-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 14

Lietuvoje – naujas policijos ir banditų karas

Policijos pareigūnai be ginklų, automobilių, normalių algų. Žudomi ir persekiojami. Nusikaltėliai – laisvėje, darantys, ką nori, beveik nebaudžiami. O saugumiečiai statosi kotedžus, gauna naujus, karinius antpečius ir didesnes algas.
Policininko ginklas
Policininko ginklas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Nusikaltimas

Čia – ne antiutopinio romano su siaubo elementais apibūdinimas. Tai – labai reali jau esančios arba artimos realybės Lietuvoje perspektyva.

 Saugumiečiams – didelės algos, policininkams – savižudybių grėsmė

 Lietuvos policijos pareigūnai – ne juokais sunerimę. Naujieji metai prasidėjo gana liūdna nata.

 Įvairių Lietuvos miestų policininkai, kalbinti apie nusikalstamumo situaciją, vieningai sako: nusikaltimų ženkliai daugėja.

 „Nusikaltimai – tiksinti bomba visoje Lietuvoje, – pasakojo prisistatyti nenorėjęs vieno palyginti ramaus miesto policijos pareigūnas. – Nusikalstamumas pradeda kelti sparnus. To dar nebuvo, kad nesibaigus sausiui, mūsų rajone nusikaltimai pasipylė kaip iš gausybės rago“.

 Policininkai nerimauja, kas bus atėjus vasarai, kai, jei išsipildys Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus pažadai, į laisvę bus paleista daug kalinių.

 „Policija bus bejėgė. Jos biudžetas apkarpomas, o saugumiečiai užsideda karinius antpečius – kaip sovietiniais laikais kagėbistai, keliasi sau algas, nors valstybėje tikrai gyventi saugiau nesidaro“, – samprotavo kitas policininkas.

 Jo samprotavimai – ne iš piršto laužti, o gryniausia tiesa. Be to, žurnalistės Rūtos Janutienės vedamoje laidoje „Paskutinė kryžkelė“ pasakota ir apie Valstybės saugumo departamento vadovo Povilo Malakausko statomą prabangų kotedžą. Taip pat – apie tuos, kas priklauso vadinamajam „valstybininkų“ klanui ir gyvena kaip inkstas taukuose.

 Daugybės kalbintų policijų pareigūnų manymu, policijos biudžeto karpymas gali privesti prie tragiškų pasekmių, tarp kurių – policininkų savižudybės. Pakilus kainoms, bet ne algoms, policijos pareigūnai, kurių dauguma turi pasiėmę paskolas būstui, gali neišlaikyti tokios įtampos, kurią sukėlė ir tebekelia “į vienus vartus” valdžios spardomas įstatymų kūrimo kamuolys.

„Nusikaltimai – tiksinti bomba visoje Lietuvoje, – pasakojo prisistatyti nenorėjęs vieno palyginti ramaus miesto policijos pareigūnas. – Nusikalstamumas pradeda kelti sparnus. To dar nebuvo, kad nesibaigus sausiui, mūsų rajone nusikaltimai pasipylė kaip iš gausybės rago“.

 Ministras išlaidauja

 Neseniai paaiškėjo, kad jau kuris laikas krizės ištikti policininkai nerimavo ne be reikalo. Pasirodo, naujasis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, vidaus reikalų sistemos pareigūnams žadantis mažesnes algas ir akivaizdų gyvenimą pusbadžiu, pats važinėjasi nauju limuzinu „Audi A6“.

 Šios prabangios mašinos kaina – apie 150 tūkstančių litų. Automobilis įsigytas išperkamosios nuomos (lizingo) būdu.

 Kodėl ministras už mokesčių mokėtojų pinigus įsigijo prabangų automobilį tuo metu, kai daugybė policininkų taupo kiekvieną benzino lašą? Vidaus reikalų ministerijos atstovai tvirtina, kad ankstesnis (1999 m.) limuzinas buvo nuvažiavęs daugiau kaip 300 tūkstančių kilometrų, todėl „galėjo kilti grėsmė saugumui“. Tiesa, šis „senutėlis“ automobilis po naujojo pirkinio atiteko R.Palaičio pavaduotojui Algimantui Vakarinui.

Kraupi avarija – „suorganizuota“ „daktarų“?

Pastaruoju metu visuomenei buvo atskleista, kad Lietuvos Kriminalinės policijos biuro pareigūnai pakaunėje atkasinėjo prieš keliolika metų paslėpus kūnus – „daktarų“ gaujos nužudytas aukas.

Ši bene svarbiausia pastarųjų metų policijos operacija vykdoma po to, kai prieš pat Kūčias kriminalistai sulaikė net 8 „daktarų“ gaujos narius.

Įdomiausia, kad už grotų atsidūrė ne tik eiliniai gaujos smogikai, bet ir vieni „daktarų“ lyderių – Vidmantas Gudzinskas, pravarde Guzas, ir Egidijus Abarius, pravarde Goga. Dar 24 įtariamieji buvo sulaikyti kiek anksčiau. Jie dabar yra kaltinami dėl beveik 150 nusikaltimų.

Pareigūnai jau išnarpliojo bent penkiolika šios gaujos įvykdytų žmogžudysčių. Manoma, kad šis skaičius gali dar gerokai padidėti.

Kriminalistų operacija sukėlė didelį šurmulį mafijos pasaulyje. E.Abarius bandė bėgti į Izraelį, tačiau nesėkmingai – buvo sučiuptas Taline. Dar nesučiuptas „daktarų“ vadeiva Henrikas Daktaras, pravarde Henytė bei kitas „daktarų“ gaujo šulas Rolandas Zaveckas, pravarde Džempis.

Netrukus po to šalį sukrėtė kraupi avarija. Sausio 7-ąją, apie 11 val., netoli Berniūnų kaimo Panevėžio rajone, įvyko viena kraupiausių avarijų šalies istorijoje. Jos metu žuvo net keturi žmonės. Tačiau ne statistiniai duomenys čia baisiausi, o tai, jog avarija – labai keista.

Pirmieji du joje žuvusieji – Kriminalinės policijos biuro aukšti pareigūnai tyrėjai operatyvininkai. Kitos dvi aukos – jiems padėti vos dešimties minučių atvykusių greitųjų vairuotojai.

Į pirmąjį automobilį – tarnybinę „Škodą Oktavia“ – įsirėžė į Vilnių važiavusio kuršėniškio verslininko prabangus “Chrysler”. Verslininkas beveik nenukentėjo.

Greitosios pagalbos vairuotojų gyvybes atėmė ugniagesių gelbėtojų automobilis, užvirtęs ant jų kaip tik tada, kai lėkė padėti į avarijos vietą.

Pastaruoju metu visuomenei buvo atskleista, kad Lietuvos Kriminalinės policijos biuro pareigūnai pakaunėje atkasinėjo prieš keliolika metų paslėpus kūnus – „daktarų“ gaujos nužudytas aukas.

Liudininkai prisimena, kad viskas vyko labai greitai. Per 10-15 minučių kaip veiksmo filme žuvo net keturi žmonės, o avarijos vieta atrodė kaip po karo.

Kilus įtarimui, ar avarija negalėjo būti „suorganizuota“ tyčia, kaip tai darė ir tebedaro įvairios pasaulio specialiosios tarnybos bei banditai, nusprendžiau pasiaiškinti, ar tokia versija tiriama.

Nors viskas apgaubta paslapties šydu, tačiau faktas – policijos pareigūnai sunerimę. Viena aišku tikrai: pasak aukšto policijos pareigūno, žuvę kriminalistai vyko iš Vilniaus į Šiaulius su tarnybine užduotimi, kuri kaip tik buvo susijusi su žiauriausia ir galingiausia Lietuvoje „daktarų“ nusikalstama gauja.

Šiuo metu prokurorai atlieka net du šios avarijos tyrimus. Vidiniai tyrimai atliekami ir Policijos bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentuose.

Todėl galėtume daryti prielaidą, jog, „nutekėjus“ informacijai, banditai galėjo sužinoti apie patyrusių tyrėjų kelionę ir nesunkiai „suorganizuoti“ avariją. Juolab, kad tą dieną oras buvo tikrai siaubingas – visoje Lietuvoje pustė, buvo slidu.

Masiniai protestai

Tuo tarpu Latvijoje ir Bulgarijoje įvyko ir vyksta pilietinės akcijos, nukreiptos prieš vyriausybių savivalę.

Protestuoti žada ir kitų šalių žmonės. Penktadienį, sausio 16-ąją, tą daryti ketinama ir Lietuvoje.

Saugumo jausmą ir sąžiningai uždirbtus pinigus prarandantys žmonės griebiasi paskutinio šiaudo – teisės, kuri priklauso kiekvienam žmogui: reikšti savo nuomonę, nesutikti su valdžios sprendimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius