Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 11 29

„Lietuvos geležinkelių“ parama – A.Butkevičiaus apygardos mokykloms ir klubams

Vilkaviškio rajono ir Mažeikių rajono lopšeliai, darželiai ir sporto mokyklos sulaukė išskirtinio dėmesio skirstant valstybės valdomos įmonės „Lietuvos geležinkeliai“ paramą, rodo BNS gauti išsamūs pastarųjų trejų metų bendrovės paramos duomenys.
Stasys Dailydka ir Algirdas Butekvičius
Stasys Dailydka ir Algirdas Butekvičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje premjeras Algirdas Butkevičius į Seimą kandidatuoja nuo 1996 metų, o Mažeikiuose savivaldybės tarybos nariu dirba ministro pirmininko patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius.

Susisiekimo ministerijos valdoma įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ atsisakė pateikti BNS išsamią informaciją apie tai, ką konkrečiai ir kokiomis sumomis bendrovė parėmė šiemet, nurodydama, kad ši informacija – konfidenciali. Prašytų duomenų nepateikė ir bendrovės valdyba, kuriai vadovauja susisiekimo viceministras „darbietis“ Saulius Girdauskas.

Pastaruosius metus stabilios „Lietuvos geležinkelių“ paramos – maždaug po 25 tūkst eurų – sulaukia ir S.Girdausko įsteigto K.Girdausko automobilių sporto klubo valdoma viešoji įstaiga „Reventus“.

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ šiemet paramai yra numatę skirti 900 tūkst. eurų – 11 proc. mažiau nei pernai bei užpernai, kai šioms reikmėms buvo išleista 1,014 mln. eurų. Kasmet geležinkeliai rėmė apie 100 įvairių įstaigų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš kairės: Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Stasys Dailydka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš kairės: Algirdas Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Stasys Dailydka

Parama – ir KTU, ir Mažeikių rajono lopšeliui „Bitutė“

„Lietuvos geležinkeliai“ švietimui šiemet skyrė apie 82 tūkst. eurų – apie dešimtadalį visos paramos fondo, BNS nurodė „Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai Inga Čiuberkytė. Didžiausia dalis šios paramos teko inžinerinės pakraipos specialistus rengiančioms aukštosioms mokykloms.

Kauno technologijos universitetui skirta 20 tūkst. eurų (pernai – 9 tūkst. eurų, 2014 metais – 14,5 tūkst eurų), Vilniaus Gedimino technikos universitetui – 40 tūkst. eurų (pernai 31 tūkst. eurų, užpernai – apie 32 tūkst. eurų), geležinkelininkus rengiančiai Vilniaus technologijų ir verslo kolegijai teko 10 tūkst. eurų (pernai – 3 tūkst. eurų, užpernai – 14,5 tūkst. eurų).

Šiuo atveju paramos sulaukė tik dviejų rajonų – Vilkaviškio ir Mažeikių – mokyklinės įstaigos. Dalis jų „Lietuvos geležinkelių“ paramą gauna kasmet – bent trejus metus iš eilės.

Tačiau bendrovė rėmė ne tik aukštąsias mokyklas, bet ir kai kurias gimnazijas bei priešmokyklinio ugdymo įstaigas provincijoje. Šiuo atveju paramos sulaukė tik dviejų rajonų – Vilkaviškio ir Mažeikių – mokyklinės įstaigos. Dalis jų „Lietuvos geležinkelių“ paramą gauna kasmet – bent trejus metus iš eilės.

Mažeikių rajono Auksūdiškio mokyklai, Tirkšlių J.Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinei mokyklai, Sedos darželiui šiemet skirta po 3 tūkst. eurų paramos, lopšeliui darželiui „Bitutė“ – 6 tūkst. eurų paramos.

Pernai „Lietuvos geležinkeliai“ skyrė 3 tūkst. eurų paramą Mažeikių rajono M.Račkausko gimnazijai, Mažeikių lopšeliui darželiui „Bitutė“, Mažeikių rajono Sedos darželiui, lopšeliui-darželiui „Eglutė“. Panašiomis sumomis tos pačios Mažeikių rajono mokyklos ir darželiai remtos ir 2014 metais.

Bendrovės paramos kelerius metus iš eilės sulaukė ir Mažeikių rajono Auksodės kaimo bendruomenė.

Vilkaviškio rajono sporto mokyklai trejus metus iš eilės skirta 3 tūkst. eurų parama, Vilkaviškio diabetikų bendrija šiemet gavo 2 tūkst. eurų paramą (pernai – 3 tūkst. eurų), panašiomis sumomis kelerius metus remiamas Vilkaviškio dviračių sporto klubas „Aira“, Vilkaviškio rajono sporto klubas „Motobanga“

2014 metais apie 3 tūkst. eurų sumomis remtos Vilkaviškio rajono Alvito pagrindinė mokykla, šio rajono „Aušros“ gimnazija. Bendrovės paramos pastaraisiais metais skirta ir Vilkaviškio kultūros centrui, Vilkaviškio rajono Kybartų kultūros centrui, Kybartų sporto klubui „Sveikata“ .

Bendrovės paramos pastaraisiais metais sulaukė ir imtynių sporto klubas „Radviliškio laisvūnas“ – 2014 metais jam skirta 2,9 tūkst. eurų.

Bendrovės paramos pastaraisiais metais sulaukė ir imtynių sporto klubas „Radviliškio laisvūnas“ – 2014 metais jam skirta 2,9 tūkst. eurų. Iš Radviliškio rajono kilęs A.Butkevičius vaikystėje Radviliškio rajono sporto mokykloje sėmėsi imtynių paslapčių, yra buvęs Lietuvos imtynių federacijos prezidiumo nariu. Ši federacija kasmet taip pat sulaukia „Lietuvos geležinkelių“ paramos.

Pastaruosius trejus metus „Lietuvos geležinkeliai“ remia ir Lietuvos blaivybės draugiją „Baltų Ainiai“, kurios garbės prezidentas yra premjero patarėjas sveikatos klausimais Antanas Vinkus. 2016 ir 2015 metais viešoji įstaiga gavo po 2 tūkst. eurų paramos, 2014 metais – 869 eurus.

„Lietuvos geležinkeliai“ skirsto paramą ir parapijoms bei su jomis susijusiomis įstaigomis. Šiemet geležinkeliai daugiausiai paramos skyrė Jonavos savivaldybėje esančioms parapijoms ar kitoms su bažnyčia susijusioms įstaigoms – iš viso keturioms. Jonavos vienmandatėje apygardoje Seimo rinkimuose dalyvavo susisiekimo ministras socialdemokratas Rimantas Sinkevičius.

Turimais duomenimis, geležinkeliai taip pat skiria nemažai paramos Vilkaviškio, Telšių, Kaišiadorių parapijoms.

A.Butkevičius: jei būčiau tarpininkavęs, gal būčiau išrinktas

Laikinasis premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius neigia kaip nors padėjęs ar tarpininkavęs kai kurioms Vilkaviškio rajono viešosioms įstaigoms gaunant „Lietuvos geležinkelių“ paramą.

„Jei būčiau tarpininkavęs, gal būtų mane ir išrinkę. Nesu tikrai tarpininkavęs, kaip ministras pirmininkas buvau pirmiausia neišrinktas dėl vienos priežasties, kad trejus metus rajone praktiškai nesilankiau“, – atsakydamas į BNS klausimą antradienį Seime sakė A.Butkevičius.

Jis šiemet Seimo rinkimus pralaimėjo vienmandatėje Vilkaviškio apygardoje, kur daugelį metų laimėdavo jau pirmame ture.

Vyriausybės vadovas siūlė klausti ne jo, o „Lietuvos geležinkelių“ paramą skirstančių asmenų, kodėl remiamos išskirtinai kai kurių rajonų įstaigos.

„Premjero žiniomis, pačios įstaigos visoje Lietuvoje gali kreiptis į „Lietuvos geležinkelius“ su prašymu skirti paramą, o sprendimus dėl paramos skyrimo priima „Lietuvos geležinkelių“ valdyba“, – tvirtino ministro pirmininko atstovas spaudai Mindaugas Janulionis.

„2016 metais „Lietuvos geležinkeliai“ paramą skyrė 117 objektų beveik visoje Lietuvoje, todėl publikacijos antraštė, neva bendrovė skiria paramą tik A.Butkevičiaus apygardai, yra klaidinanti. „Lietuvos geležinkeliai“ valdybos sprendimu finansavo vos kelias institucijas Vilkaviškyje. Tai padaryta be premjero A.Butkevičiaus žinios“, – kalbėjo jis.

Darželio direktorė: D.Jarmantavičius padeda pristatyti paraiškas

Premjero patarėjas susisiekimo klausimais Darius Jarmantavičius taip pat kategoriškai neigė padedantis Mažeikių rajono įstaigoms gauti paramą, nors prašymus sako gaunantis „vos ne kiekvieną dieną“.

D.Jarmantavičius yra Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narys, „Lietuvos geležinkelių“ direktoriaus pavaduotojas Stasys Gudvalis yra D.Jarmantavičiaus uošvis.

„Mes sakome, kreipkitės tiesiogiai į tuos, kurie gali skirti, nes mes tiesiogiai nesprendžiam. (...) Aš esu prisidėjęs pasakymu, konsultacija, kad kreiptis. O kitais dalykais, kuo aš galiu prisidėti daugiau?“, – BNS sakė D.Jarmantavičius.

Mažeikių rajono savivaldybės (mazeikiai.lt) nuotr./Darius Jarmantavičius
Mažeikių rajono savivaldybės (mazeikiai.lt) nuotr./Darius Jarmantavičius

Tačiau vietinėje Mažeikių rajono spaudoje anksčiau minėta apie premjero patarėjo tarpininkavimą gaunant paramą kai kurioms priešmokyklinio ugdymo įstaigoms. Mažeikių Sedos darželio direktorė Birutė Radavičienė BNS taip pat patvirtino, jog D.Jarmantavičius padeda darželiui gauti „Lietuvos geležinkelių“ paramos.

„Taip, padeda paruošti paraiškas ir pristatyti. Mes tvarkome teritoriją vaikams, esame vienintelis darželis Sedoje ir norime suteikti vaikams viską, kas geriausia“, – sakė ji.

Iš kitų valstybės valdomų įmonių Mažeikių Sedos darželis paramos negauna.

Parama – ir su S.Girdausku susijusiam autoklubui

„Lietuvos geležinkeliai“ didžiausią paramos fondo dalį kiekvienais metais skiria sportui. Šiemet įmonė tam skyrė 590 tūkst. eurų iš 900 tūkst. eurų siekusio paramos fondo. Daugiausiai – 300 tūkst. eurų – skirta sostinės vyrų krepšinio klubui „Lietuvos rytas“. BNS turimais duomenimis, šis krepšinio klubas šimtatūkstantinę paramą iš „Lietuvos geležinkelių“ gauna bent nuo 2014 metų.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas

Šiemet Susisiekimo ministerijos valdoma įmonė taip pat skyrė 50 tūkst. eurų Lietuvos krepšinio lygai. Anksčiau bendrovė taip pat skirdavo paramos ir Lietuvos moterų krepšinio lygai, įvairioms krepšinio lygoms ir mažesnėms komandoms. Kai kurios iš jų buvo susijusios su politikais.

Pavyzdžiui, Utenos moterų krepšinio klubui „Utena“ įmonė 2015 ir 2016 metais skyrė po 3 tūkst. eurų paramos. Šį klubą oficialiai globoja Seimo narė socialdemokratė Milda Petrauskienė.

Nemažą paramos dalį „Lietuvos geležinkeliai“ skiria ir automobilių sportui. Šioje srityje didžiausią dalį paramos gauna viešoji įstaiga „Reventus“. Nuo 2014 metų ši įstaiga kasmet gauna maždaug po 25 tūkst. eurų „Lietuvos geležinkelių“ paramos.

Viešąją įstaigą „Reventus“ valdo „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininko Sauliaus Girdausko tėvo vardu pavadintas automobilių sporto klubas. Šio klubo valdybos nariu anksčiau yra buvęs ir pats S.Girdauskas.

Jis tikina, kad nuo bet kokių sąsajų su verslu ir šiuo klubu yra atsiribojęs nuo 2004 metų, tačiau klubui priklausančios „Girdauskas Rally School“ sporto mokyklos tinklapyje jis nurodomas kaip jos instruktorius. Kastyčio Girdausko automobilių sporto klubui bei „Reventus“ vadovauja ilgametis S.Girdausko draugas Gintaras Kaminskas.

Klausiamas apie geležinkelių paramą „Reventus“, S.Girdauskas sakė: „Negaliu dabar atsiminti visų. Daug jų išdalinta“. Jis tikino dar 2004 metais atsisakęs visų įmonių pareigų ir akcijų privačiame versle.

„2004 metais tapdamas Seimo nariu išėjau iš visų klubų, iš visų federacijų, kad nebūčiau su niekuo susijęs“, – BNS teigė politikas.

„Niekur manęs nėra. Tikrai galiu garantuoti“, – pridūrė jis.

„Reventus“ vadovas G.Kaminskas neigė, kad S.Girdauskas dirba automobilių mokykloje.

Tai kažkuriais metais, gal 2003-iaisiais, mes paprašėme S.Girdausko, kad jis pasidalintų su mūsų mokiniais patirtimi, – pridūrė jis.

„Nuo 2004 metų (...) jis nedirba ir pas mus ten instruktoriais niekas nedirba. (...) Pas mus yra tokia veikla, kad mes stengiamės kaip Lietuvos automobilių sporto lenktynininkai pasidalinti savo patirtimi su vairuotojais, kurie neturi tokios patirties“, – BNS sakė G.Kaminskas.

„Tai kažkuriais metais, gal 2003-iaisiais, mes paprašėme S.Girdausko, kad jis pasidalintų su mūsų mokiniais patirtimi“, – pridūrė jis.

G.Kaminskas teigia „Lietuvos geležinkelių“ paramą išnaudojantis ne vairavimo mokyklos vystymui, o automobilių komandos, automobilių sporto populiarinimui.

Jis tvirtino niekada asmeniškai nesikreipęs į S.Girdauską dėl paramos viešajai įstaigai „Reventus“.

„Stengiamės, kad išvis nebūtų tokių sąsajų. (...) Mūsų politinė situacija yra tokia. Yra žurnalistai, kurie bando susieti kažkokiomis asmenybėmis vienus ar kitus. Lietuvoje tiek mažai gyventojų, visi vieni kitus pažįsta, visi iš tų pačių rėmėjų gyvena“, – sakė G.Kaminskas.

„Lietuvos geležinkelių“ parama – ir savivaldybių administracijoms

„Lietuvos geležinkeliai“ yra parėmę ir kai kurių savivaldybių administracijas ar merų globojamas komandas.

„Lietuvos geležinkeliai“ yra parėmę ir kai kurių savivaldybių administracijas.

Varėnos rajono savivaldybės administracija pernai ir užpernai gavo po 2,9 tūkst. eurų paramą, Varėnos rajono Marcinkonių kaimo bendruomenė sulaukė panašaus dydžio paramos 2014 metais, tais pačiais metais daugiau nei 7 tūkst. eurų parama skirta ir Varėnos rankinio sporto klubui „Ūla“. Šio klubo prezidentas – buvęs tuometinis Varėnos rajono meras socialdemokratas Vidas Mikalauskas. Be to, pastaraisiais metais „Lietuvos geležinkeliai“ yra vieni Varėnoje vykstančios Grybų šventės rėmėjų.

Pastaraisiais metais nedidelėmis sumomis remtos ir Kazlų Rūdos, Radviliškio rajono, Telšių rajono bei Švenčionių rajono savivaldybės.

„Lietuvos geležinkeliai“: informacija konfidenciali

Informacija apie lėšas paramai, kurios yra numatomos skirstant ankstesnių metų bendrovės pelną, viešai skelbiama „Lietuvos geležinkelių“ interneto svetainėje, tačiau realiai suteikta parama nebedetalizuojama. Tuo metu bendrovės atstovai BNS šios informacijos atskleisti nenorėjo, teigdami, kad valdyba dar 2013 metų lapkritį ją nusprendė pripažinti konfidencialia.

„Informacija apie bendrovės sudarytas, sudaromas ir ateityje planuojamas sudaryti sutartis ir šių sutarčių sąlygas yra priskiriama bendrovės konfidencialiai informacijai. Analogiškos nuostatos dėl konfidencialios informacijos apsaugos yra įtvirtintos ir bendrovės sudarytose paramos sutartyse, todėl bendrovei gali kilti atsakomybė už šių sąlygų pažeidimą“, – BNS tvirtino „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus patarėjas Darius Tarasevičius.

„Esant nurodytoms aplinkybėms, jūsų prašomos informacijos šiuo metu pateikti neturime teisės. Pažymime, kad nuo 2017 metų sausio 1 dienos įsigaliojus naujos redakcijos Labdaros ir paramos įstatymui, bendrovė apie po šio įstatymo įsigaliojimo suteiktą paramą skelbs savo interneto svetainėje“, – pridūrė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./AB „Lietuvos geležinkeliai“ administracijos pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./AB „Lietuvos geležinkeliai“ administracijos pastatas

Kiek daugiau informacijos BNS suteikė „Lietuvos geležinkelių“ atstovė spaudai Inga Čiuberkytė – ji taip pat neatskleidė visos šiemet paramai skirtų lėšų sumos, tačiau nurodė, kad sportui šiemet skirta 590,1 tūkst. eurų, arba 68,7 proc. visų paramai skirtų lėšų, kultūrai skirta 115,4 tūkst. eurų (13,5 proc. visų paramos lėšų), švietimui – 82 tūkst. eurų (9,6 proc.), religijai – 31 tūkst. eurų (3,6 proc.), socialinei globai – 21,5 tūkst. eurų (2,5 proc.), teisėtvarkai – 1 tūkst. eurų (0,1 proc.), kitoms reikmėms – 17 tūkst. eurų (2 proc.).

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas Stasys Dailydka teigia, jog rėmimo tvarką nustato įmonės vienintelė akcininkė Susisiekimo ministerija, tačiau galių skirstant paramą turi ir bendrovės direktorius.

„Akcininkas nustato tvarką paramai dalinti ir generalinis direktorius ribose iki 3 tūkst. eurų gali (skirti) tam tikriems vargšams, kurie labiausiai dėkingi“, – praėjusią savaitę spaudos konferencijoje sakė S.Dailydka.

„Įvairūs mūsų veteranai, vaikų darželiai, kažkokia bažnyčia, kur reikia langus įdėti ar elektrą sutvarkyti, įvairūs kiti dalykėliai smulkūs. O visa kita nustatyta tvarka sprendžiama“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius