Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 17 /15:17

Lietuva ir JAV pasirašė sutartį dėl amerikiečių karių statuso

Visos trys Baltijos šalys pasirašė sutartis su Jungtinėmis Valstijomis dėl amerikiečių karių statuso juos priimančiose šalyse, antradienį tai padarius Lietuvai ir Estijai.
Lietuva ir JAV pasirašė sutartį dėl amerikiečių karių statuso
Lietuva ir JAV pasirašė sutartį dėl amerikiečių karių statuso / Alfredo Pliadžio nuotr.

Latvija tokią sutartį pasirašė praėjusią savaitę.

Susitarimai sudaryti, Jungtinėms Valstijoms šiemet stipriai padidinus pajėgas Vidurio ir Rytų Europoje ir regione tvyrant įtampai dėl Rusijos veiksmų.

Lietuvoje parašus ant sutarties Krašto apsaugos ministerijoje padėjo ministras Raimundas Karoblis ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall.

Ministras teigė, kad tai „istorinė Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo gynybos srityje diena“.

„Esu įsitikinęs, kad JAV pajėgų buvimas čia yra vienas iš svarbiausių faktorių leidžiantis Lietuvos žmonėms šiandieninėje saugumo situacijoje jaustis saugiau ir tikiuosi, kad nuolatinis buvimas išliks ateityje“, – pasirašymo ceremonijoje sakė krašto apsaugos ministras.

Jis pabrėžė, kad JAV įsipareigojimai skatina ir pačią Lietuvą stiprinti gynybą, į ją investuoti ir prisidėti prie tarptautinio saugumo gerinimo.

Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuva ir JAV pasirašė sutartį dėl amerikiečių karių statuso
Alfredo Pliadžio nuotr./Lietuva ir JAV pasirašė sutartį dėl amerikiečių karių statuso

„Sulaukdami sąjungininkų pagalbos atgrasant mus supančias grėsmes įsipareigojame padėti ir jiems ten, kur mūsų pagalbos bus tikimasi. Tai irgi bus mūsų solidarumas“, – sakė R.Karoblis.

JAV ambasadorė A.Hall teigė, kad pasirašyta sutartis „dar kartą patvirtina abiejų šalių pasiryžimą dirbti petys petin, stiprinant NATO aljansą“.

Siekė pasirašyti iki D.Trumpo inauguracijos

Tokio paties pobūdžio sutartį Estijoje antradienį pasirašė šalies gynybos ministras Margusas Tsahkna Margusas Tsahkna ir JAV ambasadorius Taline Jamesas Melville'is.

„Šis susitarimas yra dalis mūsų vykdomo glaudaus bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis, siekiant apsaugoti NATO rytines sienas ir užtikrinti taiką šiame regione“, – M.Tsankhos poziciją perdavė Estijos gynybos ministerijos atstovas.

„Ši sutartis turi simbolinę reikšmę pastangoms užtikrinti ilgalaikį bendradarbiavimą gynybos srityje tarp Estijos ir Jungtinių Valstijų“, – pridūrė jis.

JAV ambasadorius irgi pabrėžė, kad naujoji sutartis yra svarbus žingsnis bendradarbiavimui sustiprinti: „Sutartis suteikia teisinius pagrindus dvišaliam bendradarbiavimui ir sudaro sąlygas įvairiai veiklai, JAV ir Estijos bendradarbiavimo gynybos srityje stiprinimui“.

Šias sutartis dar turės ratifikuoti šalių parlamentai.

Dvišaliai susitarimai dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, karininkų ir diplomatų vadinami „dvišale SOFA“ sutartimi, rengiami JAV iniciatyva. Jos apibrėžia JAV karių ir jų šeimos narių statusą.

Baltijos šalių ir amerikiečių derybininkai siekė dėl sutarčių susitarti iki išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos, nes pradėjus dirbti naujajai administracijai šis klausimas galėtų būti nustumtas į politinės darbotvarkės apačią.

Klausimas dėl suvereniteto

Pagal Lietuvos ir JAV sutartį, amerikiečiams suteikiama teisė teisti nusikaltusius karius, bet numatoma išimtis, kad Lietuva gali perimti jurisdikciją jai itin svarbiais atvejais. Susitarimas taip pat numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais, nors jie lieka Lietuvos nuosavybe.

Siekiant sudaryti sąlygas JAV toliau investuoti į karinę infrastruktūrą, sutartose karinėse teritorijose amerikiečiai galės vykdyti statybos darbus, konsultuodamiesi su Lietuvos institucijomis.

Sutartimi JAV pajėgos atleidžiamos nuo mokestinių prievolių, tačiau tai vyko ir taikant Lietuvos teisės aktus. Pagal sutartį, amerikiečiams suteikiamas atleidimas nuo mokesčių importuojant daiktus asmeninėms reikmės JAV kariams, civiliams, išlaikytiniams ir rangovams.

Krašto apsaugos ministras atmetė abejones, kad siekdama palengvinti amerikiečių buvimą šalyje Lietuva atsisako dalies suvereniteto.

„Mes esame suinteresuoti, kad amerikiečių kariai būtų, jų būtų kiek įmanoma daugiau ir kad būtų pastovus dalyvavimas. Ir natūralu, kad esant tokiam bendradarbiavimui turi būti numatytos aiškios, abejonių nekeliančios sąlygos“, – sakė R.Karoblis.

„Tai yra nuostatos, absoliučiai proporcingos siekiamiems tikslams“, – pridūrė jis.

Lietuvoje JAV nuo 2014 metų dislokuoja apie kuopą karių. Pratyboms taip pat dažnai lankysis batalionas iš šiemet Lenkijoje dislokuojamos brigados.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius