Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 11 28

Lietuvos musulmonai Kaune surengė atvirų durų dieną

Lietuvos musulmonų bendruomenė Kauno mečetėje surengė atvirų durų dieną. Skirtingų tikėjimų ar jų neišpažįstantys žmonės galėjo pabendrauti ir daugiau sužinoti apie islamą.
Kauno mečetė
Kauno mečetė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Renginio organizatoriai tokio kauniečių susidomėjimo nesitikėję, todėl žada daugiau panašių susitikimų.

Kaune, Ramybės parke, esančios mečetės durys atviros nuo pat ryto. Pasak musulmonų bendruomenės muftijaus, renginys planuotas gerokai anksčiau, tačiau pasauliniai įvykiai dar labiau aktualizavo sumanymą priminti žmonėms ir šimtmečius besitęsiančią Lietuvos musulmonų istoriją.

Didžiausios bendruomenės įsikūrusios Vilniuje, Kaune ir Alytuje. Dauguma iš jų – Lietuvos totoriai. Bendruomenėje yra ir daugybės kitų tautų žmonių, į Lietuvą atvykusių gyventi sovietmečiu ar vėliau.

„Nuolat jaučiame trūkumą tų žinių, kurias reiktų pateikti Lietuvos žmonėms, kad jie atsigręžtų į daugiaamžę istoriją, kai mes gyvename Lietuvoje, kad į mus žiūrėtų kaip į savo kaimynus, su kuriais reikia gyventi ir sugyventi. Tai yra svarbiausia“, – tvirtina Lietuvos musulmonų muftijus Romas Jakubauskas.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje gyvena 3 tūkstančiai islamą išpažįstančių žmonių. Tačiau musulmonų bendruomenės skaičiavimais, jų yra kone trigubai daugiau – apie 8 tūkstančius.

Didžiausios bendruomenės įsikūrusios Vilniuje, Kaune ir Alytuje. Dauguma iš jų – Lietuvos totoriai. Bendruomenėje yra ir daugybės kitų tautų žmonių, į Lietuvą atvykusių gyventi sovietmečiu ar vėliau.

Bendruomenė gausėja ir šiomis dienomis, bendras tikėjimas draugėn sukviečia mūsų šalyje dirbančius ar studijuojančius musulmonus.

„Dažnai sakau savo kolegoms Vakarų Europoje, kad Lietuva galėtų būti tuo geru pavyzdžiu kitoms tautoms integracijos klausimais, pagarbos viens kitam klausimais. Tai yra labai svarbu, juk ant pagarbos ir tolerancijos yra statomi tarpžmogiški santykiai“, – sako Lietuvos musulmonų muftijus.                     

Renginyje buvo galima apžiūrėti Lietuvos totorių religinio paveldo parodą ar pasimatuoti musulmonų drabužius. Pristatytas sudėtingasis kaligrafijos mokslas bei arabų kalbos rašmenys. Tokių renginių Lietuvos musulmonų bendruomenė ateityje žada surengti daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius