Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 09 03

Lenkijos užsienio reikalų ministras: laikas Lietuvai parodyti draugiškumo gestą

Radoslawas Sikorskis, Lenkijos užsienio reikalų ministras, pareiškė, kad po 20 metų, per kuriuos būtent Lenkija demonstravo savo draugiškumą, laikas ir Lietuvai atsakyti tuo pačiu. Taip ministras pakomentavo lenkų tautinės mažumos situaciją Lietuvoje, praneša rp.pl.
Lenkijos uždienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis
Lenkijos uždienio reikalų ministras R.Sikorskis ragina Lietuvą „būti draugiška“. / „Scanpix“ nuotr.

Rytoj Lietuvoje lankysis kaimyninės šalies premjeras Donaldas Tuskas, kuris Palangoje susitiks su premjeru Andriumi Kubiliumi, o Vilniuje – su lenkų tautinės mažumos atstovais.

„Esame nusivylę, kad daugelio metų pažadai nebuvo įgyvendinti, tarkim, trūksta nutarimų dėl pavardžių rašymo, žemės grąžinimo. O dabar vietoj to, kad būtų sprendžiama viena iš šitų problemų, turime naują Švietimo įstatymą, prieš kurį protestuoja Lietuvos lenkai“, – sakė R.Sikorskis.

Taip R.Sikorskis kalbėjo po penktadienį Vilniuje, šalia Prezidentūros įvykusio mitingo, kuriame dalyvavo per tūkstantį Lietuvos lenkų, nepatenkintų vykdoma švietimo reforma.

R.Sikorskis premjero D.Tusko vizitą Lietuvoje pavadino „svarbia iniciatyva“. „Norėtume sužinoti, ką Lietuvos valdžia ketina daryti. Manėme, kad pagaliau jie pradės bendrauti su savo piliečiais, kuriems teigiama, kad viskas daroma tik jų labui, bet pastarieji yra kitos nuomonės – jau surinkta 60 tūkst. nepatenkintųjų švietimo įstatymu parašų“, – šeštadienį sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras.

Jis išreiškė viltį, kad premjero vizitas „padės mūsų kaimynams ir sąjungininkams suvokti, kaip rimtai traktuojame šį reikalą ir kad atėjo pats laikas po 20 metų trunkančių santykių, kai būtent Lenkija demonstravo savo draugiškumą, Lietuvai atsakyti tuo pačiu“.

Paklaustas, ar Lenkijos premjero iniciatyva skirta Lietuvos valdžiai, ar lenkų tautinei mažumai, R.Sikorskis atsakė, kad abiems pusėms. Vis dėlto jis pabrėžė, kad Lietuva pati turi apsispręsti, arnori tapti gero elgesio su tautinėmis mažumomis pavyzdžiu.

„Premjeras kalbės su kolega iš Lietuvos, tikėdamasis, kad Lietuva nori būti mums draugiška šalimi ir išklausys mūsų argumentus“, – teigė R.Sikorskis.

Ministro teigimu, lenkiškų mokyklų tinklas Lietuvoje yra didžiausias pasaulyje, kuris išlikęs nuo sovietinių laikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius