Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 29

Dėl gėjų teisių pažeidimo – mitingas prie Rusijos ambasados

Kitą sekmadienį, rugsėjo 8-ąją, prie Rusijos ambasados ketinama surengti mitingą, kuriame bus pasisakoma dėl gėjų teisių pažeidimų. Leidimą Vilniaus savivaldybė tokiam renginiui, kitaip nei eitynėms Gedimino prospektu liepos 27-ąją, išdavė iš karto – be jokio bylinėjimosi teismuose ir skandalų.
Spalvinga eisena pajudėjo nuo V.Kudirkos aikštės link Lukiškių
Eitynių „Už lygybę“ metu Vilniuje / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

Vilniaus savivaldybės komisija suderino iniciatyvinės šešių savanorių grupės prašymą surengti mitingą prie Rusijos ambasados. Rugsėjo 8-ąją, sekmadienį, prie ambasados ketinama protestuoti prieš „Rusijos Federacijos parlamente priimtą Vaikų apsaugos nuo informacijos, kenkiančios jų sveikatai ir vystymuisi, įstatymo pataisą, kuria ribojama ir cenzūruojama viešoji informacija apie LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualūs ir transeksualūs žmonės) asmenis“. 

Žmogaus teisių aktyvistės Alionos Polujanovos teigimu, rugsėjo 8 dieną ne vienoje pasaulio šalyje vyks panašios akcijos, tad ir Lietuvoje norima surengti renginį, kurio dalyviai pasisakytų dėl pažeidžiamų seksualinių mažumų teisių.

„Mes norėjome išsakyti savo pilietinę poziciją dėl pažeidžiamų LGBT teisių. Taip pat turime vilties, kad mes Lietuvoje pradėsime aktyviau reikšti savo idėjas, nes dar nėra tokios tradicijos žmonėms eiti į gatves ir ten demonstruoti savo įsitikinimus, kad politikai, visi aplinkiniai suprastų. O tokia tradicija yra labai graži ir demokratinėje valstybėje turėtų būti vystoma. Lengviau turbūt yra pradėti nuo kaimyninių šalių, parodyti, kas vyksta Rusijoje, bet pas mus vyksta tas pats. Turime ir į save atkreipti dėmesį ir kovoti už savo teises, parodyti savo poziciją“, – kalbėjo A.Polujanova.

Mitinge turėtų būti iki 50 žmonių, tiek buvo nurodyta pranešime savivaldybei.

Šįkart dėl leidimo renginiui, kuriame bus pasisakoma dėl gėjų teisių, neteko kovoti teismuose. Kitaip nei Lietuvos gėjų lygai (LGL), kurios atstovams teko minti teismų slenksčius dėl liepos 27 dieną vykusių eitynių „Už lygybę“, kadangi sostinės savivaldybė nederino šio renginio centrinėje Vilniaus gatvėje – Gedimino prospekte. LGL siūlyta žygiuoti Upės gatve, esą taip būsią saugiau ir dalyviams, ir žiūrovams, o policijos pareigūnams ir kitiems tvarkos sergėtojams – kur kas patogiau.

Tačiau LGL nenusileido ir galimybę surengti eitynes Gedimino prospekte iškovojo teisme. Renginys įvyko be didelių incidentų. Tiesa, policijos komisariate atsidūrė keliolika asmenų, o tarp jų ir skandalingasis buvęs politikas Vytautas Šustauskas bei Seimo narys, aršūs kovotojas prieš gėjus Petras Gražulis.

„Tvarkietis“ parlamentaras pasipriešino pareigūnams, todėl visų pirma buvo paguldytas veidu į prospekto grindinį, o vėliau išvežtas į policijos komisariatą. Po kelių valandų grįžęs P.Gražulis dar bandė veržtis į Lukiškių aikštę, kur vyko baigiamasis eitynių renginys, tačiau nesėkmingai.

P.Gražulis įsitikinęs, kad sulaikytas buvo neteisėtai, be to, tvirtina buvęs sumuštas pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius