-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 01

Lietuvos Sąjūdžio garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis: Lietuvos brolių lenkų nepainiokime su sovietiniais lenkais

Didžiausios problemos prabėgus 25-iems metams nuo Sąjūdžio įkūrimo yra lietuvių tautos susiskaldymas, pasireiškiantis nuolatiniais etiniais konfliktais, patyčiomis ir neapykanta, Seime minint 25-ąsias Sąjūdžio įkūrimo metines kalbėjo Sąjūdžio garbės pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / BFL/ Vyginto Skaraičio nuotr.

V.Landsbergis teigė, kad konfliktai su lenkais kelia klausimą, ar Lietuvos visuomenė dar apskritai egzistuoja.

„Kaip gintis visuomenei ir valstybei, nuo tarpusavio pjautynių, reiškiančių pagreitintą Lietuvos savižudybę“, – klausė V.Landsbergis.

„Lietuvos lenkai, mūsų broliai, mūsų piliečiai, bet nepainiokime jų su sovietiniais lenkais Lietuvoje, deja, nemylinčiais ir nepripažįstančiais Lietuvos (...) Kai atsiranda gyventojų, atsisakančių kalbėti lietuviškai, tai yra specifinė grupė – sovietiniai lenkai, prie progos dar dūsaujantys, kokia gera sovietų diktatūra. Neleiskime jiems terorizuoti kaimynų, draugiškų ir lojalių Lietuvos lenkų“, – kalbėjo profesorius.

Pasak V.Landsbergio, šiuo metu Lietuvoje varžosi kelios pamatinės pažiūros: „žmogus žmogui – vilkas“ ir „žmogus žmogui – brolis“. Dabartinės visuomenės problemos kyla dėl to, kad mažėja tikėjimas krikščionybe, negerbiama šeima, žmonės savanoriškai save ištremia iš Lietuvos – emigruoja.

„Kaip gintis visuomenei ir valstybei nuo tarpusavio pjautynių, reiškiančių pagreitintą Lietuvos savižudybę, – klausė V.Landsbergis. – Ieškokime gerų atsakymų ir pamatysime išankstines juos atmetančias priemones (...) meilė žmonėms, gyvenimui ir tėvynei – visai paprasta programa.“

Jis pridūrė, kad didžiausios žmonijos problemos yra anaiptol ne finansinės, o gerokai gilesnės – kaltas dorovinis nuosmukis, panieka darbui ir tiesai. „Problemos ne kišenėje, o kaukolėje“, – sakė jis.

Pasak profesoriaus, tautinį susiskaldymą skatina ir interneto erdvėje plintanti patyčių kultūra: „Nauja veiklos erdvė nepraustaburniams yra internetas – pabraidęs po „Facebook'ų“ sąvartynus nusistebi, koks kieno malonumas ten kapstytis apkalbų replikose ir nė nepamąsčius iškart plūstis, niekinti iš aukštybių. O dar smagumas – varai tartum per visą pasaulį.“

Šeštadienį Kovo 11-osios salėje minimos Sąjūdžio 25 metų įkūrimo metinės, kur bus renkama ir nauja Lietuvos sąjūdžio vadovybė. Pastaruosius 12 metų jai vadovavo Rytas Kupčinskas.

Lietuvos persitvarkymo sąjūdis įkurtas 1988 metų birželio 3 dieną. Jį sudarė 35 žymūs Lietuvos mokslo ir meno žmonės.

Steigiamasis organizacijos suvažiavimas įvyko 1988 metų spalio 22-23 dienomis.

Šis visuomeninis judėjimas siekė ir įgyvendino Lietuvos valstybingumo atkūrimą 1990 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius