-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 15

Lietuviai per metus parašo maždaug 300 skundų Europos Žmogaus Teisių Teismui

Lietuva iš kitų šalių išsiskiria tuo, kad gyventojai itin aktyviai skundžiasi Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT). Tačiau didžiąją dalį lietuvių parašytų skundų EŽTT atmeta. Tai žurnalistams po Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžio penktadienį sakė Lietuvos Vyriausybės atstovė EŽTT Elvyra Baltutytė.
Bylos dokumentai
Bylos dokumentai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Ji skaičiavo, kad per metus lietuviai EŽTT parašo apie 300 skundų. Kartais vieną skundą pasirašo daugybė žmonių. „Esame ne pirmieji, gal kokie penktieji Europoje (pagal EŽTT parašytų skundų skaičių – aut. past.). Daug rašome, bet apie 90 proc. skundų EŽTT atmeta iš karto, nes jie aiškiai neatitinka reikalingų kriterijų“, – sakė E.Baltutytė.

Jos teigimu, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl EŽTT atmeta Lietuvos gyventojų skundus, yra ta, kad jie, prieš kreipdamiesi į EŽTT, nebūna pasinaudoję visomis teisinėmis galimybėmis Lietuvoje. Kartais į EŽTT kreipiamasi ne dėl Europos žmogaus teisių konvencijoje nurodytų teisių, kartais piktnaudžiaujama peticijų teise, o kartais skundai būna visiškai nepagrįsti.

E.Baltutytės teigimu, didelių šalių, pavyzdžiui, Vokietijos, gyventojai santykinai nedaug kreipiasi į EŽTT. „Galbūt tai rodo, kad jie labiau pasitiki savo teisine sistema ir galbūt jų teisės geriau ginamos jų valstybėse“, – svarstė Lietuvos Vyriausybės atstovė EŽTT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius