Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 21

Lenkų sąjungos mitingas kelia aistras: ukrainiečiai pasipiktino, kad naudojamasi pabėgėlių vaikais

Lietuvos lenkų sąjunga, kuriai vadovauja Waldemaras Tomaszewskis, šeštadienį, kovo 23 dieną, Vilniuje organizuoja eitynes ir mitingą, kaip teigiama, „tautinių mažumų švietimui apginti“. Pranešime apie šį renginį akcentuojama, kad tautinių mažumų mokyklos pastaraisiais metais perpildytos, jas esą renkasi ir ukrainiečių vaikai, tačiau toks populiarumas ne visiems patinka. Tačiau organizacija „Ukrainos namai“ suskubo pareikšti, kad „šio mitingo organizatoriams niekas nesuteikė teisės naudotis ukrainiečių karo pabėgėlių vaikais savo politiniuose žaidimuose“.
Lietuvos lenkų šventinė eisena Vilniuje
Lietuvos lenkų šventinė eisena Vilniuje. Asociatyvi nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Informacija apie būsimas eitynes ir mitingą skelbiama Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos interneto puslapyje. Kviečiame dalyvauti skambiai – „Jei šiandien tylėsime, rytoj gali būti per vėlu“.

Akcentas – ir ukrainiečių vaikai

Skelbime teigiama, kad „Lietuvoje jau daug metų tautinių mažumų švietimas teikiamas trimis kalbomis – lenkų, rusų ir baltarusių“: „Pastaruosius dvejus metus, vykstant karui Ukrainoje, tautinių mažumų mokyklos tapo labai reikalingos: atsižvelgiant į slavų kalbų panašumą, ukrainiečių vaikai renkasi mokytis šiose mokyklose, todėl kai kurios iš jų – tiesiog perpildytos.

Tačiau ne visiems patinka tautinių mažumų mokyklų populiarumas. Jų oponentai, siekdami įtikti savo nacionalistiniam elektoratui (tai yra priešrinkiminis žingsnis), dirbtinai kuria problemas.“

Čia minimi ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, turėjęs visiškai neseniai aiškintis, ar išties norima palaipsniui uždaryti mokyklas rusų dėstomąja kalba, ir Vilniaus vicemeras Arūnas Šileris, dėl kurio pasisakymų mokyklose ir bendravimo stiliaus jau ne kartą buvo kilę skandalų.

Svarbiausios temos

  • Kokias grėsmes tautinių mažumų švietimo srityje mato Lietuvos lenkų sąjunga?
  • „Tai ne šiaip nekalti laiškai, o visa puokštė neteisėtų veiksmų: gąsdinimo, šantažo ir mokyklų direktorių mobingo elementų“.
  • Kodėl „Ukrainos namai“ kviečia boikotuoti šį renginį?
  • „Antidemokratinis, destruktyvus ir amoralus veiksmas, įžeidimas ukrainiečių tautai“.
  • Kodėl protesto akciją kritikuoja ir žinomas Žinomas Lietuvos lenkų publicistas Aleksandras Radčenko?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius