-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 23 /2016 10 24

Valstiečių ir žaliųjų lyderis R.Karbauskis jau dėlioja postus: Seimo pirmininko kėdė – S.Skverneliui, premjero – B.Ropei?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai sekmadienio vakarą antrojo rinkimų turo rezultatų laukti vėl susirinko organizacijos „Švieskime vaikus“ patalpose, penktame Konstitucijos prospekto daugiabučio aukšte. Pirmajame ture 19 mandatų gavusi partija neslėpė vilčių aplenkti Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus ir būti pagrindine politine jėga, formuosiančia valdančiąją koaliciją. Jos viltys pasiteisino.
Bronis Ropė, Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis
Rinkimų naktis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos štabe / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į štabą prieš vidurnaktį grįžęs R.Karbauskis buvo sutiktas džiaugsmingai, tačiau pats pripažino, kad Lietuvos žmonių suteikta atsakomybė neleidžia smarkiai džiaugtis ir verčia permąstyti tą atsakomybę, kuri tenka partijai.

R.Karbauskis dėkojo visiems atėjusiems balsuoti piliečiams. Pasak jo, didelis rinkėjų aktyvumas užtikrino valstiečių-žaliųjų pergalę.

Nematau skirtumo nei tarp socialdemokratų, nei tarp konservatorių. Jie kol kas turi apsvarstyti savo situaciją ir apsispręsti, ar jie nori būti valdančioje koalicijoje, – sakė R.Karbauskis.

„Dabar prasideda pasirengimas iš tikro deryboms. Etapas bus vertybinių, programinių derinimųsi tarp partijų, kurios geriausiai pasirodė rinkimuose. Po savaitės, po dešimties dienų mes galėsime šnekėti apie galimas koalicijas“, – pakartojo vakaro pradžioje išsakytą mintį R.Karbauskis.

Jis tikino, kad realiausiais partneriais lieka konservatoriai ir socialdemokratai. Deryboms su konservatoriais vadovaus Rima Baškienė, o su socialdemokratais – Stasys Jakeliūnas.

„Nematau skirtumo nei tarp socialdemokratų, nei tarp konservatorių. Jie kol kas turi apsvarstyti savo situaciją ir apsispręsti, ar jie nori būti valdančioje koalicijoje, kokiems jie pasirengę kompromisams jų programų ir mūsų programos prasme“, – sakė jis.

Pasak R.Karbauskio, kol kas oponentai bando susitaikyti su pralaimėjimu ir jų reakcijos nėra adekvačios.

Kokias ministerijas galėtų siūlyti koalicijos partneriams, valstiečiai-žalieji sako kol kas negalvojantys.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas tikino, kad partija keis Lietuvos kryptį daugelyje sričių, išskyrus užsienio politiką ir krašto apsaugą.

VIDEO: R.Karbauskis papasakojo, kaip vyks derybos dėl koalicijos ir ministrų

„Aš labai tikiuosi, kad artimiausiu metu bus susitikimai su prezidente. Mes turėsime kalbėtis apie tai, kad santykiai tarp Prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo turi normalizuotis“, – sakė jis, pridurdamas, kad krašto apsaugos ministro kandidatūros tyčia iki šiol neminėjo, nes jį pasirinkti paliks prezidentei Daliai Grybauskaitei.

Pats R.Karbauskis sako norintis užimti tik Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos vadovo postą.

Pasikalbėjęs su žiniasklaida R.Karbauskis vėl nuėjo į savo kabinetą ir už uždarų durų sėdo kalbėtis su S.Skverneliu.

Premjeru B.Ropė taptų iš „bėdos“ gavus per daug postų

Anksčiau sekmadienį Partijos lyderis Ramūnas Karbauskis LRT televizijoje sakė, kad dabar, kai atsirado galimybė turėti ne tik premjero, bet ir Seimo pirmininko postą, gali būti, kad Saulius Skvernelis ir nebus siūlomas į premjerus. R.Karbauskio teigimu, kitas kandidatas į premjerus – buvęs Ignalinos rajono meras, dabartinis europarlamentaras Bronis Ropė.

Vėliau jis patikino, kad B.Ropė bus siūlomas premjeru tik tuomet, jei valstiečiai-žalieji gautų ir Seimo pirmininko postą.

„Kol kas kandidatas į premjerus yra Saulius Skvernelis“, – sakė R.Karbauskis.

Pasak jo, įmanoma, kad premjeru gali būti ir partijai visai nepriklausantis asmuo. Šis variantas esą dar nėra iki galo atmestas.

S.Skvernelis sako, kad Seimo pirmininko pozicija nėra mažiau svarbi už premjero, ypač, jei kalbama apie galios centro perkėlimą iš Vyriausybės į Seimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronis Ropė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronis Ropė

Pačiam B.Ropei šis partijos pirmininko pareiškimas buvo staigmena. Jis tikino apie galimybę eiti ministro pirmininko pareigas su R.Karbauskiu pastarąjį kartą kalbėjęs prieš mėnesį, gal pusantro.

„Ir dabar prisiminė? Esu girdėjęs, kai jis tą buvo įvardijęs anksčiau, dabar tai negirdėjau“, – teigė B.Ropė.

Dabar tų kalbų nebuvo, o ką pirmininkas nori, tą jis sako. Jo valia, – sako B.Ropė.

Jis aiškino, kad tada partijos pirmininkui pasakė, jog yra savo vietoje ir vykdo pareigą žmonėms, kurie jį išrinko į Europos Parlamentą.

„Jei jis ateis, pasakys man, kad tau siūlomas premjeras ir kada pasakysi „taip“ arba „ne“... Aš nežinau šito dalyko. Turi būti galva mano su juo ir su ta dauguma, kuri formuotųsi. O šiandien pasakyti, kad taip, aš noriu, sutinku, tai gal aš kaip žmogus būsiu netinkamas? Gal jam tinkamas, bet netinkamas daugumai, gal netinkamas prezidentei?“ – kalbėjo B.Ropė.

Jis tikino, kad kol kas premjeru tapti nesiveržia. „To klausimo šiandien iš jūsų nesitikėjau, važiuodamas į štabą apie tai negalvojau. Dabar tų kalbų nebuvo, o ką pirmininkas nori, tą jis sako. Jo valia“, – tęsė B.Ropė.

S.Skvernelis: „Laimėjome, nes dirbome“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąrašo lyderis S.Skvernelis, prieš vidurnaktį grįžęs į rinkimų štabą buvo sutiktas apkabinimais.

Jis sulaukė ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio sveikinimo skambučio.

S.Skvernelis sakė, kad kol kas negalvoja nei apie premjero, nei apie Seimo pirmininko ar ministro postą, o tik džiaugiasi esąs išrinktas Seimo nariu.

„Tai puiku. Manau, kad pas mus yra ne vienas žmogus, kuris galėtų vadovauti Vyriausybei“, – į žurnalistų repliką, kad premjero postą R.Karbauskis televizijos eteryje pasiūlė B.Ropei, reagavo S.Skvernelis.

Pasak jo, reikia sulaukti pirmadienio ryto ir derybų su būsimais koalicijos partneriais. Jais S.Skvernelis tebemato konservatorius ir socialdemokratus, o taip pat ir kitas partijas.

Manau, kad pas mus yra ne vienas žmogus, kuris galėtų vadovauti Vyriausybei, – sako S.Skvernelis.

Pasak jo, darbą su konservatoriais gali kiek apsunkinti prieš pat rinkimus pareikšta kritika.

„Jeigu tie žodžiai ir tie tikslai, kurie buvo deklaruojami visos kampanijos metu, nebuvo tik žodžiai, tai galima, bet, jeigu tai buvo tik žodžiai, reikalingi laimėti rinkimams, tai po šių rinkimų rezultatų, tai aš matau, kad nuotaikos keičiasi. Tai irgi natūralu. Pirmos emocijos, reikia palaukti. Šaltų nervų ir viskas bus aišku“, – sakė S.Skvernelis.

Jis tikino, kad dėl koalicijos derėsis tik kartu su R.Karbauskiu.

Klausiamas, kodėl laimėjo rinkimus, S.Skvernelis tikino, kad sėkmę lėmė kryptingas darbas.

„Aš manau, kad tai buvo kryptingas darbas, kryptingas darbas su žmonėmis, kryptingas darbas su savo komanda. Tikslų kėlimas, požiūrio į žmogų pakeitimas. Žmonėms, manau, ir pabodo, ir šiandien, kai turėjome debatų, jie parodė realybę. Pasirodė tikras veidas kolegų politikų, kurie pradeda kalbėti, kas čia neaišku, kas laimėjo rinkimus, neaišku, kokia bus kryptis, kada išsibėgiosite, išsilakstysite ir panašiai“, – kalbėjo valstiečių-žaliųjų lyderis.

Formuos dvi derybų grupes

Pradėjus aiškėti pirmiems rezultatams valstiečiai-žalieji pradėjo pamažu džiūgauti. R.Karbauskis tikino, kad džiaugsmas santūrus, nes jis kartu reiškia atsakomybę, kurią prisiimti partija yra visiškai pasiruošusi.

„Mums gali tekti didžiulė atsakomybė. Mes suprantame tą atsakomybę ir esame pasiruošę ją prisiimti“, – teigė R.Karbauskis.

Jis tikino, kad valstiečiai-žalieji suformuos dvi derybininkų grupes: vieną – deryboms su konservatoriams, kitą – deryboms su socialdemokratais. Šiose grupėse nei R.Karbauskis, nei S.Skvernelis nedalyvaus, o derybininkai, pasak R.Karbauskio, bus paskirti pirmadienį. Tarp jų esą bus ir nepartinių.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis: „Šiandien nieks derybų nepradės“

„Socialdemokratai ir konservatoriai yra potencialūs partneriai. Šnekant apie Liberalų sąjūdį, aš jau kalbėjau, kad nematau tokios galimybės, o šnekant apie mažesnes partijas, tai per mažos tiesiog frakcijos, kad jas junginėti į koaliciją“, – aiškino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Jis tikino neatmetantis didžiosios koalicijos ir su konservatoriais, ir su socialdemokratais idėjos, nepaisant valstiečiams-žaliesiems palankių preliminarių rinkimų rezultatų.

Tikėjosi pergalės 10 mandatų skirtumu

R.Karbauskis vakaro pradžioje sakė besitikintis pergalės 16-31 vienmandatėje apygardoje.

Pasak jo, nemažas rinkėjų aktyvumas yra palankus valstiečiams-žaliesiems ir gali lemti jų pergalę net 10 mandatų skirtumu.

„Aš tikiu, kad gali būti pakankamai įdomus rezultatas. Kad laimėsime ir labai stipriai. Stipriai – tai yra dešimt mandatų daugiau nei kiti“, – kalbėjo jis.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąrašo lyderis S.Skvernelis sako, kad valstiečiai-žalieji jau dabar gali švęsti pergalę, nes, palyginti su praėjusiais rinkimais, rezultatus smarkiai pagerino.

Sekmadienio vakarą į valstiečių-žaliųjų rinkimų štabą susirinko apie dvidešimt partijos kandidatų. Jie rinkimų rezultatų vėl laukia blaiviai, vaišinasi kava, arbata, šakočiu, trispalvės spalvų paprikomis, sausainiais, vaisiais ir saldainiais. Sveikuolis Dainius Kepenis partiečiams parūpino žuvies.

Partijos pirmininkas R.Karbauskis, kaip ir per pirmąjį turą, daugiausia laiko leido savo kabinete prie kompiuterio, o ne bendroje salėje. S.Skvernelis į štabą užsukdavo tik trumpam tarp vizitų televizijose.

Naktį nesiderės

Derėtis dėl koalicijos dar naktį R.Karbauskis nebuvo nusiteikęs. Jis tikino, kad derybos iki koalicijos sudarymo gali užtrukti nuo savaitės iki dešimties dienų.

„Šiandien niekas derybų nepradės. Mes suformuosime derybų grupes ir jos šnekėsis apie programas, apie vertybes. O po tam tikro laiko, kai bus susitarta dėl tų dalykų, bus šnekamasi apie koalicijas“, – sekmadienį, apie 20 val. vakaro, teigė R.Karbauskis.

S.Skvernelis tikino, kad derybinėse grupėse nebus nei jo, nei R.Karbauskio, nes bus kalbama apie programų suderinimą.

„Tai bus žmonės, kurie dirbę su programa yra ir turės mūsų įgaliojimus tai daryti“, – aiškino S.Skvernelis.

Pasak R.Karbauskio, valstiečiai-žalieji su konservatorių-liberalų bloku derėtis jokiu būdu neketina, todėl, jei Tėvynės sąjunga ir Liberalų sąjūdis sekmadienį susiburs į bloką, „tai galės patys tą koaliciją ir turėti“.

Tuo tarpu S.Skvernelis sako, kad bus „kažkaip per vidurį“ tarp R.Karbausio kategoriškos pozicijos net Liberalų sąjūdžio priėmimo klausimu ir jo atlapaširdiško noro kalbėtis su visais.

Peržiūrėti turinį naujame langeRinkimų rezultatai

Nenusileis dėl krepšelių ir alkoholio

R.Karbauskis sako, kad valstiečiai-žalieji nenusileis dėl savo programinių nuostatų naikinti moksleivių krepšelių.

„Nes prie dabartinės sistemos mes negalime iš viso daryti jokios reformos“, – aiškino jis.

Taip pat R.Karbauskis griežtai reikalaus į Vyriausybės programą neįrašyti jokių planų dėl Visagino atominės elektrinės statybų.

Tačiau jis jau ne taip griežtai kalba apie valstybinio alkoholio prekybos monopolio kūrimą.

„Turime šnekėtis apie tai labai rimtai. Aš turiu tokią nuostatą, bet šnekėsimės su koalicijos partneriais. Čia dar nėra toks principinis dalykas, kad dėl to nedarytume koalicijos arba darytume. Aš manau, kad mes įtikinsime“, – sakė R.Karbauskis.

Nori neįmanomo?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis iki šiol sako labiausiai pasisakysiantis už plačią koaliciją, kurioje su valstiečiais-žaliaisiais dirbtų ir konservatoriai, ir socialdemokratai. Taip pat R.Karbauskis norėtų, kad visų partijų pirmininkai liktų dirbti Seime, o Vyriausybę formuotų profesionalai.

„Jeigu mes sutarsime, kad pagrindinis interesas yra sustabdyti emigraciją, daryti kitus dalykus, kuriuos mes turime padaryti, tai vardan ko būti opozicija? Profesionalų Vyriausybė bus formuojama, esu tuo tikras“ – sekmadienį sakė jis.

Tačiau tokios koalicijos nenori nei socialdemokratai, nei konservatoriai.

Profesionalų Vyriausybė bus formuojama, esu tuo tikras, – sako R.Karbauskis.

Pastarieji nėra linkę koalicijos formuoti be Liberalų sąjūdžio. Preliminarūs šių partijų bendradarbiavimo planai pradėti sudarinėti dar naktį po pirmojo rinkimų turo, todėl nebūtų staigmena, jei prie derybų stalo šios partijos bandytų sėsti kaip vienas blokas.

Pastaruoju metu G.Landsbergis ir R.Karbauskis vienas kitam demonstravo atvirą antipatiją. Debatuose ir socialiniame tinkle „Facebook“ galimi būsimi politiniai partneriai vienas kitam negailėjo aštrių žodžių, o G.Landsbergis išreiškė viltį, kad dėl koalicijos derėsis ne R.Karbauskis, o S.Skvernelis.

„Jei tas žmogus atvedė sąrašą į priekį, aš praktiškai esu įsitikinęs, kad dėl jo ta partija taip gerai pasirodė rinkimuose, tai aš manau, kad jeigu žmonės jam davė atsakomybę vesti sąrašą, jis nuo tos atsakomybės nebėgs“, – svarstė G.Landsbergis.

Pats R.Karbauskis sako nesielgiantis arogantiškai. Pasak jo, arogantiška yra kalbėti apie koalicijų sudarymą dar naktį. „Matyt, ne mes arogantiški. Yra tam tikros taisyklės. Jos bus pakeistos. Jei iki šiol buvo vienaip, tai dabar bus truputį kitaip“, – sakė jis.

S.Skvernelis tikino, kad pastarosios dvi savaitės pakeitė rinkimų kampanijos eigą ir „ne į gerąją pusę“. Pasak jo, prieš vastiečius-žaliuosius neetiškai buvo ištraukta Rusijos korta ir tai buvo nepadoru.

R.Karbauskio elgesį valstiečių-žaliųjų sąrašo lyderis vertino atsargiai. Anot jo, seniai buvo žinoma, kad „R.Karbauskis yra pakankamai kietas žmogus, kietas derybininkas, žmogus, kuris laikosi žodžio visada“.

Peržiūrėti turinį naujame langeRinkėjų aktyvumas

Užsikirto kelius

Dar prieš rinkimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas R.Karbauskis yra pasakęs, kad neformuos koalicijos su „Tvarka ir teisingumu“ ir Darbo partija, kuri šiuose rinkimuose nė nesurinko 5 proc. rinkėjų paramos.

Iškart po pirmojo rinkimų turo 15min debatuose R.Karbauskis pareiškė, kad „jokiu būdu“ nesudarinės koalicijos ir su Liberalų sąjūdžiu, mat nemato galimybių suderinti savo ir šios partijos programų. Taip pat jis pareiškė nenorinti koalicijos ir su Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Be to, R.Karbauskis yra pareiškęs, kad nepritartų konservatorių siūlymui finansų ministru skirti buvusį premjerą Andrių Kubilių.

Savo ruožtu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatų sąrašo lyderis S.Skvernelis sekmadienį tikino matantis galimybę dirbti koalicijoje su visomis politinėmis jėgomis, taip pat ir su liberalais.

Populiarumas smarkiai augo

Šiuose Seimo rinkimuose Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga tikisi surinkti 20-30 proc daugiamandatėje rinkimų apygardoje ir po abiejų turų turėti 35-50 parlamentarų mandatų.

Pirmajame rinkimų ture daugiamandatėje apygardoje valstiečiai-žalieji liko antri ir laimėjo 19 mandatų naujos kadencijos Seime.

Pastaruoju metu valstiečių-žaliųjų populiarumas augo. 2008-ųjų Valstiečių liaudininkų vardu pasivadinusi R.Karbauskio vedama partija Seimo rinkimuose buvo surinkusi vos 3,73 proc. rinkėjų balsų ir parlamente turėjo tris vienmandatėse išrinktus parlamentarus – Rimą Baškienę, Konstantą Ramelį ir Antaną Baurą.

2012 m. Seimo rinkimuose partija sulaukė 3,83 proc. rinkėjų palaikymo ir į Seimą pateko tik Šiaulių kaimiškojoje vienmandatėje apygardoje išrinkta R.Baškienė.

2015 m. Europos Parlamento rinkimuose už valstiečius-žaliuosius jau balsavo 6,24 proc. rinkėjų.

Partijos reitingai itin smarkiai ūgtelėjo po to, kai su ja dalyvauti rinkimuose nutarė buvęs vidaus reikalų ministras S.Skvernelis. Šiuo metu „Vilmorus“ atlikta visuomenės apklausa rodo, kad valstiečius-žaliuosius palaiko 12, 6 proc. rinkėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius