Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 22

Lūžusi nosis ir dvi savaitės ligoninėje: mergaičių smurtas už septynis eurus

Tai istorija, kuri nereikalauja antrųjų pusių išklausymo, nes jos jau buvo išklausytos policijos komisariate. Taip pat nereikia konkrečių vardų ir pavardžių, nes dauguma konflikto dalyvių – nepilnametės merginos. Paminėjus Naująją Akmenę nereikia pamiršti, kad taip nutinka bet kuriame mieste. Motina atvirai papasakojo sumuštos dukros istoriją.
Smurtas
Smurtas / 123rf.com nuotr.

Naujosios Akmenės gyventoja Reda pamena, kad jos dukra vieną šio pavasario dieną iš mokyklos grįžo gerokai persigandusi. Ji pradėjo bijoti eiti į mokyklą. Tai jai sukeldavo vis didesnį stresą.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad mano dukra ir kelios klasiokės, buvusios draugės, susipyko. Apsižodžiavo, kaltindamos viena kitą apkalbomis. Tokių dalykų tarp paauglių pasitaiko“, – pradėjo moteris ir perėjo prie dalykų, kurių neturėtų pasitaikyti, kurių toleruoti nevalia.

Draugės pasiskundė ne savo tėvams, o kitai draugei, kuri gyvena Papilės apylinkėse.

Draugės pasiskundė ne savo tėvams, o kitai draugei, kuri gyvena Papilės apylinkėse. Ji Naujojoje Akmenėje nesimoko, tačiau dažnai atvažiuoja, mat čia gyvena jos tėvas.

Atvykėlė su draugėmis gatvėje paauglę apstumdė ir pagrasino – jei skųsies, bus blogai.

Šitaip užpulta ir baimėje gyvenanti paauglė pasiskundė ne kam kitam, o savo mamai. Ši pradėjo aiškintis situaciją. Žinoma, apie tai sužinojo ir grasintojos.

Antrąją Velykų dieną smurtautoja su savo draugėmis po miestą važinėjo dviračiais ir pamatė gatvėje jau minėta savo auką.

Jos pastojo kelią, o atvykėlė du kartus trenkė mergaitei į veidą iš galvos – juk sakė niekam nesiskųsti. Kruvina mergaitė parbėgo namo. Motina ją išvežė į Šiaulių ligoninę. Dvi savaites buvo gydoma sulaužyta nosis ir smegenų sutrenkimas.

Vien tik žodžiai

Reda tą pačią dieną, kuomet buvo sužalota jos dukra, parašė pareiškimą dėl įvykio Akmenės policijoje. Visus reikiamus duomenis pateikė laiku. Taip pat policija turėjo gauti duomenis ir iš ligoninės.

Kitą dieną, lankydama savo vaiką, moteris sužinojo, kad smurtautojos nesiliauja. Per drauges liepė perduoti – jei neatsiimsi pareiškimo, tau bus dar blogiau. Ši žinia perduota gudriai – žodžiu, o ne elektroninėmis žinutėmis.

Per drauges liepė perduoti – jei neatsiimsi pareiškimo, tau bus dar blogiau.

„Tuomet aš vėl į policiją, tačiau iš manęs kito pareiškimo jau nepriėmė. Pasakė, kad bus kitą dieną tyrėjas – ateik.

Tuoj pat nuvykau į Vaikų teisių apsaugos skyrių. Jie iš manęs sužinojo apie įvykį. Policija apie tai nebuvo pranešusi, nors smurtavusi mergaitė tikrai yra iš problemiškos šeimos“, – pamena moteris.

Vaikų teisių sargai pažadėjo padėti visokeriopai ir davė gana vertingą patarimą – apie įvykį parašyti laišką www.policija.lt – gal suveiks. Suveikė. Su moterimi skubiai susisiekė Naujosios Akmenės pareigūnai ir priėmė visus dokumentus bei pareiškimus.

Taip pat skubiai buvo surengta visų įvykio dalyvių akistata. Iš pradžių buvo nejauki tyla. Paauglės pratrūko kalbėti tuomet, kai pareigūnė užsiminė nieko joms negalinti padaryti – per jaunos, nepilnametės.

Galiausiai nosį sulaužiusios mergaitės motinai buvo skirta septynių eurų bauda. Tuo visas tyrimas ir baigėsi.

Reda taip pat bandė aiškintis situaciją ir mokykloje. Stengėsi visus informuoti, kad tai nepasikartotų.

Apie sumuštą mergaitę buvo informuotos klasės auklėtoja ir socialinė pedagogė, tačiau iš jų pagalbos ar bent supratimo daug nesulaukė: „Man pasakė, kad niekas neprivalo mokykloje apie tai kabinti skelbimų. Ir išvis – ko aš čia vaikštau ir pasakoju.“

Direktorius buvo diplomatiškas. Prisipažino, kad apie incidentą išgirdo pirmą kartą, nors jau buvo praėję dvi su puse savaitės. Pažadėjo padėti viskuo, kuo tik pajėgs.

Vien dėl tokio direktoriaus geranoriško palaikymo ir supratimo sumuštos mergaitės mama sako neiškėlusi savo dukros į kitą mokyklą – iki baigimo juk liko mokytis mėnuo su trupučiu.

Moteris prisiminė, kaip prieš keliolika metų Naujojoje Akmenėje buvo nužudyta mergaitė – vien dėl apkalbų: „Turėtume užbėgti tam už akių. O kas vyksta dabar? Smurtavusių mergaičių mamos kalbasi – kokia arogantiška, kaip ji mus puola. Ar turėčiau padėkoti, kad sumušė mano vaiką?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius