Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 08 07

Lietuviai Maskvoje stengiasi nepasiduoti ateinančiai panikai dėl karščio ir gaisrų

Maskvoje gyvenantys lietuviai su dienraščiu „Lietuvos rytas“ dalinosi savo įspūdžiais apie tai, kaip dabar vyksta gyvenimas karščio ir smogo kamuojamoje Rusijos sostinėje.
Rimas Tuminas
Rimas Tuminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos kultūros atašė Rusijoje Juozas Budraitis sako, kad dabartiniai karščiai Maskvoje jam priminė Siriją, kurioje jis filmavosi. Termometrai tuomet rodė daugiau nei 40 laipsnių, dienraščiui „Lietuvos rytas“ pasakojo J.Budraitis. Tačiau tuomet, anot J.Budraičio, nebuvo to „šlykštaus degančių ir svylančių durpių dvoko. Lietuvis Maskvoje per karščius stengiasi gerti daug vandens ir valgyti tik daržoves.

Šią savaitę visus J.Budraičio suplanuotus kultūros renginius Lietuvos ambasadai priklausančiuose Jurgio Baltrušaičio namuose teko atšaukti, nes per karščius žmonės į juos tiesiog nevaikšto. Beje, J.Budraitis nepakeitė darbo įpročių – ir toliau dirba dieną, o ne naktį, kuomet būna vėsiau. Anot lietuvio, būtent naktį labiau sutirštėja dūmai.

Maskvos J.Vachtangovo teatro meno vadovas Rimantas Tuminas šią savaitę grįžo į tėvynę – jis sako, kad Maskvoje nebuvo įmanoma išbūti net kambariuose. „Tačiau maskviečiai labai kantrūs“, – sakė vyras.

Alfredo Pliadžio nuotr./D.Šemberas
Alfredo Pliadžio nuotr./D.Šemberas

Maskvos CSKA klube žaidžiantis Deividas Šemberas sako, kad treniruočių grafikas beveik nepasikeitė, nepaisant to, kad per tokį karštį sunku ne tik bėgioti, bet ir vaikščioti. D.Šemberas, kai nesitreniruoja, stengiasi kuo daugiau būti namuose, valgo daugiau vitaminų, maisto papildų.

Iliuzionistas ir renginių vedėjas Rimantas Navickas teigia, kad nei kaitra, nei smogas nepakeitė sudarytų vestuvių ar jubiliejų puotų tvarkaraščio. Tiesa, vyras pastebėjo, kad karščiai pakeitė etiketo taisykles Maskvoje. Dabar svečiai net į prabangiausią puotą atvyksta be švarkų ir dažniausiai be kaklaraiščių. Jis stengiasi kuo mažiau skaityti apie karštį ir gaisrus, nes nenori pasiduoti panikai.

Kirpėja Birutė Norkutė stengiasi nepasiduoti panikai, kuri, jos nuomone, jau čia pat. Daugelis maskviečių sunerimę dėl priemiesčiuose esančių namų ar vasarnamių, nes gaisrai artinasi prie Maskvos. Savo šeimą nuo karščio ji gelbėja lietuviškais šaltibarščiais.

Gydytoja Tamara Lurytė nuo karščio gelbėjasi uždarydama visus langus ir kambario viduryje pastatydama džiovintuvą, ant kurio kabina išskalbtus šlapius rankšluosčius, paklodes. Be to, aks dešimt minučių ji maudosi po šaltu dušu.

Pianistas Jurgis Čelakuskas sako, kad nuo dūmų Maskvoje jis su šeima ketina kuo greičiau važiuoti į Sankt Peterburgą. Nuo dūmų lietuviui peršti akis, jis jaučia nuovargį, depresiją. Žmonai ištino kojos, o septynerių duktė nuolat kosėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius