Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 23

Lietuvos kariuomenė stiprina gynybinius pajėgumus: įsteigta trečia pėstininkų brigada

Stiprinant Lietuvos kariuomenės gynybinius pajėgumus ir reaguojant į besikeičiančią saugumo situaciją steigiamas naujas vienetas – lengvoji pėstininkų brigada „Aukštaitija“, praneša Krašto apsaugos ministerija.
Lengvosios pėstininkų brigados „Aukštaitija“ kovinės vėliavos įteikimo ceremonija
Lengvosios pėstininkų brigados „Aukštaitija“ kovinės vėliavos įteikimo ceremonija / Alfredo Pliadžio nuotr.

Šis vienetas formuojamas Lietuvos kariuomenės mokymo pajėgumų pagrindu. Ketvirtadienį Kazlų Rūdoje Lengvosios pėstininkų brigados „Aukštaitija“ kovinės vėliavos įteikimo ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas, kiti svečiai.

„Trečios brigados Lietuvos kariuomenėje įkūrimas – tai realūs žingsniai, stiprinant šalies gynybą. Įkurdami brigadą „Aukštaitija“ siekiame Lietuvos kariuomenės struktūrą adaptuoti prie šių dienų iššūkių. Naujasis Lietuvos kariuomenės vienetas apjungs mokomųjų padalinių profesinės karo tarnybos, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir parengtojo kariuomenės personalo rezervo karius. Tokia struktūra galės efektyviai veikti karo atveju“, – sprendimą įkurti brigadą komentavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas J.V.Žukas.

Brigadai „Aukštaitija“ taikos metu ir karo atveju vadovaus Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos vadas pulkininkas Danas Mockūnas.

Brigados „Aukštaitija“ štabas sudarytas Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos štabo karių pagrindu ir yra įsikūręs Vilniuje. Brigadai priskirti penki batalionai, kurių valdymo grupės ir štabai suformuoti Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko, Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos karių pagrindu. Manevrinius batalionų vienetus (kuopas) numatyta sudaryti iš parengtojo kariuomenės personalo rezervo karių.

Brigados žvalgybos kuopa sukomplektuota šauktinių karių, o ryšių, štabo ir aprūpinimo kuopos – krašto apsaugos sistemos institucijų profesinės karo tarnybos karių pagrindu.

Iš viso brigadą „Aukštaitija“ sudarys apie 4 500 profesinės karo tarnybos, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir parengtojo rezervo karių.

Pirmasis šiais metais rezervo karių rengimas bus organizuojamas jau balandžio mėnesį Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre Nemenčinėje. Brigados karinis rengimas bus orientuojamas į karių, tarnaujančių skirtinuose kariuomenės padaliniuose ir krašto apsaugos sistemos institucijose integraciją, veiksmų suderinamumą ir į gebėjimą šalies ginkluotos gynybos atveju vykdyti plataus spektro karines operacijas kartu su kitais Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų bei remiančiais vienetais. Naujajam kariniam vienetui priklausantys kariai taikos metu ir toliau vykdys savo tiesiogines funkcijas, tačiau periodiškai dalyvaus ir į šalies gynybą orientuotose karinėse pratybose kaip karinis vienetas.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje veikia mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ Rukloje ir motorizuotoji pėstininkų brigada „Žemaitija“, kurios štabas – Klaipėdoje. Turėdama tris pėstininkų brigadas Lietuvos kariuomenė bus pajėgi vykdyti operacijas, būtinas Lietuvos saugumui užtikrinti, užtikrinti tinkamą sąjungininkų priėmimą ir vykdyti kolektyvinės gynybos operacijas, operatyviai reaguojant į šalies suvereniteto pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius