-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 06

Lazdynų bendruomenė dėl atliekų rūšiavimo gamyklos Aplinkos ministeriją skundžia teismui

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pradėjo nagrinėti asociacijos „Lazdynų bendruomenės savivaldija“ skundą Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui (VRAAD) dėl to, kad pastarasis nutarė, jog statant atliekų rūšiavimo gamyklą nereikia atlikti poveikio aplinkai vertinimo.
Šiukšlių deginimo gamyklos maketas
Atliekų rūšiavimo ir deginimo gamyklos maketas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniuje veikianti asociacija „Lazdynų bendruomenės savivaldija“ prašo teismo panaikinti VRAAD pernai lapkričio pabaigoje pateiktą išvadą, kad statant mechaninio apdorojimo įrenginius nereikia atlikti poveikio aplinkai vertinimo. Taip pat reikalaujama šį sprendimą pakeisti nauju.

Lazdijų bendruomenės atstovai įsitikinę, kad išvada, kurioje departamentas nusprendė, jog komunalinių atliekų mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių statybos ir eksploatacijos poveikio aplinkai vertinimas nėra privalomas, yra nepagrįsta.

Asociacija mano, kad atliekų rūšiavimo įrenginys bus paverstas atliekų sąvartynu, į kurį gali būti atvežamos radioaktyvios ar kitos pavojingos atliekos. Šių atliekų sandėliavimas, rūšiavimas, perdirbimas, tolesnis panaudojimas ir avarijų tikimybė darys didelį poveikį aplinkai. Lazdynų gyventojai įsitikinę, kad nėra argumentuotos išvados, jog ši vieta yra tinkamiausia tokiems  įrenginiams, o VRAAD išvadoje ignoruojami aplinkosaugos ir sveikatingumo klausimai, nes prioritetas teikiamas komercinei ir infrastruktūros sričiai.

Asociacija teismui skundžiasi, kad nėra tinkamai supažindinta su būsimų įrenginių veikla ir jos pasekmėmis aplinkai. Jie pasigenda ir duomenų, kokia įranga bus naudojama atliekų rūšiavimo veikloje, kokia tokios veiklos įtaka aplinkai.

Gyventojai nepatenkinti ir tuo, kad neatsižvelgta, jog šioje miesto zonoje jau veikia daugybė taršos šaltinių: šiluminė elektrinė, UAB „Senovė“, UAB „Biastra plius“, magistraliniai dujotiekio tinklai, miesto vakarinis aplinkkelis, Vilniaus televizijos bokštas, Jankiškių vandenvietė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius