Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 04 27

LiCS ir TPP frakcijos: būtinas atskiras įstatymas, nustatantis aukštojo mokslo finansavimo tvarką

Liberalų ir centro sąjungos bei Tautos prisikėlimo partijos frakcijos siūlo Vyriausybei iki 2009 m. liepos 1 dienos parengti atskirą Studijų finansavimo įstatymą, kuriame būtų aiškiai išdėstyti paramos strateginiai prioritetai, rėmimo principai ir sąlygos, valstybės remiamų paskolų skyrimo bei grąžinimo sąlygos ir tvarka, stipendijų, taip pat ir socialinių, skyrimo sąlygos ir tvarka, valstybės garantijos, atsižvelgiant į socialinę studijuojančiųjų padėtį – šeimos turtą, pajamas bei išlaidas, šeimos dydį ir kitus socialinius veiksnius, ir pateikti jį Seimui.
Studentai
Studentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Įžvelgiame rimtą trūkumą, kad šioje Mokslo ir studijų sistemos reformoje, aukštojo mokslo prieinamumas nėra iki galo išdiskutuotas. Viešai deklaruojama pagrindinė reformos siekiamybė, jog mokytųsi geriausi studentai, tačiau mano įsitikinimu, ir geriausiems studentams būtina sudaryti lygiavertes sąlygas. Dabartiniame įstatymo projekte mes įžvelgiame daug spragų, kai žodis geriausias dažnai susijęs su šeimos finansine padėtimi arba gerais ryšiais. Matydami tokias abejones, siūlome Seimo nutarimą, pagal kurį įpareigotume Vyriausybę ir konkrečiai Švietimo ir mokslo ministeriją parengti atskirą įstatymą, kuris nustatytų konkrečią aukštojo mokslo finansavimo tvarką“, – sakė LiCS frakcijos seniūnas A. Zuokas.

„Vienas įstatymas turi būti apibrėžiantis ir nustatantis aukštojo mokslo reformos gaires, o kitas – aiškias priemones kaip bus finansuojami studentai, siekiant, kad parama būtų suteikia atsižvelgiant į šeimų pajamas, jų turimą turtą, socialinę padėtį“, – sakė TPP frakcijos seniūnas L. Dinius.

Frakcijų vadovai mano, kad tikslinga sureguliuoti paskolų grąžinimo tvarką aiškiai nustatant kriterijus pagal kuriuos būtų galima sumažinti grąžintinos paskolos dydį atsižvelgiant, pavyzdžiui, į tai, kad studentas baigęs aukštąją mokyklą pagal įgytą profesiją lieka dirbti Lietuvoje, grąžintinos paskolos dydis galėtų priklausyti ir nuo studijas baigusio asmens gaunamų pajamų, teigiama pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius