-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 07

Lietuvos žiniasklaidos prievaizdai: Pirmasis Baltijos kanalas ne tik skleidžia propagandą, bet ir gali užsiimti antivalstybine veikla

Lietuvos žurnalistų etiką ir galimus įstatymų pažeidimus vertinančių institucijų vadovai vieningi – Pirmasis Baltijos kanalas (PBK), rodydamas propagandinę laidą apie tragiškus 1991 m. sausio 13-osios įvykius, galėjo pažeisti ne tik žurnalistinę etiką ir žmogišką padorumą, tačiau ir vykdyti antivalstybinę veiklą.
1991 sausio 13-oji
1991 sausio 13-oji

Dėl propagandinėje laidoje nuskambėjusių teiginių artimiausiu metu tyrimą gali pradėti ir Lietuvos generalinė prokuratūra. Už samprotavimus, kad sausio 13-ąją „savi šaudė į savus“, Lietuvoje jau buvo nubaustas Socialistinio liaudies fronto veikėjas Algirdas Paleckis. Sankcijų gali sulaukti ir jo pramintomis pėdomis žengiantis PBK.

Kremliaus ruporas

„PBK - tai labai rimtas propagandinis kanalas“, – sakė L.Slušnys.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Sluanys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Linas Slušnys

Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos pirmininkas Linas Slušnys 15min.lt nurodė, kad su PBK išpuoliais komisija susiduria ne pirmą kartą. „Su šiuo televizijos kanalu jau esame susidūrę ir turiu pripažinti, jog mes esame bejėgiai, nes tai – ne mūsų šalies jurisdikcija. Transliuotojas registruotas Latvijoje. Net jei kas nors pasiskųstų, mes neturėtume ką kviesti į posėdį“, – sakė jis.

Pasak jo, nekyla didelių abejonių, jog PBK kuriamos laidos yra propagandinio pobūdžio, tačiau užsienio žurnalistų etikos klausimai Lietuvos institucijoms neįkandami: „Šis kanalas kliūva ne pirmą kartą. Jis yra labai rimtas propagandinis kanalas, tačiau mes vertiname Lietuvos žurnalistų etiką, o čia reikėtų tarptautinių organizacijų pagalbos.“

Antivalstybinė veikla

„Kai kalbame apie valstybei svarbius dalykus, susijusius su jos teritorijos vientisumu, jos interesų pažeidimu pagal Baudžiamąjį kodeksą, tai tyrimo turi imtis prokuratūra“, – nurodė D.Radzevičius.

Dainius Radzevičius
Dainius Radzevičius

Lietuvos Žurnalistų sąjungos pirmininkas, Radijo ir televizijos komisijos narys Dainius Radzevičius 15min.lt sakė, kad šiuo atveju reiktų kalbėti ne tik apie etiką, bet ir apie galimą antivalstybinę veiklą. „Šiuo atveju galime kalbėti apie televizijos turinį, kuris pažeidė ne vieną įstatymą. Tai ne tik įvairių nesantaikų kurstymas, bet ir antivalstybinė veikla. Lietuvoje vienintelė institucija, kuri tiesiogiai atsakinga už šių straipsnių priežiūrą, yra prokuratūra“, – nurodė jis.

Lietuvoje pagal Visuomenės informavimo įstatymą apriboti vieno ar kito turinio skleidimą gali tik teismas. „Jau turime precedentų, kai privatūs asmenys kreipėsi į teismą, kad būtų bent jau laikinai sustabdytas laidos transliavimas. Taip atsitiko vienai iš TV3 televizijos laidų. Tačiau kai kalbame apie valstybei svarbius dalykus, susijusius su jos teritorijos vientisumu, jos interesų pažeidimu, pagal Lietuvos Baudžiamąjį kodeksą, tyrimo turi imtis prokuratūra“, – patikslino D.Radzevičius.

Pasak jo, Radijo ir televizijos komisija gali taikyti baudas ar kitas sankcijas televizijos kanalams tik po to, kai yra konstatuotas aiškus pažeidimas.

Neturim alternatyvos

Lietuvos Žurnalistų sąjungos pirmininkui abejonių sukėlė ne tik ši konkreti laida: „Žiūriu daug televizijų, todėl pastebiu, kad programos, kurios transliuojamos iš užsienio, dažnai kelia klausimų dėl informacinių atakų ir jų rengėjų geopolitinių tikslų. Objektyvumo klausimas iškyla tose laidose, kuriose dėstomas požiūris į istorinius ar politinius reiškinius. Plika akimi galima pastebėti, kad ten dominuoja viena linija, kuri nėra susijusi su viešu interesu žinoti objektyvią tiesą.“

Pasak jo, Lietuvoje turime labai mažai alternatyviai kuriamo turinio Lietuvos nacionaliniuose kanaluose, todėl iš užsienio ateinanti produkcija šią nišą labai lengvai užpildo.

Tado Dambrausko nuotr./Laužai 1991-ųjų sausio 13-osios iavakarėse
Tado Dambrausko nuotr./Laužai 1991-ųjų sausio 13-osios išvakarėse

D.Radzevičiaus manymu, šioje situacijoje generalinė prokuratūra delsia per ilgai. „A.Paleckio atveju prokuratūra kreipėsi į teismą. Dabar įvykęs analogiškas atvejis rodo, kad prokuratūra turėtų reaguoti greičiau ir užtikrinti, jog nebūtų daromi nusikaltimai. Teismo precedentas galioja, todėl tokią veiką vertinti neturėtų būti sunku“, – sakė jis.

Žada apginti valstybės interesus

„Tai mūsų pareiga ir mes apginsim valstybės interesus“, – sakė E.Vaitiekūnas.

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Evaldas Vaitiekūnas 15min.lt patvirtino, kad tyrimas jau pradėtas. „Pradėjome tyrimą. Greitai turėsime teisinį vertinimą. Jau ruošiama užklausa Latvijai, nes ten įsikūręs PBK. Šis įvykis tikrai neliks nepastebėtas. Šį trečiadienį bus komisijos posėdis, kuriame svarstysime šią situaciją“, – nurodė komisijos vadovas.

Paklaustas, ar neturėtų būti kreiptasi į prokurorus, E.Vaitiekūnas siūlė palaukti išvadų: „Galbūt ir taip, tačiau tai nutarsime, kai gausime teisininkų įvertinimus. Garantuoju, kad tai neliks nepastebėta. Tai mūsų pareiga ir mes apginsim valstybės interesus.“

Pasak jo, tai ne pirmas kartas, kai PBK padaro pažeidimus. 2005 m, PBK yra skirta piniginė bauda.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė 15min.lt sakė, kad situacija vertinama ir artimiausiu metu bus priimtas sprendimas, ar pradėti ikiteisminį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius