Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 08 24

LGL vadovas Vladimiras Simonko: homofobija iš Rusijos sklinda į Lietuvą ir reiškiasi dvigubai stipriau

Prieš mėnesį Vilniuje įvykusių, bet Lietuvoje jau primirštų „Baltic Pride“ eitynių atgarsiai tebeskamba užsienyje. Kopenhagoje viešintis jų organizatorius Vladimiras Simonko buvo pakviestas į visuomeninės – populiariausios Danijoje – televizijos laidą papasakoti ne tik apie renginį, bet ir apie seksualinių mažumų padėtį mūsų šalyje.
Vladimiras Simonko
Vladimiras Simonko

Lietuvos gėjų lygos (LGL) valdybos pirmininkas V.Simonko penktadienį dalyvavo Danijos visuomeninės televizijos kanalo DR2 tiesioginėje laidoje „Dagen“ („Diena“). Laidą galite pamatyti čia. Šioje šalyje pastaraisiais mėnesiais buvo surengta ne viena akcija, kurioje žmonės buvo raginami vienaip ar kitaip paremti eitynių organizatorius.

Vedėjas Jakobas Illeborgas jau pačioje laidos pradžioje priminė, kad prieš pat Vilniuje vykusias eitynes Rusijoje buvo priimtas įstatymas, nukreiptas prieš homoseksualumo propagandą. Jis leis suimti kiekvieną, kuris atvirai demonstruoja savo homoseksualumą ar palaiko seksualines mažumas. V.Simonko pareiškė mūsų šalyje matantis panašių tendencijų.

LGL vadovas papasakojo apie „Baltic Pride“ eitynių reklaminius klipus, kuriuos LRT televizija sutiko transliuoti tik vakare ir pažymėtus specialiais indeksais, kaip nepilnamečiams neigiamą įtaką darančią informaciją. Kai laidoje buvo parodyti abu klipai, vedėjas paprašė papasakoti apie seksualinių mažumų padėtį Lietuvoje. Anot V.Simonko, homoseksualai, biseksualai ir translyčiai asmenys (LGBT) čia patiria visuomenės spaudimą ir netoleranciją, jaučiasi nesaugūs.

Kadras ia laidos
Kadras iš laidos

Po J.Illeborgo replikos, kad Lietuva yra Europos Sąjungos (ES) narė, LGL lyderis pažymėjo, kad reikia keisti Lietuvos visuomenės mentalitetą, o tam būtina valdžios pagalba, kitaip kol kas esą pernelyg primename Rusiją. Jo žodžius iliustravo 2010 metais vykusių pirmųjų „Baltic Pride“ eitynių Vilniuje vaizdai.

Rodant kadrus iš šiemečių eitynių, įspūdžiais dalijosi abiejuose renginiuose dalyvavusi už žmogaus teises kovojančios organizacijos „Amnesty International“ Danijos padalinio atstovė Helle Jacobsen.

Homofobija Lietuvoje stiprėja?

Tą patį V.Simonko kalbėjo ir vieno didžiausių Danijos dienraščių „Politiken“ žurnalistams. Rašinys apie homoseksualus mūsų šalyje šeštadienį pasirodė portalo politiken.dk tituliniame puslapyje. Lietuvos seksualinių mažumų bendruomenė įsitikinusi, kad, Rusijai priėmus minėtą įstatymą homofobija sustiprės ir mūsų šalyje, rašoma publikacijoje.

E.Platovas: „Pusė Seimo norėtų priimti tokius pat griežtus ribojimus kaip Rusijoje.“

Eduardas Platovas ir V.Simonko du dešimtmečius kovoja su homofobijos apraiškomis Lietuvoje. Bet tai esanti kone neįgyvendinama misija.

„Homofobija Lietuvoje stipri, bet dabar ji reiškiasi su dviguba jėga“, – rašinyje cituojamas LGL vadovas. Geografiškai esame artimi Rusijai ir kalbame rusiškai, taigi daugelis girdėjo apie minėtą įstatymą ir priėmė jį kaip savo neapykantos legalizavimą.

Prieš du dešimtmečius įkūrę LGL, dabar abu vyrai mato savo šalį kaip sekančią homofobišką Vladimiro Putino valdomą Rusiją.

„Visas Lietuvos parlamentas Rusijos įstatymą vertina kaip gerą ir pusė parlamentarų norėtų Lietuvoje priimti tokius pat griežtus ribojimus. Kita pusė – ne, nes Rusijos įstatymas sulaukė aštrios tarptautinės kritikos“, – pažymėjo LGL projektų vadovas E.Platovas.

 

Vladimiras Simonko
Vladimiras Simonko

Rašinyje priminta, kad 2010 metais Seimas uždraudė netradicinių vertybių propagandą (turimas omenyje Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas – red. past.), o toks įstatymas, „gluminančiai panašus į rusišką“, buvo priimtas nepaisant ES protestų.

LGL atstovų teigimu, šis įstatymas yra puikus įrankis, nes labai nekonkretus, taigi gali būti panaudotas bet kokioje situacijoje.

Lietuvos įstatymuose homoseksualumas tiesiogiai neminimas, tačiau draudžiama propaguoti netradicinės šeimos vertybes. Anot E.Platovo, įstatyme buvo sugalvota nauja formuluotė, bet ji esą dar blogesnė. Pašnekovai danų žurnalistams pripažino, kad kai kurie įstatymai gina jų teises, bet jie labiau formalūs, priimti derinant su ES teisės aktais.

Danijos europarlamentaras Mortenas Messerschmidtas pareiškė esąs šokiruotas Lietuvoje tvyrančios homofobijos, ypač turint omenyje, kad dabar mūsų šalis pirmininkauja ES Tarybai. Jo žodžiais, kas dabar vyksta Lietuvoje ir kai kuriose kitose Rytų Europos valstybėse, nepateisinama ir neatitinka vertybių, kurių ES laikosi ir kurias gina. Politiko įsitikinimu, požiūrį galima pakeisti, bet tai turi kilti iš pačios visuomenės.

Rašinyje irgi priminta, kad LRT televizija seksualinių mažumų eitynių klipus sutiko transliuoti tik vėlyvu metu. Be to, LGL atstovai apgailestavo, kad Lietuvoje nėra tinkamo seksualinio švietimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius