-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 28

Lietuvos dvasininkai ir istorikai: Benediktas XVI traukiasi tikrai ne dėl išorės skandalų

Ketvirtadienį Benediktas XVI atsisveikins su tikinčiaisiais. Vyskupas, Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Gintaras Grušas LRT televizijos laidoje „Teisė žinoti“ kalbėjo, kad nors šis sprendimas buvo labai netikėtas ir sugluminęs visus, rami popiežiaus laikysena nuramino tikinčiuosius. O kalbas, kad trauktis popiežių privertė skandalai jo aplinkoje, jis vadina tik spekuliacijomis.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį popiežius Benediktas XVI, palaiminęs tikinčiuosius ir pasakęs trumpą kalbą, sraigtasparniu išskrido į laikinąją rezidenciją Kastel Gandolfe, kur, kaip jis pats sakė, pradės nuo pasaulio paslėptą gyvenimą.

Popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimas sukėlė daugybę spėliojimų, kodėl Bažnyčios vadovas priėmė tokį sprendimą. Viso pasaulio žiniasklaidoje pasirodė diskusijos, kas galėjo priversti popiežių trauktis. Minėtas skandalas su popiežiaus liokajumi, įtarimai Bažnyčios atstovams pedofilija ir pan.

Sąmokslo teorijomis netiki

Anot vysk. G.Grušo, dar būdamas kardinolu Benediktas XVI ne vienerius metus buvo pačiame Bažnyčios gyvenimo centre, tad puikiai žinojo apie visas problemas. Todėl pedofilijos skandalas tikrai nebuvo tai, kas galėjo pastūmėti popiežių trauktis, nes Benediktas XVI nuolat spaudė spręsti šias problemas.

Tai yra žmogus, kuris kai sunku, kai yra problemų, nesitraukia, bet jas sprendžia. Kai mato, kad jau nustatytos kryptys, yra struktūra, jaučiasi pakankamai ramus ir gali perduoti vairą, Bažnyčia gali eiti toliau, – kalbėjo vyskupas.

„Popiežius labai kryptingai vedė Bažnyčią ne tik susitvarkyti savo kiemą, nes tam tikrai nėra vietos Bažnyčioje, bet ir ragino, kad Bažnyčia būtų viena tų institucijų, kuri padėtų visuomenei atpažinti problemą ir daryti viską, siekiant jos išvengti“, – LRT televizijos laidoje „Teisė žinoti“ kalbėjo G.Grušas.

Vyskupui antrino ir kunigas Gediminas Jankūnas: „Benedikto XVI viso gyvenimo laikysena – nebijoti tiesos, jos ieškoti, atnešti tai, kas skauda bažnyčios kūne, kas yra tarsi pridengta, prie tiesos šaltinio, o tai yra Jėzus Kristus. Ir jis bus sprendimo šaltinis. Kartais susidaro įspūdis, kad reikia struktūriškai susitvarkyti, gaires, įstatymus susidėlioti ir pedofilijos nebus. Įveikti nuodėmės žmogiškąją prigimtį jokios institucijos, struktūros, įstatymai nepadės. Turime tuos dalykus, tą skausmą atvesti prie Dievo, prie Jėzaus ir jis bus tiesos šaltinis.“

Vysk. G.Grušas įsitikinęs, kad tie, kurie mano, jog Benediktas XVI traukiasi dėl išorinių problemų, paprasčiausiai nepažįsta šios asmenybės. „Tai yra žmogus, kuris kai sunku, kai yra problemų, nesitraukia, bet jas sprendžia. Kai mato, kad jau nustatytos kryptys, yra struktūra, jaučiasi pakankamai ramus ir gali perduoti vairą, Bažnyčia gali eiti toliau“, – kalbėjo vyskupas.

Dvasininkams pritarė ir istorikas, publicistas Bernardas Gailius. Nors tvirtindamas esą gana prastas Bažnyčios gyvenimo žinovas, jis teigė, kad problemos, kurias dabar kelia žiniasklaida, buvo svarbios ir Benediktui XVI tampant popiežiumi. Tad galbūt jam reikėjo trauktis jau tuomet.

Popiežių lyginti nenori

LK nuotr./Lietuvos kariuomenes ordinaras vyskupas Gintaras Grušas viešės Klaipėdoje.
LK nuotr./Lietuvos kariuomenes ordinaras vyskupas Gintaras Grušas viešės Klaipėdoje.

Kalbėdamas apie tai, kad Jonas Paulius II nepasitraukė iki paskutinio atodūsio, o Benediktas XVI dėl savo fizinės būklės atsistatydino, G.Grušas sakė, jog kiekvienas iš popiežių siuntė pasauliui žinią, kokios tuo momentu reikėjo. Jonas Paulius II parodė pasauliui kančią, kurios daugelis neįvertina. „Dabar per abortus ir eutanaziją bandoma pašalinti tai, kas nėra tobula. Jis parodė, kad kančioje, kaip ir kentėjo Kristus ant kryžiaus, yra prasmė. Tai ženklas ligoniams“, – teigė vysk. G.Grušas.

O Benediktas XVI esą pamatė, kad šiuo metu Bažnyčiai reikia popiežiaus, kuris gali savo darbui atsiduoti aktyviai, visa jėga. „Jo sprendimas buvo nepaprastai didelio nuolankumo parodymas“, – įsitikinęs Lietuvos vyskupų konferencijos generalinis sekretorius.

Anot B.Gailiaus, nėra teisinga supriešinti Joną Paulių II ir Benediktą XVI, nors tai bandoma daryti nuo pat pirmos akimirkos, kai tuometis kardinolas Josephas Ratzingeris buvo išrinktas Jono Pauliaus II įpėdiniu. Kun.G.Jankūnas situacija vertina dar kitaip – esą popiežius reikėtų lyginti ne tarpusavyje ar su kokiais nors monarchais, o su Kristumi, nes popiežius yra jo vietininkas žemėje.

Paslaptį išsaugojo

Manau, ten išsaugoma daug daugiau paslapčių, negu mes įsivaizduojame, – sakė B.Gailius.

Tai, kad žinia apie popiežiaus pasitraukimą nepasklido anksčiau, negu Benediktas XVI buvo pasiruošęs pats ją atskleisti, anot vysk. G.Grušo, rodo, jog jis turi artimiausių bendradarbių, kurie išlaikė paslaptį. Apie tai, kad žinojo popiežiaus sprendimą, sakė jo brolis, Benediktas XVI kalbėjosi ir su savo sekretoriumi, galbūt žinojo ir dar keli kardinolai. „Bet tai buvo dalykas, kuris labai privačiai nuspręstas, kaip buvo kalbėta – pasitarė su Dievu, savo sąžinėje, maldoje“, – kalbėjo vysk. G.Grušas.

B.Gailius priminė, kad bažnyčia yra sena institucija, turinti patirties: „Manau, ten išsaugoma daug daugiau paslapčių, negu mes įsivaizduojame.“

Kun. G.Jankūnas taip pat priminė, kad bažnyčia moka saugoti paslaptis kaip pavyzdį pateikdamas išpažinties paslaptį, saugomas ir konklavos slaptumas. „Mes dabar esame informacijos maniakai, mums reikia kiekvienos detalės, o čia paliudijama, kad yra Bažnyčios žmonių, kurie sugeba išlaikyti, ką savo sąžinėje svarsto ar nutaria“, – kalbėjo kunigas.

Nenori daryti įtakos sprendimui

Istoriko, Lietuvos katalikų mokslo akademijos nario Liudo Jovaišos teigimu, išrinkus naują popiežių vienokie ar kitokie pasikeitimai Vatikane įvyks, nes ateis nauja asmenybė, kuri atnaujins Bažnyčią naujomis įžvalgomis. „Kalbos, kiek senasis popiežius, popiežius emeritas turės įtakos naujajam popiežiui, yra spekuliacijų objektas. Benediktas XVI labai skrupulingai žiūri į šitą problemą, pabrėždamas savo pasitraukimą, atstumo laikimąsi nuo to, kas vyks. Manau, jis bus tiek prieinamas naujajam popiežiui, kiek naujasis popiežius norės su juo tartis“, – kalbėjo L.Jovaiša.

Paskutinis popiežiaus Benedikto XVI susitikimas su tikinčiaisiais
Paskutinis popiežiaus Benedikto XVI susitikimas su tikinčiaisiais

Istorikui pritaria ir vysk. G.Grušas: „Pasitraukdamas į vienuolyną Benediktas XVI pabrėžtinai sako, kad atsiduoda maldai, vadinasi, aktyviai tolimesniame valdyme nedalyvaus. Ir šio vakaro pasitraukimas į Kastel Gandolfą, pasitraukimas iš viešumos rodo, kad jis bus toli nuo konklavos, neturės kontakto su kardinolais.“

Tačiau G.Grušas tvirtina, kad Benediktas XVI jau padarė savo įtaką naujojo popiežiaus rinkimų procesui pakeisdamas du įstatymus. Pirmajame nurodoma, kad bet kokiu atveju popiežius gali būti išrenkamas, jeigu jį palaiko ne mažiau kaip du trečdaliai kardinolų, nors anksčiau, jei konklava užtrukdavo labai ilgai, pakako pusės balsų. Taip pat popiežius nurodė, kad kardinolai neturi laukti 15 dienų nuo jo pasitraukimo ir tik tada pradėti konklavą. Tai galima padaryti anksčiau.

Vysk. G.Grušas įsitikinęs, kad naujasis Bažnyčios vadovas nebus tas, kuris įteisins eutanaziją ar abortus, kadangi tai pažeidžia Dievo įsakymus. Tačiau tokį dalyką, kaip kunigų vedybos, jis pakeisti galėtų, nors vyskupas ir suabejojo, ar tai bus padaryta, nes tokia yra ilgametė Bažnyčios praktika.

„Daug kas priklauso, iš kur popiežius ateis – Pietų Amerikos, Afrikos ar kitų pasaulio regionų, nes skiriasi prioritetai, interesai. Jie mato skirtingai pasaulį, jų kultūra skirtinga. Jie šiek tiek skirtingai mato ir Bažnyčią“, – teigė vysk. G.Grušas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius