-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 04 /12:54

Į Vilniaus centrą atkeliavusi „Maltiečių sriubos“ akcija priminė apie visus, kuriems reikia pagalbos

Trečiadienį nuo vidurdienio Vilniaus centre, V.Kudirkos aikštėje, kvepėjo sriuba. Ja vaišinti vilniečiai, kartu primenant, kad Lietuvoje įsibėgėja jau septintoji vieša labdaros akcija „Maltiečių sriuba 2012“, kuria siekiama atkreipti dėmesį į vienišus, ligotus senolius. Nepaprastasis ir įgaliotasis „Maltos ordino“ ambasadorius Lietuvai baronas Christianas von Bechtolsheimas pasidžiaugė, kad ši idėja mūsų šalyje sulaukia vis daugiau palaikymo.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus įpylė pirmąjį sriubos samtį. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot barono Ch.von Bechtolsheimo, „Maltos ordinas“ jau daugiau nei du dešimtmečius Lietuvos senoliams skiria įvairias socialines programas, kurios prisideda keičiant šių vienišų, ligotų žmonių gyvenimus. Tačiau tai negalėtų vykti be pačių Lietuvos žmonių gerumo ir noro padėti.

„Daugybei žmonių Lietuvoje yra reikalinga pagalba, slauga, karštas maistas į namus, daug žmonių sunkiai serga, yra vieniši, palikti likimo valiai. Bendromis pastangomis mes galime jiems padėti“, – kalbėjo ambasadorius.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Maltos ordino” ambasadorius Lietuvoje baronas Christianas von Bechtolsheimas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Maltos ordino” ambasadorius Lietuvoje baronas Christianas von Bechtolsheimas

„Maltos ordino pagalbos tarnybos“ prezidento Romo Abunevičiaus teigimu, skatinimas paaukoti lėkštei sriubos yra siekis atkreipti dėmesį, kaip tos pagalbos reikia. „Labai sunku pasakyti, kad mažinsime pagalbos apimtis, nes neturime pakankamai lėšų veiklai. Labai reikalinga ši parama, ypač kaimiškose vietovėse, nes neretai tai yra vienintelis maisto šaltinis vaikams kaimuose. Jeigu turime pinigų 20–25 vaikams pamaitinti, tai stengiamės pamaitinti 30–35 vaikus, o poreikis yra dar didesnis“, – kalbėjo R.Abunevičius.

Pernai per koncertą, kuris šiemet LRT televizijos eteryje bus pirmąją Kalėdų dieną, gruodžio 25 dieną, 19.30 val., buvo surinkta 258 tūkst. Lt. Visi šie pinigai, R.Abunevičiaus teigimu, yra skiriami programai „Maistas ant ratų“ – maisto išvežiojimui, produktams, degalams, darbuotojų užmokesčiui. Vienai porcijai yra skiriami trys litai, o tai tikrai nėra daug – lėkštė tirštos sriubos ir duonos gabalėlis.

Po viešų akcijų padaugėja ir norinčiųjų savanoriauti. Anot R.Abunevičiaus, vienas dalykas yra norėti šios veiklos imtis ir visai kitas – tai daryti. Tačiau ne visi pamėginę įsitraukia ir gali imtis savanoriškos veiklos, padėti seneliams.

Iš viso šiuo metu yra 200 tikrųjų narių, per 400 savanorių ir dar tiek pat jaunų žmonių.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Vilniečiai šildėsi ragaudami Maltiečių sriubą.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Vilniečiai šildėsi ragaudami Maltiečių sriubą.

Vienišiems, sunkiai sergantiems, negalintiems savimi pasirūpinti žmonėms jau į namus nuvežta daugiau kaip 50 tūkst. porcijų karšto maisto. R.Abunevičiaus teigimu, didėjant emigracijai daugėja žmonių, kuriems tokios paramos reikia. Šiuo metu nuolat karšto maisto ir pagalbos buityje sulaukia apie 300 Lietuvos žmonių.

Anot pirmąjį sriubos samtį įpylusio prezidento Valdo Adamkaus, ši akcija atskleidžia žmogaus jautrumą artimui. „Ypač tokios šventės proga, kada simboliškai dalinamės, turi atsispindėti, kad Lietuvoje neturime pamiršti tų žmonių, kurie vieniši, kuriems reikia atidumo. Tuo pačiu parodome, kad galime pasidalyti kalėdine šventine nuotaika ir tuo džiaugsmu, kurį teikia ši šventė“, – kalbėjo V.Adamkus.

Paklaustas, ar tokia parama neturėtų būti kaip parodomoji vienkartinė akcija, o kasdienė pagalba, V.Adamkus neskubėjo smerkti tų, kurie prisideda prie labdaros tik kartą metuose. „Gyvenimas nėra toks lengvas, kad galėtume kiekvieną dieną paneigti kasdienybę, kuri visiems pasitaiko. Bet šventės kaip tik tuo ir turi išsiskirti – artimų žmonių pagalba tiems, kuriems reikia globos, gerumo, reikia širdingumo. Aš manau, kad Kalėdos yra viena tų švenčių, kur galima parodyti artimo meilę“, – sakė prezidentas.

Tiesa, V.Kudirkos aikštėje sriubos paragavę žmonės stebėjosi, kodėl ji tokia skysta. Tačiau esą ir tokia gerai šaltą žiemos dieną, nes puikiai padėjo sušilti.

V.Kudirkos aikštėje žmonės raginti ir aukoti skurstantiems. Taip pat aukoti galima ir skambinant telefonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius