-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 15

Lietuva nesilaiko duoto pažado nepersekioti sunkių nusikaltimų nepadariusių buvusių KGB bendradarbių

Kovo 11-osios Akto signataras parlamentaras Vytenis Andriukaitis teigia, kad Lietuvos valdžia nesilaiko prieš 19 metų duoto pažado nepersekioti buvusių KGB bendradarbių, nepadariusių sunkių nusikaltimų prieš Lietuvos gyventojus ir atsisakiusių palaikyti ryšį su Sovietų Sąjungos specialiąja tarnyba.
V.Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Antradienį Seimo posėdžio pabaigoje perskaitęs pareiškimą socialdemokratas priminė, kad 1990 metų kovo 27 dieną visi Aukščiausiosios Tarybos deputatai balsavo už pareiškimą, kuriuo užtikrino, kad „nė vienas asmuo, nepadaręs sunkių nusikaltimų prieš Lietuvos gyventojus ir atsisakęs palaikyti tolesnius ryšius su TSRS VSK (sovietiniu Valstybės saugumo komitetu – BNS), taip pat jų šeimos ir artimieji nepatirs nei moralinių, nei teisinių, nei jokių kitokių respublikos valdžios persekiojimų“.

V.Andriukaitis mano, kad Liustracijos komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas po tokio sprendimo privalo atsistatydinti.„Tačiau šio pareiškimo dvasia bei jo prisiimti valstybės įsipareigojimai buvo pamiršti, o „KGB agentų“ persekiojimo kampanijos tapo politinės kovos įrankiu“, – teigė V.Andriukaitis.

Jis neslėpė, kad šį pareiškimą inspiravo praėjusios savaitės Liustracijos komisijos sprendimas pripažinti signatarę, pirmąją atkurtos Lietuvos premjerę Kazimirą Prunskienę slapta bendradarbiavus su KGB.

„Visą Liustracijos komisijos veiklą galima būtų išskirti kaip asmenų, atėjusių prisipažinti slapta bendradarbiavus su SSRS specialiosiomis tarnybomis, registravimą, ir politinę Kazimiros Prunskienės „kgbizaciją“, – pareiškė parlamentaras.

V.Andriukaitis mano, kad Liustracijos komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas po tokio sprendimo privalo atsistatydinti.

Rugsėjo 10 dieną Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, veiklos vertinimo komisija (vadinamoji Liustracijos komisija) nusprendė, kad buvusi Lietuvos premjerė ir žemės ūkio ministrė K.Prunskienė slapta bendradarbiavo su KGB, vykdė žvalgybos, kontržvalgybos ir ideologinės žvalgybos užduotis.

Priimdama sprendimą komisija vadovavosi galiojančiu Aukščiausiojo Teismo prezidiumo nutarimu, kuris 1992-aisiais paliko galioti K.Prunskienei nepalankų šio teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą.

Tuo metu pati ekspremjerė vadovaujasi jai palankiu Vilniaus apygardos teismo verdiktu. 2003 metų pavasarį šis teismas paskelbė nesant įrodymų, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavimo su KGB.

K.Prunskienė žadėjo Vilniaus apygardos administraciniam teismui apskųsti Liustracijos komisijos sprendimą. Buvusi Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkė K.Prunskienė šiuo metu kuria naują politinę partiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius