-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Lingė paviešino savo parlamentines išlaidas: aiškina, kam jam reikia dviejų „iPhone“

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė paviešino detalias savo parlamentines išlaidas ir paaiškino, kad jam reikėjo net dviejų naujų telefonų, kitos įrangos. M.Lingė išlaidas paviešino Seimą drebinant „Skaidrinam“ iniciatyvai.
Mindaugas Lingė
Mindaugas Lingė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

M.Lingė detalias savo išlaidas bei paaiškinimus paskelbė savo paskyroje „Facebook“.

Jis taip pat teigia, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijoje įvyko pokalbis, kurio metu frakcijos nariai pakviesti „įsivertinti savo išlaidas“.

Pateikiame M.Lingės ataskaitą.

Panaudojo pusę leistinos sumos

Taigi per šios kadencijos laikotarpį (38 mėnesius) parlamentinei veiklai galėjau panaudoti maksimalią sumą 53 061 eur, tačiau panaudojau 27 051 eurų, t.y. 50,9 proc. nuo visos galimos sumos. Arba vidutiniškai po 712 eur per mėnesį.

Kodėl tiek, ir kodėl ne visą? Nes naudojau tam, kam reikia, ir tiek, kiek reikia. Beje, jei atmesime du Seimo narius, kurie parlamentinės veiklos išlaidoms nepanaudojo nė euro (Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė), šios kadencijos lėšų panaudojimo vidurkis vienam Seimo nariui yra apie 42,8 tūkst. eur. (neįskaičiuojant paskutinio 2023 ketvirčio duomenų, nes jų dar nėra subendrintų). Todėl mano išlaidos gerokai atsilieka nuo jo, nors tikrai nesijaučiau, kad savo veiklą vykdyčiau neaktyviai.

Pagrindinės išlaidos:

Susisiekimas:

Kurui – 10993,56 eurų, arba 289 eur per mėnesį. Kodėl tiek? Seimo nario darbas nėra apribotas atstovavimu tai apygardai, kurioje išrinktas (aš išrinktas Šeškinėje). Darbas daugiamandatėje – reikšminga veiklos sritis: susitikimai su gyventojais, diskusijos, renginiai. Turiu įvairių pareigų ir atsakomybių, tad važinėti tenka po visą Lietuvą. Jei sekate mano FB – galite tai matyti. Taigi ~ 290 eur/mėn. vertinu kaip labai racionalias ir pagrįstas išlaidas.

Kurui – 10993,56 eurų, arba 289 eur per mėnesį. Kodėl tiek?

Susisiekimas kitomis transporto priemonėmis – 556,58 eurų, arba 14,6 eurų/mėn. (Bolt, traukiniai, autobusai). Kodėl važinėju ir kitu transportu? Todėl, kad šeimoje yra vienas automobilis ir situacijų būna įvairių, kai tenka rinktis ir kitas transporto priemones.

Automobilio remontui – 3206 eur, arba 84 eur/mėn. Važinėju 10 metų senumo savo asmeniniu automobiliu „Toyota Avensis“, kasmetinis techninis aptarnavimas nemažai atsieina, o neseniai turėjau rimtesnių remonto problemų.

Transporto nuoma ekskursijoms – 150 eurų.

Automobilio draudimams – 1585,13 eurų.

Padangos ir keitimai – 326 eurų.

Biuras ir įranga:

Biuro įrengimas (Šeškinėje) – 714,8 eurų. Patalpas gavau iš seniūnijos, kainavo tik baldai.

Telefonai: du iPhone telefonai – 1938,38 eurų (pirkti 2022 ir 2023 m. pavasarį). Kodėl du? Nes turiu dvi aktyviai naudojamas korteles. Vieną numerį laikau nuo darbo Prezidentūroje laikų, į kurį didelė dalis žurnalistų skambina ir dabar, kitas numeris – Seimo kortelė. Telefonai ne Pro ir ne MaxPro, tai kaina bendra nesiekia sumos, skambėjusios mokant už vieną įrenginį. Šios rūšies telefonus naudojau ir anksčiau. Už parlamentines pirkau ne iš karto, o kai tam iškilo poreikis.

Kompiuterinė įranga – iPad (nuoma + išsipirkimas) – 1411,93 eurų (2021 m.). Pradžioje kadencijos įrangą buvo galima nuomotis. Tai dalį laiko nuomojau, o vėliau sumokėjau likutinę vertę. Atskiro kompiuterio nepirkau, naudoju Seimo duotą, o iPad kaip darbinį kompiuterį naudoju išvykose, taip pat nešuosi į Seimo posėdžius.

Dvejos belaidės ausinės – 454 eurai. Antrąsias įsigijau visai neseniai – gruodžio mėn. kai kurį laiką maniau, jog esu pametęs turėtąsias. Priminsiu, kad perkant įrangą likus metams iki kadencijos pabaigos, po rinkimų ji lieka Seime, todėl antrosios ausinės ten ir liktų – bet juk pirkau darbui, o ne tam, kad turėčiau po kadencijos.

Telefono priedai (apsaugos nuo sudužimo) – 79 eurų.

Kursai, kanceliarinės ir paslaugos:

Anglų kalbos kursai – 670 eurų. Mokykloje mokiausi prancūzų, tai anglų k. turiu skirti daugiau dėmesio.

Leidinių prenumeratos (The Economist, Literatūra ir menas, Naujasis Židinys) – 698 eurai.

Maketavimai ir leidyba (atvirutės, plakatai į susitikimus, vizitinės) – 435,38 eurų.

Kanceliarinės (iš LRS sandėlio) – 3209,3 eurų. Kas tas Seimo sandėlys? Čia sudėti įvairūs suvenyrai, valstybės atributika, saldainiai, vėliavos ir t.t. Naudojame susitikimams, labai logiškas sprendimas, geriau, nei kiekvienas Seimo narys atskirai užsisakinės ir gaminsis, kainuotų tik brangiau.

Kanceliarinės (ne sandėlio) – 232,63 eurų.

Pašto paslaugos – 336,6 eurų.

Puslapio domenas – 42,32 eurų.

Banko mokesčiai – 12 eurų.

Mano, kad nešvaistė pinigų

„Kokias išvadas galima pasidaryti? Manau, svarbu žvelgti į visumą. Ar tai, kad panaudojau apie pusę skirtų lėšų, nei galėjau, laikau kokiu nors iškalbingu pranašumu? Ir taip ir ne.

Viena tai rodo, kad nesiekiau išsemti ar iššvaistyti, o stengiausi naudoti tiek, kiek reikėjo, bet jokiu būdu negalėčiau smerkti ar jaustis pranašesniu prieš tuos, kurie išleido arti leistinos ribos. Kiekvieno situacija individuali, kiekvienas turi savo būdus, kam veikloje teikti prioritetus. Pvz., ataskaitų leidimas ir platinimas – brangi forma, tačiau prasminga. Aš jaučiausi, kad dėl pareigų turiu galimybes tiek pristatyti veiklą, tiek išdėstyti svarbias pozicijas žiniasklaidoje ir šios formos nenaudojau. Negalėčiau smerkti kolegų, kurie į Seimą vežė žymiai aktyviau ekskursijas ar dosniau dalino suvenyrus. Tai proga labiau supažindinti su Seimo darbu. Galvoju, kad būčiau norėjęs suorganizuoti daugiau ekskursijų, kurių metu žmonės turi progą geriau pažinti, suprasti Seimo darbą.

Manau svarbus momentas ir tai, kaip naudojau skirtus etatus patarėjų–padėjėjų pareigybėms. Kiekvienas Seimo narys gali užpildyti tris etatus. Didžiąją kadencijos dalį verčiausi su 1,5 etato pagalbininkais. Buvo geras pusmetis, kai turėjau užpildęs du etatus.

Manau, rinkėjams, kuriems aš atskaitingas, svarbu žinoti, kad mokesčių mokėtojams mano veiklos organizavimas atsiėjo kone perpus mažiau nei buvo galima. Ar maksimalus užpildymas jau būtų blogai? Žinoma ne, nes vėlgi, viskas labai individualu. Darbo stilius, užimamos pareigos, veiklų įvairovė diktuoja ir skirtingos poreikius. Ar galima pirkti pigesnius daiktus? Visada galima rasti pigesnius kompiuterius, ausines ar net leidinius. Bet juk kiekvienas perka pagal savo individualius poreikius ir darbo įpročius, nepažeisdamas įstatymų. Jeigu norima įpareigoti pirkti pigiausius tos kategorijos daiktus – na, manau, Seimo nariais tapti norinčių būtų dar mažiau, nes kokybiškos darbo priemonės reikalingos visuose darbuose. Žinoma, tai turime daryti proto ir taisyklių ribose.

Ar peržvelgęs išlaidas, jaučiuosi, kad kažką daryčiau kitaip – ko gero ne, nes nematau, nei kur būčiau išleidęs kam nors, ko nereikėjo, arba jautęs trūkumą savo darbo priemonėms“, – rašo M.Lingė.

Aiškinosi dėl brangių pirkinių

Akcijos „Skaidrinam“ iniciatorius Andrius Tapinas praėjusią savaitę paskelbė pavardes Seimo narių, kurių pastaruoju metu už parlamentines lėšas pirkti daiktai kelia įtarimų.

Be kitų, A.Tapinas paskelbė, kad Seimo narys M.Matijošaitis už parlamentinei veiklai skirtas lėšas pirko profesionalią muzikinę įrangą, kompiuterius ir kitas prekes. Šis nesijaučia kaltas, bet sulaukęs kritikos dėl pirkinių sustabdė narystę Laisvės partijoje ir kreipėsi į Etikos į procedūrų komisiją (EPK), jog ši peržiūrėtų jo parlamentinių lėšų panaudojimo ataskaitas ir įvertintų, ar įsigytos prekės ar paslaugos atitinka Seimo valdybos reglamentavimą.

A.Tapino paskelbtame sąraše minimi įvairioms politinėms jėgoms atstovaujantys parlamentarai, tarp jų – du dabartiniai ministrai Agnė Bilotaitė ir Dainius Kreivys bei buvusi ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Pasak A.Tapino, brangiausią pirkinį parlamentinėms išlaidoms skirtomis lėšomis įsigijo konservatorius Arūnas Valinskas. Jis už 2658 eurus nusipirko „Lenovo Legion Pro 7“ – anot A.Tapino, gamintojai nurodo, kad šis kompiuteris skirtas žaidimams. Jo teigimu, A.Valinskas pažadėjo Seimo kanceliarijai grąžinti kompiuteriui išleistus pinigus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arūnas Valinskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Arūnas Valinskas

Šiame sąraše dėl įsigyto „Lenovo Legion 5 Pro“ už 1699 eurus atsidūrusi socialdemokratė Dovilė Šakalienė siūlė į ją pažiūrėti „blaiviai ir ramiai“, nes galingo kompiuterio jai reikia darbui, rengti prezentacijoms, ataskaitoms. A.Tapinas šį pirkinį pagal gamintojo aprašymą įvardijo kaip „idealų nešiojamą kompiuterį didelės raiškos kompiuterinių žaidimų mėgėjams“.

„Aš kai viena iš devyniolikos švaistytojų, kuri nusipirko vieną kompiuterį per dvi kadencijas, manau, kad į šią situaciją reikia pažiūrėti blaiviai ir ramiai. Kai aš (įsigydama – BNS) prašiau kompiuterio, kad būtų galima atlikti didelės raiškos grafikos dizaino darbus, dabar šitoj situacijoj aš turėjau paklausti, ar kompiuteriu galima žaisti?“ – per posėdį sakė EPK narė D.Šakalienė.

EPK ataskaita rodo, kad parlamentinei veiklai Seimo nariai praėjusiais metais išleido daugiau kaip 2 mln. eurų. Praktiškai tokia pati suma panaudota ir 2022-aisiais.

Per praėjusius metus kiekvienas Seimo narys parlamentinei veiklai galėjo panaudoti 18,5 tūkst. eurų, beveik visą sumą išleido daugiau kaip pusšimtis parlamentarų.

Pernai pradėtą savivaldybės politikų išmokų tyrimą „Skaidrinam“ A.Tapinui perkėlus į parlamentą, kur jis tikrina Seimo nariams skirtų parlamentinių lėšų panaudojimą, praėjusią savaitę energetikos ministras Dainius Kreivys grąžino nuo 2021 metų pradžios gautas parlamentines lėšas, per 18 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius