Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 01 /12:31

Lietuva sekmadienį gyvens „sausai“, o Rugsėjo 1-ąją atšvęs pirmadienį

Šis sekmadienis turėtų būti šventiškesnis nei paprastai – dešimtims tūkstančių moksleivių ir studentų prasideda nauji mokslo metai. Rugsėjo 1-ajai sutapus su poilsio diena, daugelis savivaldybių ir atskirų mokyklų, iškilmes perkėlė į pirmadienį. Tačiau alkoholio parduotuvėse vis tiek negalima įsigyti, kaip pastaruosius keletą metų. Nors tokį draudimą įteisinusių politikų siekis buvo užtikrinti blaivią Mokslo ir žinių dieną, audringai bus galima atšvęsti pirmadienį, kai prekyba nebebus ribojama, o norėjusieji pasilinksminti savaitgalį gėrimais apsirūpino šeštadienį.
Alkoholizmas – viso gyvenimo liga
Alkoholizmas – viso gyvenimo liga / BFL nuotr.

Viename sostinės prekybos centre įėjimas į alkoholio skyrių sekmadienio rytą buvo užtvertas prekių vežimėliu, ant kurio buvo padėtas A4 formato dydžio lapas su įspėjimu: „Rugsėjo 1-ąją alkoholiu neprekiaujame.“ Anksčiau svaigiųjų gėrimų skyriai kai kuriose parduotuvėse būdavo atitveriami STOP juostomis, bet čia tokios nebuvo matyti – greičiausia ir dėl to, kad šalia pardavinėjami ir sultys, limonadas, kiti gaivieji gėrimai.

Tame pačiame prekybos centre veikianti alaus parduotuvė apskritai uždaryta. „Rugsėjo 1-ąją nedirbsime“, – lakoniškai skelbė ant durų pakabintas užrašas.

Bet kitame prekybos centre alkoholio skyrius buvo aptvertas STOP juosta, o ant jos pakabinti nedideli popieriaus lapai su paaiškinimu lietuvių, rusų ir anglų kalbomis, kad rugsėjo 1 d. parduoti alkoholį draudžia įstatymas.

Nė vienoje iš lankytų parduotuvių neteko matyti pirkėjų, pageidaujančių nusipirkti svaigiųjų gėrimų (tik vienoje vyras pardavėjai juokais pasiskundė sekmadienį minintis gimtadienį, o tinkamai atšvęsti negalintis) ar keliančių dėl to nepasitenkinimą.   

Įspėjimai – nuo šeštadienio

„Vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, rugsėjo 1 dieną prekyba alkoholiu draudžiama“, – tokie ar panašūs užrašai dar šeštadienį buvo iškabinti ant kai kurių Vilniaus prekybos centrų durų.

Įspėjimas galėjo suveikti kaip reklama – juk nežinia, ar sekmadienį nekils nenumaldomas noras išlenkti stiklą alaus ar pakelti taurę vyno, tad žmonės turėjo skubėti į alkoholio skyrius.

Tačiau portalo 15min.lt aplankytuose sostinės prekybos centruose vaizdas buvo priešingas. Viename šeštadienio vakarą po alkoholio skyrių vaikštinėjo vos vienas vyras. Pirkėjų negundė net užrašai apie vynui taikomą nuolaidą.

Užtat pavakary kitur teko ilgokai pastovėti eilėje laukiant, kol pardavėja išmuš pirkėjų trijulės prisikrautų alaus skardinių, degtinės ir džino butelių kainas. Tiesa, buvo akivaizdu, kad studentiško amžiaus jaunuoliai ne atvažiavo apsirūpinti atsargomis sekmadieniui, o jau buvo pakeliui į vakarėlį, nes prisikrovė ir maišą sūrio, dešros, duonos bei kitokių užkandžių.

Keturi iš penkių portalo 15min.lt skaitytojų draudimui prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją nepritaria. Daugiau nei pusė iš bemaž 13 tūkst. dalyvavusiųjų apklausoje pažymėjo, kad „tai absurdas, norintieji išgerti randa, kaip tai padaryti“, ketvirtadalis įsitikinę, kad su mokinių girtavimu reikia kovoti kitomis priemonėmis. Tačiau 7 proc. įsitikinę, kad dėl to sumažėjo geriančių paauglių, o dukart daugiau norėtų reikėtų dar griežtesnių priemonių.

Apklausa apie draudimą prekiauti alkoholiu Rugsėjo 1-ąją
Apklausa apie draudimą prekiauti alkoholiu Rugsėjo 1-ąją

Išauga prekyba išvakarėse

Kaip žinoma, jau kelerius metus Alkoholio kontrolės įstatymas leidžia rugsėjo 1-ąją svaigiaisiais gėrimais prekiauti tik kavinėse, baruose ir tarptautinio susisiekimo transporte. Ribojimas buvo įteisintas atsižvelgus į tai, kad moksleiviai pernelyg audringai mini Mokslo ir žinių dieną.

Ilgus metus ne tik studentai, bet ir moksleiviai mokslo metus pradėdavo triukšmingais vakarėliais, neblaivių paauglių būdavo galima pamatyti ta proga rengiamuose koncentruose ar tiesiog gatvėse.

Bet politikai nesumojo, kad reali mokslo metų pradžia gali nesutapti su rugsėjo 1 diena. Kaip tik šiais metais susiklostė komiška situacija: sekmadienį parduotuvių alkoholio skyriai bus uždaryti, o pirmadienį draudimas nebegalios. Kadangi šiemet rugsėjo 1-oji yra sekmadienis, Švietimo ir mokslo ministerija leido mokykloms pačioms nuspręsti, kada pradėti mokslo metus.

Didžiuma mokyklų pasirinko rugsėjo 2-ąją. Pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad šventė visose sostinės mokyklose bus organizuojama pirmadienį.

Panašiai buvo ir pernai, kai rugsėjo 1-oji buvo šeštadienis. Kai kurios mokyklos šventę perkėlė į pirmadienį, o draudimas prekiauti svaigalais vis tiek galiojo.

Vienas iš pataisų iniciatorių konservatorius Antanas Matulas yra sakęs, kad toks draudimas davė vaisių – kiekvienais metais Rugsėjo 1-ąją į medikų rankas patenka vis mažiau alkoholiu apsinuodijusių moksleivių. Tačiau prekybininkai šį reguliavimą, ypač kai šventė sutampa su savaitgaliu, vertina skeptiškai. Ne tik dėl to, kad iškilmės perkeliamos į darbo dieną, bet ir dėl to, kad alkoholio galima įsigyti kavinėse, taigi neužkertamas kelias svaigintis, o prekyba išbalansuojama.

Prekybininkų teigimu, pirkėjai apie draudimą žino ir pamatę įspėjimus ar užtvertus alkoholio skyrius nei reiškia nuostabą, nei karštai piktinasi. Daugelis sėkmingai prisiderina prie draudimo – norintieji gėrimais apsirūpina iš anksto. Prekybos centrai rugpjūčio 31 d. alkoholio parduoda 20-30 proc., o kai kurie – net 50 proc. daugiau nei paprastai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius