-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 06 /12:00

Lietuvoje minima Valstybės diena

Penktadienį Lietuvoje minima Valstybės – Karaliaus Mindaugo karūnavimo – diena, šia proga gyventojus sveikina valstybės vadovai.
Valstybės dienos minėjimo akimirka.
Valstybės dienos minėjimo akimirka. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šiemet Valstybės diena bus ypatinga. Mus visus vėl sutelks ir vienys daina. Ji visada mus sustiprina ir veda į priekį. Švęskime Valstybės dieną su savo trispalve ir lietuviška daina, didžiuokimės savo Tėvyne ir jos žmonėmis“, – sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė teigia, kad gyvendami savo gyvenimus ir dirbdami savo darbus, laikydamiesi savo pažiūrų ir turėdami savo nuomones, išvykdami iš Lietuvos ir grįždami į tėvynę, svarbiausiais tautos ir šalies klausimais turime likti vieningi. Anot jos, vienybė – esminė sąlyga mums visiems būti tauta, valstybe ir vienintelis kelias mums visiems būti Lietuva.

„Minėdami Liepos 6-ąją, mintimis apžvelgiame Lietuvos nueitą kelią, tarsi storą knygą atsiversdami savo valstybės istoriją. Šioje knygoje rasime pačių įvairiausių ženklų – pasiaukojimo ir klastos, valstybės kūrimo ir griovimo, abejingumo ir atgimimo. Tačiau šalia viso kito, vienas ženklas yra esminis ir jokiais laikais, jokiomis sąlygomis nepakeičiamas, neprarandantis savo vertės. Tas ženklas – vienybė. Tik vienybės pažymėti istoriniai tarpsniai liudija valstybės atgimimus, stiprėjimą, augimą, gerovę. Tik būdami vieningi įvairių epochų Lietuvos žmonės galėdavo iškovoti laisvę ir joje oriai, ramiai ir kūrybingai gyventi“, – sako I.Degutienė.

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, mes vis tebeieškome atsakymų į klausimą, ar Lietuva tikrai tokia, kokią ją būtų norėjęs matyti Mindaugas, kiti valdovai, Lietuvos savanoriai, pokario partizanai, kruvinų Sausio įvykių dalyviai. Jis taip pat pabrėžia, kad vienybėje – jėga. A.Kubilius atkreipia dėmesį, kad ir Tautiška giesmė baigiama žodžiais „Vardan tos Lietuvos vienybė težydi“.

„Tikiu, kad galima atsakingai susitarti bent jau dėl to, kad norime gražesnės tautos ateities. Susitarti dėl pačios bendriausios savo valstybės vizijos ir atsakomybės už ją, kad galėtume gyventi oriai, drąsiai ir demokratiškai“, – sako premjeras.

Penktadienio rytą Prezidentūroje šalies vadovė D.Grybauskaitė už nuopelnus Lietuvai ir už Lietuvos vardo garsinimą įteiks valstybinius apdovanojimus Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams.

Vėliau S.Daukanto aikštėje vyks vėliavų pakėlimo ceremonija, bus atidaryta Moksleivių dainų šventė, kuri penktadienį susipins su Valstybės dienos renginiais.

Vilniuje minėjimą pratęs Šv. mišios Arkikatedroje bazilikoje, renginys „Dainuojame Maironį“ ant Gedimino pilies kalno, Skraidyklių šventė prie Baltojo tilto.

Valstybės dienos renginiai vyks ir kitose šalies vietose. Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje, vidurdienį numatoma Vyčio Kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija.

Minint didiko Dubingių ir Biržų kunigaikščio, Vilniaus vaivados ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vyriausiojo kariuomenės vado Mikalojaus Radvilos Rudojo 500-ąsias gimimo metines, šventė vyks ir Dubingių piliakalnyje.

21 val. Lietuvos laiku lietuviai visame pasaulyje kviečiami sugiedoti „Tautišką giesmę“.

Papildyta 11 val. 35 min. Daukanto aikštėje prie Prezidentūros prasidėjo Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija. Joje dalyvauja aukščiausi šalies pareigūnai – premjeras Andrius Kubilius, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, ministrai Arūnas Gelūnas, Gintaras Steponavičius, Rasa Juknevičienė, prof. Vytautas Landsbergis, dalis parlamentarų. Didžiąją dalį žmonių Daukanto aikštėje sudaro kareiviai ir Moksleivių dainų šventės dalyviai, tuo metu paprastų žiūrovų nėra itin daug.

Papildyta 11 val. 41 min. Į Daukanto aikštę atvyko prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jai pasveikinus karius ir visus susirinkusiuosius skambant himnui buvo pakeltos dvi Lietuvos vėliavos – dabartinė ir istorinė.

Papildyta 12 val. Sveikindama susirinkusiuosius prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad Liepos 6-oji įprasmina Lietuvos apsisprendimą eiti savo keliu.

Valstybė – tai karūna, kurią pelnyti reikia patiems kasdienėmis pastangomis, – sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Šiandien – ypatinga diena. Tai ne tik valstybės šventė, tai ir mūsų tautos jaunimo ir dainos šventė. Visus šios dienos ir šventės dalyvius sveikinu pirmiausia su valstybės diena. Tai diena, kuri įprasmina apsisprendimą kurti savo kelią – laisvos, pripažintos ir gerbiamos šalies kelią. Anuomet rinkosi Mindaugas, sujungęs žemes ir žmones bei pradėjęs kurti valstybę, žinodamas, kad karūna ne duotybė, o drąsa, darbštumas ir atsidavimas. Taip įžiebęs viltį šimtmečiams į priekį, kad lietuviai gali, nori ir privalo turėti savo valstybę. Vienąkart sutelkta tauta nuolat tęsia žygius už išlikimą ir ateitį“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Jos teigimu, ištisos kartos kūrė valstybę tam, kad lietuviai galėtų gyventi laisvi ir orūs.

„Tokios dienos kaip ši primena mums, kad valstybė – tai karūna, kurią pelnyti reikia patiems kasdienėmis pastangomis. (…) Nors nėra aiški ir konkreti Mindaugo karūnavimo vieta, nesunku įsivaizduoti, kad šią ceremoniją anuomet galėjo lydėti dainos. Jos skambėjo įvairiais mūsų žmonių ir šalies gyvenimo etapais, jos lydi mus ir šiandien“, – sakė prezidentė ir paskelbė tris dienas truksiančios Moksleivių dainų šventės pradžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius