo nuogut nuogutėliai, kad priešui būtų sunkiau užkopti. O tai, kad šis buvo apleistas ir apaugęs – tik laiko rezultatas“, – teigė V.Petiukonienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius