-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 17

Lietuviškų peilių kūrėjas: tai gali užtrukti ir pusantrų metų

Pasak peilių kūrėjo Andriaus Triciaus, tam, kad pagamintum šiuolaikinį ir aukščiausius standartus atitinkantį peilį, neužtenka išpjaut bet kokios formos ašmenų. Peilio gamyba – ilgas procesas, kuris prasideda nuo klausimo: kam tas peilis bus skirtas?
Temos: 2 Gamyba Peilis

Peilio gamyba trunka ir pusantrų metų

Kadangi peilių būna įvairios paskirties – medžiokliniai, virtuviniai, išgyvenimo, kariniai – kiekvienas įrankis bus pritaikytas konkrečiai veiklai ir skirsis parinktomis medžiagomis, forma, ašmenų kietumu.

Pati gamyba prasideda nuo popierinio varianto, t. y. peilis nubraižomas ir padaromas prototipas. Kol įrankis patenka į gamybą, dar reikia nueiti labai ilgą kelią. Būsimas peilis yra testuojamas, išbandomas įvairiomis sąlygomis, atidirbamos visos detalės, ir tai užtrunka iki pusantrų metų.

Kai peilis praeina visus bandymus – prasideda masinė peilio gamyba. Nors šiuolaikinėje gamyboje naudojamos aukščiausios technologijos – metalo pjovimas smėliu, programuojamos staklės, tačiau neapsieinama ir be rankų darbo.

Grūdinamas azoto garuose

Pasak įmonės „TRC knives“ vadovo Andriaus Triciaus, ypatingas dėmesys skiriamas peilio grūdinimui. Įkaitintas peilis nuleidžiamas ne į vandenį, kaip rodoma vaidybiniuose filmuose, bet į specialią alyvą arba skysto azoto garus. Be to, ašmenys ir likusi konstrukcija grūdinama atskirai. Kodėl tai svarbu? Jeigu peilis bus blogai užgrūdintas, jis blogai pjaus, greitai atšips arba išvis suluš.

Galiausiai produktas patenka pas vartotojus. Rankų darbo peiliai skirti tiems, kurie supranta, kas yra geras įrankis ir vertina juos už aukščiausią kokybę. Šiuolaikinių peilių gamyba – ilgalaikių tradicijų ir šiuolaikinių technologijų sintezė, kuri įrankį paverčia tarsi meno kūriniu.

Seniausias žmogaus įrankis

Peilis – seniausias žmonijos įrankis. Archeologiniai kasinėjimai atskleidė, kad mūsų protėviai pirmuosius primityvius peilius gamindavo iš akmens ir tai vyko jau prieš 3 mln. metų. Tokie įnagiai tapo reikalingi, kai žmonės pradėjo medžioti, išdarinėti grobį. Akmeniniai, o vėliau titnaginiai peiliai išliko iki pat bronzos amžiaus, kuomet žmonės išmoko gaminti peilius iš metalo.

Pirmieji peiliai iš geležies atsirado prieš maždaug 2500 metų, ir nuo to laiko, ypač paskutiniais šimtmečiais, jų gamybos technologijos keitėsi kardinaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius