Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 25

Lytiškumo programa: neleistina kontracepcijos prilyginti susilaikymui

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė patvirtino Sveikatos ir lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai bendrąją programą, kurios rengimas kėlė daug diskusijų visuomenėje.
Protesto akcija prie Švietimo ir mokslo ministerijos
Protesto akcija prie Švietimo ir mokslo ministerijos / Šarūnės Janušonytės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Ministerija

Bene daugiausiai prieštaravimų rengiant programą kilo dėl to, kaip vaikams turėtų būti pristatomi lytiniai santykiai, kontracepcija.

Patvirtintoje programoje nurodoma, kad neleistina „kontracepcijos naudojimą (vartojimą) pateikti kaip lygiavertę alternatyvą susilaikymui nuo lytinių santykių iki pilnametystės“. Joje taip pat sakoma, kad vaikai turėtų gebėti „sieti lytiškumo raišką su vaisingumu ir galimybe susilaukti vaikų ateityje, asmenybės formavimusi, tarpusavio santykių kūrimu, meile; priimti atsakingus sprendimus dėl lytinio gyvenimo pradžios, nėštumo ir gimdymo, įvertinti ateities perspektyvoje rizikingo lytinio elgesio galimas pasekmes, pasirinkti tinkamus sprendimo būdus siekiant jų išvengti“.

Programa, skirta pradiniam, pagrindiniam ir viduriniam ugdymui, jos kertinė tema – visuminė sveikata, apimanti sveikatos, sveikos gyvensenos ir šeimos sampratas, taip pat fizinę sveikatą, psichikos sveikatą ir socialinę sveikatą, aiškina Švietimo ir mokslo ministerija.

„Programa parengta atsakingai, atsižvelgus į mokslininkų, sveikatos specialistų nuomonę, mokslinių tyrimų duomenis, sveikatos statistiką, taip pat derinant su Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, programos projektui pritarė Bendrojo ugdymo taryba (...). Įgyvendinant programą mokiniams bus ne tik suteikiama žinių apie lytiškumą, sveikatą, šeimą, bet ir formuojamos vertybės, kritinis požiūris, atsakingas elgesys, ugdomi sveikos gyvensenos gebėjimai ir įgūdžiai“, – ministerijos pranešime teigia A.Pitrėnienė.

Didžioji dalis programos temų bus integruoti į mokomuosius dalykus, išsiaiškinti tam tikrus klausimus galės padėti visuomenės sveikatos priežiūros specialistas ar mokyklos psichologas, bendradarbiaudamas su įvairių dalykų mokytojais, klasių vadovais. Mokytojams, dirbsiantiems pagal naują programą, Ugdymo plėtotės centras planuoja rengti mokymus, organizuoti metodinę pagalbą.

Pagal naują programą mokyklose bus pradėta dirbti nuo kitų mokslo metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius