-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 08

Lukiškių aikštės liepas vilniečiai saugojo apkabinę, leidimai jas kirsti dar neišduoti

Lukiškių aikštės rekonstrukcija kelia emocijų ne tik dėl čia planuojamo statyti paminklo. Daliai vilniečių neramu dėl medžių aikštėje, kuriuos galbūt teks nukirsti, visų pirma – senų liepų. Norėdami jas apsaugoti žmonės gyva grandine apjuosė aikštę, o pačias liepas apkabino. Tačiau Vilniaus savivaldybė tikina, kad kol kas nėra išduota leidimas nukirsti nė vieną medį.
Lukiškių aikštė
Lukiškių aikštė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Leiskime medžiams gyvuoti“

Į trumpą akciją vilniečiai buvo kviečiasi susiburti ketvirtadienio vakarą, 18 valandą. Akcijos rengėjų teigimu, Vilnius tuo ir nuostabus, kad toks žalias. „Leiskime medžiams gyvuoti, juk jie mūsų senoliai, jie senbuviai šių žemių. Apkabinkime medžius, kad ir jie, ir mes suprastume, kad esame vieni kitiems svarbūs. Apsaugokime Lukiškių aikštės liepas“, – taip apie būsimą renginį buvo rašoma socialiniame tinkle „Facebook“.

Akcijos kvietime taip pat teigta, kad dalis liepų yra aptvertos aikštės teritorijoje, tačiau dalį žadama iškirsti, ypač – aplink Lukiškių aikštę.

Akcijos Lukiškių a. dalyvių nuotr./Akcija Lukiškių aikštėje – apkabino liepas
Akcijos Lukiškių a. dalyvių nuotr./Akcija Lukiškių aikštėje – apkabino liepas

Tačiau Vilniaus savivaldybės atstovai tvirtina, kad kol kas nėra gautas nė vienas leidimas nukirsti liepą ar kitą Lukiškių aikštės ir jos prieigų medį. O ir pagal teritorijos kraštovaizdžio planą iškirsti ketinama tik tuos medžius, kurie yra sunykę, pažeisti ir jau neišgydomi.

Auga 260, iškirs 55, pasodins 250 medžių

Iš viso šiuo metu aikštėje ir jos prieigose yra apie 260 medžių. Planuojama, kad nukirsti teks 55. Tačiau atsodinta čia bus net daugiau nei 250 naujų medelių, tad po aikštės rekonstrukcijos iš viso čia bus net apie 450 medžių.

Pasitarimus, kurie medžiai vis dėlto turėtų būti nukirsti, žadama rengti ne tik su specialistais, bet ir su visuomene.

Vilniaus merui Remigijui Šimašiui jau irgi ne kartą teko kartoti, kad jis nėra tas meras, kuris su malonumu stebėtų kertamus medžius Vilniaus mieste.

„Aš visada būnu toje pusėje, kad jeigu medžio įmanoma nekirsti, tai jį reikia palikti augti ir prižiūrėti. Ar juos reikia kirsti, turi pasakyti specialistai, nes tai ir parko planavimo, ir medžių sveikatos dalykai. Žinoma, nesinori, kad koks medis užgriūtų ant praeivių“, – kalbėjo meras.

R.Šimašiaus teigimu, šiemet Vilniuje bus pasodinta 1140 didelių medžių, neskaičiuojant mažus sodinukus, privačias iniciatyvas ir t.t. „Tai rimtas atnaujinimas. O Lukiškių aikštėje, kurią aš net labiau linkęs vadinti Lukiškių parku, po rekonstrukcijos turi atsirasti gerokai daugiau, nei yra šiandien ir likti viešos erdvės – pievos“, – kalbėjo meras.

Akcijos Lukiškių a. dalyvių nuotr./Akcija Lukiškių aikštėje – apkabino liepas
Akcijos Lukiškių a. dalyvių nuotr./Akcija Lukiškių aikštėje – apkabino liepas

Vertins kiekvieną medį

Medį reikia kirsti tik tada, kai kitos išeities nėra. „Ir tują reikėjo pjauti todėl, kad ji buvo ant dviračių tako, – nelegaliai užžėlusių tujų pjovimą Žvėryne prisiminė R.Šimašius. – Jeigu medis gali užgriūti, tai jį reikia kirsti. Anksčiau praktika tokia buvo, o ir dabar kartais pasitaiko, kad ir sveiki medžiai nukertami. Lukiškių aikštėje to neturėtų būti. Kai kurių kirtimų tikrai nesuprantu. Tarkim, stačiatikių cerkvės noras iškirsti medžius Basanavičiaus gatvėje, nesuprantu ir Kultūros paveldo departamento pritarimo, kad čia tvora yra svarbesnė, nei į ją įaugęs senas medis.“

Lukiškių aikštės medžiai bus įvertinti kiekvienas atskirai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lukiškių aikštė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lukiškių aikštė

Ši viena iš centrinių Vilniaus aikščių pradėta tvarkyti pernai vasarą. Šiems darbams buvo numatyta ir Vyriausybė skyrė 2,1 mln. eurų, tačiau rudenį paaiškėjo, kad tiek neužteks – buvo prašoma iš viso per 3,8 mln. eurų.

Ir tują reikėjo pjauti todėl, kad ji buvo ant dviračių tako, – sakė R.Šimašius.

Vilniaus meras R.Šimašius lapkritį BNS sakė, kad papildomo finansavimo prireikė darbo grupėje galutinai patvirtinus aikštės architektūrinę idėją, kurios iki tol nebuvo: „Sprendinius derinant, buvo akivaizdu, kad pagal tuos kiekius, kiek buvo numatyta visų dalykų, ta aikštė būtų buvusi pusiau lupta, pusiau skusta, su aštuoniais suoleliais, kiek atsimenu, ir keletu šviestuvų. Akivaizdu, kad tai parengta pagal dabartinį aikštės modelį ir tai nėra tas, kas tarnautų miestiečių lūkesčiams ir reprezentacijai. Buvo patvirtintas galutinis architektūrinis sprendimas, pagal kurį reikia nupirkti papildomų darbų tam sprendimui realizuoti.“

Kol kas papildomi pinigai dar neskirti. Vis dėlto tikimasi, kad aikštės tvarkymo darbai bus baigti šiemet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius