Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 22

Lietuvos gyventojai pritaria Dainoro Bradausko atleidimui iš VMI vadovo pareigų

Didžioji dalis Lietuvos gyventojų pritaria Dainoro Bradausko atleidimui iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vadovo pareigų ir mano, kad jis galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir darė įtaką VMI atliekamiems tyrimams, rodo rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ vasarį atlikta Lietuvos gyventojų apklausa.
Dainoras Bradauskas
Dainoras Bradauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Buvęs VMI vadovas D. Bradauskas už šiurkščius tarnybinius pažeidimus iš pareigų buvo atleistas sausio 20 dieną. Tokį sprendimą priėmė finansų ministras Vilius Šapoka, kurio sudaryta komisija nustatė, kad D. Bradauskas, vykdydamas tarnybines pareigas, ne darbo vietoje darbo dienomis ir darbo metu sistemingai ir kryptingai susitikinėjo su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, aptarinėjo mokesčių vengimo schemas ir kitus su mokestiniais patikrinimais susijusius klausimus, nors tuo pat metu VMI vykdė „MG Baltic“ ir jos akcininkų patikrinimus.

Vasario 17-27 d. „Baltijos tyrimų“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad dauguma gyventojų – 68 proc. – buvo girdėję, kad VMI vadovas D.Bradauskas yra atleistas iš užimamų pareigų dėl to, kad jis galėjo daryti įtaką šios įstaigos atliekamiems tyrimams. 28 proc. apklaustųjų šios informacijos nebuvo girdėję, 4 proc. – nežinojo arba neatsakė į klausimą.

Apklausos duomenimis, D.Bradausko atleidimui pritarė 53 proc. gyventojų, 12 proc. teigė priešingai, dar 35 proc. neturėjo nuomonės. D.Bradausko atleidimui labiausiai pritarė vidutinio amžiaus (58 proc.) bei 50 metų ir vyresni gyventojai (55 proc.), taip pat turintieji spec. vidurinį/ koleginį arba aukštąjį išsilavinimus (atitinkamai 59 proc. ir 66 proc.), specialistai ar vadovai, turintieji savo verslą (atitinkamai 60 proc. ir 67 proc.) bei dirbantieji valstybiniame sektoriuje (58 proc.) Vyrai ir moterys šiuo klausimu pasiskirstė daugmaž tolygiai – atitinkamai 56 proc. ir 52 proc.

45 proc. apklaustųjų pasisakė, kad D.Bradausko atleidimas iš VMI vadovo pareigų buvo „teisingas, nes jis galimai piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir būdamas VMI vadovu darė įtaką šios įstaigos atliekamiems tyrimams“. 14 proc. teigė, kad tai yra „politinis susidorojimas, nes atėjus naujai valdžiai šalinami buvusios valdžios paskirti pareigūnai“, 13 proc., kad tai – „verslo grupių kovos rezultatas ir D.Bradauskas tapo šios kovos auka“. Dar 28 proc. apklaustųjų neturėjo nuomonės.

D.Bradausko atleidimą teisingu laikė dažniau vyrai nei moterys (atitinkamai 50 proc. ir 42 proc.), turintieji spec. vidurinį/ koleginį arba aukštąjį išsilavinimus (atitinkamai 50 proc. ir 56 proc.), taip pat vadovai, turintieji savo verslą bei pensininkai (atitinkamai 58 proc. ir 48 proc.).

Finansų ministerijos komisija sausio mėnesį nustatė, kad buvęs VMI vadovas D.Bradauskas pažeidė tarnybines, teisines, etines ir moralines normas, naudodamasis savo tarnybine padėtimi, teikdamas draudžiamą skleisti informaciją apie mokesčių mokėtojus, privačiai derindamas VMI veiksmus su suinteresuotomis verslo struktūromis.

Pasak komisijos, viename iš D.Bradausko susitikimų su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu R.Kurlianskiu buvo aptarinėti VMI atlikti ir atliekami UAB „Vilniaus prekyba“ ir jų akcininkų kontrolės veiksmai, D.Bradauskas atskleidė tik mokesčių administratoriui žinomą informaciją apie minėtos įmonės akcininkus, informavo apie dar vienos pageidautos įmonės mokestinio tyrimo eigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius