Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 07 /17:30

Lietuvos saugumo tarnybos įtaria, kad Astravo AE įvyko dar vienas incidentas

Valstybės saugumo departamentas (VSD) įtaria, kad Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje praėjusią savaitę įvyko dar vienas incidentas.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / Mariaus Jokūbaičio nuotr.

„Galiu patvirtinti, kad VSD tikrina informaciją apie galimai įvykusį incidentą Astravo atominėje elektrinėje“, – antradienį BNS sakė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas BNS sakė, kad taip pat girdėjo apie galimą incidentą ir kad jis „rimtesnis“ nei anksčiau įvykęs.

„Aš šiuo metu komandiruotėje Gruzijoje. Vakar vakare prieš išvykdamas išgirdau, kad kažkas įvyko, bet nieko negaliu konkrečiau pasakyti. Tik, kaip supratau, kad kažkas rimtesnio nei anksčiau“, – BNS telefonu sakė K.Trečiokas.

Energetikos ministras Rokas Masiulis sako, kad pasirodžiusi informacija kelia nerimą.

„Kol kas mes neturime detalių apie galimą dar vieną incidentą Astrave statomoje atominėje elektrinėje. Tačiau pasirodžiusi informacija kelia didelį nerimą dėl būsimos elektrinės saugumo“, – sakė energetikos ministras Rokas Masiulis.

Mariaus Jokūbaičio nuotr./Astravo atominė elektrinė
Mariaus Jokūbaičio nuotr./Astravo atominė elektrinė

Lietuvos užsienio reikalų ministerija ketina prašyti Baltarusijos paaiškinimų dėl galbūt įvykusio incidento statomoje Astravo atominėje elektrinėje.

„Pirmiausia, tai mes artimiausiu metu, matyt, išsiųsime eilinę notą, prašydami paaiškinti arba paneigti informaciją apie šį įvykį“, – BNS antradienį sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Jeigu tai bus patvirtinta, tai būtų labai neraminantis įvykis“, – pridūrė jis.

L.Linkevičius teigė, jog šios naujienos „dar kartą įrodo teisingą Lietuvos poziciją, kad mes reikalaujame nepriklausomų statybų stebėtojų ir statybų atitikimo tarptautiniams standartams“.

Mariaus Jokūbaičio nuotr./Astravo atominė elektrinė
Mariaus Jokūbaičio nuotr./Astravo atominė elektrinė

„Mes negauname informacijos ir negauname informacijos apie esminius klausimus, ir mes tikrai negalime teigti, kad ji saugi. Neturi būti dėl to jokių abejonių ir manau, kad tuo turi būti suinteresuoti ir tie, kurie tikina, kad visas procesas vyksta skaidriai ir tinkamai“, – kalbėjo ministras.

Tai būtų antras žinomas incidentas statant Astravo elektrinę. Prieš maždaug mėnesį joje sugriuvo būsimo branduolinės priežiūros pastato atraminės konstrukcijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketas prie Baltarusijos ambasados dėl Astravo AE grėsmės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketas prie Baltarusijos ambasados dėl Astravo AE grėsmės

Nors iš pradžių Baltarusijos atstovai neigė informaciją apie šį incidentą, vėliau patys ją patvirtino.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Vilnius reikalauja, kad Astravo atominės elektrinės statybos vyktų prižiūrint tarptautiniams ekspertams.

Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Birželį Lietuva ir Baltarusija surengs dvišales konsultacijas, kurių metu aiškinsis nesutarimus dėl statomos elektrinės.

Astravo atominę elektrinę stato Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius