Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 05 05 /15:47

Lietuvos aeroklubo jubiliejaus proga – spalvinga eisena ir aviacijos šventė

Didžiausia šalyje bendrosios aviacijos organizacija – Lietuvos aeroklubas (LAK) mini veiklos 85-metį. Ta proga šeštadienį Vilniuje ir kituose miestuose surengtos šventės, į kurias žmonės buvo kviečiami pasidomėti aviacijos galimybėmis, iš arčiau susipažinti su aviacijos technika ir pasigėrėti į dangų kylančiais orlaiviais.
Šventės akimirka
Šventės akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sostinėje šventė vidurdienį prasidėjo šv. Mišiomis Vilniaus Arkikatedroje. Vėliau didžiulis būrys aviatorių, lydimi orkestro ir choro „Aidas“, iš Katedros aikštės pajudėjo Baltojo tilto link.

Eisenoje dėmesį traukė senovinė mašina, kurioje įsitaisė garbingiausi Lietuvos veteranų sąjungos atstovai, įskaitant žiemą šimtmečio jubiliejų atšventusį aviatorių Viktorą Ašmenską. Lietuvos skautijos Antano Arbačiausko oro skautų draugovės nariai atviroje automobilio priekaboje vežė pradinio mokymo sklandytuvą LAK-16.

Kartu žygiavo Kyviškių aeroklubo akrobatinio skraidymo pilotai, atstovaujantys Akrobatinio skraidymo federacijai, Aviamodelių sporto, Parašiutų sporto, Precizinio skraidymo, Sklandymo sporto, Skraidyklių ir parasparnių sporto, Ultralengvųjų orlaivių pilotų federacijų atstovai, Antano Gustaičio instituto studentai.

Lietuvos oreivių draugijos atstovai – du Oreivystės centro, kuris šiemet mini 15-ąsias įkūrimo metines, automobiliai su balionų krepšiais ir retkarčiais ugnies pliūpsnį išspjaunančiais degikliais priekabose.

Eisenai atvykus į pievą prie Baltojo tilto prasidėjo aviacijos šventė. Susirinkusiems vilniečiams ir miesto svečiams akis iškart teko nukreipti į dangų – iš jo leidosi trys parašiutininkai, prisirišę LAK, Lietuvos ir Tarptautinės aeronautikos federacijos vėliavas. Aukštyn kilo ir sraigtasparnis, malūnsparnis, ore plevėsavo parasparnių burės.

Šventėn atėjusių žmonių laukė ne tik orlaivių skrydžiai ir choro pasirodymas, bet ir nemažai politikų, aviacijos atstovų, kitų veikėjų kalbų. „Lietuva – nedidelė šalis, bet didelio dangaus“, – sveikindamas aviatorius su jubiliejumi nuo scenos džiaugėsi LAK garbės prezidentas europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

Lietuvos aeroklubo 85-osios įkūrimo metinės šeštadienį minimos ir kituose šalies miestuose. Panevėžio Laisvės aikštėje surengta aviacinės technikos ir aeroklubo narių fotografijų paroda, vaikų piešimo konkursas. Šventėje dalyvavo Panevėžio, Biržų, Utenos, Šiaulių aeroklubai. Kaune buvo suplanuotos aviatorių eitynės nuo Rotušės iki Nemuno salos, kur buvo demonstruojamos aviacinės technikos galimybės ore ir ant žemės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius