Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 24

Lietuvos kariai su vokiečiais dalyvaus ES operacijoje Viduržemio jūroje

Lietuvos kariai su Vokietijos karinių jūrų pajėgų atstovais dalyvaus Europos Sąjungos (ES) karinėje operacijoje Viduržemio jūroje, skirtoje ginklų bei nelegalių migrantų kontrolei.
Lietuvos karių laivų apžiūros grupė Vokietijos karo laivu plaukia į ES operacijos „Sophia“ rajoną
Lietuvos kariai / KAM nuotr.

Kaip informavo Krašto apsaugos ministerija, 12 Lietuvos karių grupė Vokietijos karo „Rhein“ laivu išplaukė į ES operacijos „Sophia“ rajoną Viduržemio jūroje. Planuojama, kad kariai pasieks tikslą iki kovo pabaigos. Prieš tai lietuvių kariai dvi savaites treniravosi su laivo „Rhein“ įgula.

„Patirtimi pasidalijo operacijoje „Sophia“ jau dalyvavę Vokietijos laivų apžiūros grupės kariai, atskirai surengę mūsų laivų apžiūros grupei treniruotes jūroje kartu su desantinėmis valtimis“, – sakė Lietuvos karių grupės vadas vyresnysis leitenantas Vytenis Bučius.

Pasak jo, Lietuvos karių integracija į Vokietijos karo laivo personalą pavyko sklandžiai, įgula juos pasitiko draugiškai ir pasistengė labai greitai integruoti į savo įgulos sudėtį.

Pagrindinės šios grupės užduotys – laivų, sukeliančių įtarimą dėl nelegalaus ginklų ar migrantų gabenimo identifikavimas, apklausa, stabdymas, apžiūra ir įtartinų asmenų bei jų plaukiojimo priemonių sulaikymas. Planuojama, kad antroji grupė pakeisti pirmosios į operacijos rajoną išvyks po dviejų trijų mėnesių.

Lietuvos kariuomenės laivo apžiūros dvi grupės dalyvauti tarptautinėje operacijoje „Sophia“ buvo parengtos jau 2016 metais. Jos sudarytos Karinių jūrų pajėgų karių pagrindu kartu su kariais iš Karo policijos, Sausumos ir Specialių operacijų pajėgų.

Lietuva operacijoje „Sophia“ dalyvauja nuo 2015 metų. Be operacijoje pradedančios dalyvauti laivo apžiūros grupės, šiuo metu du Lietuvos karininkai tarnybą vykdo Italijos karinio laivyno lėktuvnešyje „Giuseppe Garibaldi“ dislokuotoje Pajėgų vadavietėje, dar vienas karininkas tarnauja operacijos „Sophia” vadavietėje Romoje (Italija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius