-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 03

Lenkų rinkimų akcija prieš rinkimus nusipirko apie 500 iš anksto apmokėtų degalų kortelių

Daug klausimų dėl benzino kortelių praeityje kėlusi Valdemaro Tomaševskio vadovaujama Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga jų prisipirko ir prieš netrukus įvyksiančius Seimo rinkimus – iš viso apie penkis šimtus. Partijos atstovai tikina, kad nieko čia keisto nėra – jos skiriamos žmonėms, po visą Lietuvą vežiojantiems politinės jėgos kandidatus.
Degalai
Degalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Liepos pabaigoje Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) su bendrove „Luktarna“ pasirašė net 242 tūkst. eurų vertės degalų pirkimo sutartį.

Kaip rašoma pirkimo skelbime, pagal ją planuojama nusipirkti 115 tūkst. litrų 95 markės benzino, 75 tūkst. litrų dyzelino ir 50 tūkst. litrų suskystintų dujų.
Numatyta, kad kiekis gali mažėti 30 proc., arba didėti, bet neviršyti bendros sutarties vertės.

Pirkimas trejiems metams. Mes sumokėsime tik už tą kiekį, kokį panaudosime. Bet tikrai tiek nepanaudosime.

LLRA-KŠS pirmininko pavaduotoja, parlamentarė Vanda Kravčionok 15min pabrėžė, kad partija neįsipareigojo nupirkti degalų už visą šią sumą.

„Pirkimas trejiems metams. Mes sumokėsime tik už tą kiekį, kokį panaudosime. Bet tikrai tiek nepanaudosime. O kiek panaudosime, bus aišku po rinkimų, kai gausime sąskaitą“, – teigė ji.

Politikė pripažino, kad partija ir prieš šiuos rinkimus pirko kuro kortelių, kurios jau yra išdalintos politikus vežiojantiems vairuotojams, su kuriais LLRA-KŠS yra pasirašiusi panaudos sutartis.

V.Kravčionok teigimu, tokių kortelių yra išdalinta apie pusę tūkstančio.

„Važiuoja agitatoriai, štabai, gal stebėtojai važiuos. Mes kompaktiškai gyvename, o rinkimai per visą Lietuvą... Ir į Klaipėdą, ir į Šiaulius, ir visur reikia. Norisi kompensuoti, kaip visada, nors kuro sąnaudas. Nes visi patriotiškai dirba“, – teigė ji.

Iždininkė gavo baudą

Anksčiau dėl Lenkų rinkimų akcijos pirktų benzino kortelių darbo turėjo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) ir net teismai.

Prieš šešerius ar septynerius metus žiniasklaidoje buvo spėliojama, kad šias degalų korteles partija tiesiog galėjo padalinti rinkėjams, nors dovanos yra draudžiamos.

Tačiau tokios spėlionės niekada nebuvo patvirtintos.

Vienintelis žmogus, sulaukęs nemalonumų dėl minėtų kortelių, buvo buvusi partijos iždininkė Danuta Daškevič.

2009 metų pabaigoje Vilniaus rajono apylinkės teismas ją buvo pripažinęs padarius administracinį pažeidimą – į partijos finansavimo ataskaitą iždininkė įtraukė daugiau kaip 200 tūkst. Lt (57,9 tūkst. eurų) dydžio transporto išlaidas, nors iš anksto apmokėtų degalų kortelių tuomet tik LLRA besivadinusi politinė jėga teigė nepanaudojusi. Jai buvo skirta nedidelė bauda.

Tada, prieš Europos Parlamento rinkimus, Lenkų rinkimų akcija iš „Lukoil Baltija“ buvo įsigijusi 7,8 tūkst. vienkartinių degalų kortelių, iš kurių kampanijoje buvo nepanaudotos per 4 tūkst.

Grėsė netekti valstybės dotacijos

2010 metų balandį VRK tik per plauką neatėmė LLRA valstybės dotacijos už tai, kad partija per EP rinkimus išdalijo iš specialiosios rinkimų sąskaitos nupirktas benzino korteles, tačiau dalis jų buvo panaudota jau po rinkimų.

Tačiau VRK nariai po ilgų diskusijų nusprendė nelaikyti to šiurkščiu pažeidimu ir dotaciją partijai skyrė.

Negi imsime ir pinigus dovanosime, mes ne ta partija.

VMI tais laikais priekaištavo Lenkų rinkimų akcijai, kad ne visos kortelės grąžintos į degalines iki dokumentuose fiksuotos paskutinės degalų nurašymo dienos.

Per tais pačiais metais vykusius prezidento rinkimus, kuriuose dalyvavo V.Tomaševskis, partija buvo nupirkusi 200 kuro kortelių už 10 tūkst. Lt (beveik 2,9 tūkst eurų).

Ketvirtadienį V.Kravčionok užtikrino, kad nieko nelegalaus su kortelėmis niekada nebuvo daroma: „Yra visi dokumentai, tai yra degalų kompensavimas – kokia čia dovana? Jie važiuoja, pildo maršrutinius lapelius – pasirašo, kas paėmė, kur važiavo. Negi imsime ir pinigus dovanosime, mes ne ta partija.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius