Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2011 02 03

Lietuvos profsąjungos rengiasi „rimtam“ visuotiniam streikui, „kaip Europoje“

Valdžios atsisakymu pradėti derybas dėl kolektyvinės sutarties sudarymo nepatenkintos profesinės sąjungos teigia pradedančios darbuotojų balsavimus dėl streiko.
Streikas Prancūzijoje
Lietuviai žada streikuoti „europietiškai“, pavyzdžiui, kaip Prancūzijoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Streikas

„Įstaigose ir organizacijose jau pradėti balsavimai dėl streiko, kraštuose ir rajonuose kuriami streiko valdymo komitetai. Derinama streiko plėtojimo ir eigos taktika bei strategija, streikų ir akcijų koordinavimas“, – teigiama ketvirtadienį Jungtinės profesinės sąjungos išplatintame pranešime.

Per 9 tūkst. įvairių sričių, įskaitant švietimo, kultūros, socialinių paslaugų, transporto darbuotojų vienijančios Jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas sako, kad balsavimas vyksta 300–400 įstaigų, įmonių visoje šalyje. Už streiką turi pasisakyti daugiau nei pusė kiekvienos iš jų darbuotojų.

Profsąjungos vadovo teigimu, jei susitarti su valdžia nepavyks, streikas galėtų vykti ne mažiau nei po trijų mėnesių – pavasarį, kai bus baigtas balsavimas.

„Streikas turi būti valdomas per visą Lietuvą. Čia rimtas streikas, toks kaip vykdavo Europoje, ir, jeigu mes reikalaujame derybų, aišku, turime atsakyti į klausimą, kas bus, jei bus atsisakyta jas pradėti“, – BNS teigė A.Dambrauskas.

Profsąjungos vadovo teigimu, jei susitarti su valdžia nepavyks, streikas galėtų vykti ne mažiau nei po trijų mėnesių – pavasarį, kai bus baigtas balsavimas.

„Kiek buvo Kėdainiuose balsuojama, šimtu procentų buvo balsuojama. Sklandžiai vyksta balsavimai, bet, aišku, jie užims laiko“, – sakė jis.

Jungtinė profesinė sąjunga teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai prisistačiusi deryboms dėl šakos kolektyvinės sutarties sudarymo. Ji aiškina siekianti pagerinti socialines ir ekonomines sąlygas socialinį darbą dirbantiems žmonėms.

Tačiau profsąjunga teigia esanti nepatenkinta tuo, kad ministerija esą ne tik nevykdo teisės aktų įpareigojimų darbo klausimais, bet ir partijų politinių sutarčių su Jungtine profesine sąjunga – pasiekti, kad darbo santykius reguliuotų aukštesnės kolektyvinės sutartys, neva vilkina ir ignoruoja šakos kolektyvinių derybų pradžią.

„Jungtinė profesinė sąjunga siekia, kad būtų pradėtos konsultacijos dėl Nacionalinės kolektyvinės sutarties sudarymo, kad darbo santykiai nebūtų grindžiami baime ir prievarta, siekia užtikrinti darbuotojų orumą darbe. Tačiau ministerija visiškai ignoruoja profesinės sąjungos reikalavimus“, – teigiama pranešime.

Profesinė sąjunga teigia nekėlusi „išankstinių ar populistinių reikalavimų“, tačiau įstatymo nustatytu terminu atsakymas negautas.

Vyriausybei bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai įteiktas reikalavimas sudaryti taikinamąją komisiją kolektyviniam ginčui spręsti. Tačiau taip pat pradedamas balsavimas dėl streiko, kuris esą neterminuotai apimtų visą Lietuvą.

„Pareikalavome sudaryti taikinamąją komisiją, per 7 dienas ji turi būti sudaryta. Jei ji nebus sudaryta ar šalys nesusitars, bus sprendžiama streikuojant. Mes pradėjome balsavimus, kad sutvarkytume valdymą streiko, paruoštume žmones, nes teritorija didelė“, – teigė Jungtinės profesinės sąjungos pirmininkas.

Tikimasi, kad streiką palaikys ir kitos Lietuvos profsąjungos, tarptautinis profsąjungų judėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius